spot_img

Premiile literare „Cartea Discretă a Anului” și ” Cartea de poezie a anului”

Miercuri, 24 noiembrie 2021, de la ora 18, în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc la Hanul lui Manuc, ARCCA va anunța câștigătorii premiilor „Cartea Discretă a Anului” și ” Cartea de poezie a anului”.

 

Aflat la a treia ediție, Premiul „Cartea Discretă a Anului” își propune să atragă atenția asupra unor cărți care, deși valoroase, nu au primit recunoașterea meritată.

Anul acesta, juriul format din Cosmin Perța (președinte), Dana Pîrvan și Ciprian Măceșaru a făcut următoarele nominalizări:

Bedros Horasangian, Trotineta lui Edi (Editura Meteor Press);

Moni Stănilă, Țipă cât poți (Editura Polirom);

Suzănica Tănase, Grădina Sofiei (Casa de pariuri literare);

Șerban Tomșa, Ninge la Iasnaia Poliana (Editura Paralela 45);

Mihail Vakulovski, Tata mă citește și după moarte (Editura Humanitas).

Recunoașterea importanței acestor opere implică și o recompensă financiară: 10.000 de lei pentru câștigătorul premiului și câte 1000 de lei pentru ceilalți patru autori nominalizați.

 

Mai tânărul premiu „Cartea de Poezie a Anului”, aflat la a doua ediție, este împărțit în două categorii, consacrați și debutanți. În urma deliberărilor, juriul, format din Radu Vancu (președinte), Simona Sora și Ciprian Măceșaru, a stabilit următoarele nominalizări:

Consacrați –

Romulus Bucur, despre prieteni & singurătate, Editura Tracus Arte;

Mircea Cartarescu, nu striga niciodată ajutor, Editura Humanitas;

Radu Nitescu, Satao, Casa de Editură Max Blecher;

Ruxandra Novac, Alwarda, Anansi. World Fiction, Editura Pandora M;

Olga Ștefan, Civilizații, Editura Paralela 45.

Debutanți –

Dumitru Fanfarov, stepă și transă, Casa de Editură Max Blecher;

Mircea Andrei Florea, Larvae, Casa de Editură Max Blecher;

Teona Galgoțiu, Mă uit înapoi și dispare, OMG Publishing;

Antonia Mihăilescu, note din secolul kitsch, Editura TracusArte;

Deniz Otay, Fotocrom Paradis, OMG Publishing.

 

Premiul pentru prima secțiune este de 3.000 lei, iar pentru cea de-a doua, 2.500 lei. De asemenea, ceilalți patru nominalizați vor primi câte 500 de lei.

 

 

Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA) desfășoară o puternică activitate de sprijinire a educației și culturii românești, fiind implicată în nenumărate donații de carte, atât pentru copii și tineri din România, cât și din spații limitrofe, precum Republica Moldova, Ucraina sau Albania. De asemenea, ARCCA se numără printre susținătorii unor evenimente culturale și educative de mare calitate, așa cum sunt conferințele „Despre lumea în care trăim”, ținute la Ateneul Român, sau concursul de cultură generală desfășurat de Editura Humanitas în licee. La toate cele de mai sus se adaugă cele două premii care fac obiectul acestui comunicat de presă, „Cartea Discretă a Anului” și „Cartea de Poezie a Anului”.

La prima ediție a „Cărții Discrete”, premiul a fost atribuit ex aequo lui Ion Vianu, pentru volumul Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru (Editura Polirom), și lui Gelu Diaconu, pentru romanul Sebastian (Editura Cartier), în anul următor laureatul fiind Sorin Delaskela, pentru romanul Destrămare (Editura Paralela 45).

Anul acesta a fost dată publicității mai întâi o listă lungă, cuprinzând zece nominalizări. Alături de cele cinci deja menționate fiind următoarele: Adrian Buzdugan, Procesul lui Cioran (Editura Paralela 45); Jan Cornelius, Aventurile unui călător naiv. Între mișcare și izolare (Editura Lebăda Neagră); Alexandra Niculescu, Kyparissia (Editura Litera); Walther A. Prager, Pelerinul (Editura Paralela 45); Radu Țuculescu, Femeia de marțipan (Editura Polirom).

Anul trecut, câștigătorii Premiului „Cartea de Poezie a Anului” au fost Mariana Codruț, pentru volumul pulsul nu poate fi minimalist (Editura Paralela 45) și Anastasia Gavrilovici, pentru Industria liniștirii adulților (Casa de Editură Max Blecher).

Anul acesta, pe listele lungi pentru Premiul „Cartea de Poezie a Anului” au figurat, alături de cei deja menționați, următorii: Adrian Diniș, Toate zborurile au fost anulate (Casa de Editură Max Blecher); Gabi Eftimie, Sputnik în grădină (OMG Publishing); Aurel Pantea, Execuții (Editura Cartea Românească); Octavian Soviany, șaizecișișase (Casa de Editură Max Blecher); Moni Stănilă, Ale noastre dintru ale noastre (Casa de Editură Max Blecher) – la consacrați – și Elena Bălășanu, Singurătatea ne face mai buni (Editura Aius); Lucian Brad, Un om mai important decât oamenii (OMG Publishing); Lena Chilari, o cană de noviciok la bătrânețe (Editura Tracus Arte); Vlad Mușat, La inaugurarea cimitirului de elefanți (Editura Junimea); Ana Paraschivescu, Între un coșmar și o fotografie frumoasă (Casa de pariuri literare) – la debutanți.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Bookhub.ro, Filme și cărți, O mie de semne, Revista Accente.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508