Dostoievski, 200 de ani

nov. 9th, 2021 | By | Category: Postcard

În 11 noiembrie 2021 se împlinesc  200 de ani de la nașterea scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski.  Compania independentă Arte-Factum celebrează bicentenarul cu #dosztoievskij b@r/reopening #6,  spectacol al regizorului Levente Kocsárdi. Spectacolul se desfășoară de la ora 19, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr. 1), cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare,  și va fi difuzat  în premieră în live streaming, unde va rămâne disponibil 24 de ore, ca să poată fi vizionat de spectatori  de pe orice  meridian.  Transmisia va fi precedată de interviuri cu actorii și regizorul spectacolului.

”Încă din 2019, când  am deschis Laboratorul de introspecție teatrală despre Crimă și pedeapsă, știam că în 11.11.2021 îl vom sărbători pe Feodor Mihailovici Dostoievski. Că vom fi în #dosztoievskij b@r și vom face mare zastolie la 200 de ani de la nașterea omului care a schimbat, pentru totdeauna, înțelegerea noțiunii de umanitate.  Pe atunci, credeam că în 2021 Timișoara va fi capitală culturală  a Europei. Au trecut doi ani inimaginabili, dar în 11. 11 2021, îl celebrăm pe Feodor Mihailovici Dostoievski în #dosztoievskij b@r /reopening #6, un spectacol a cărui distribuție este alcătuită din tineri actori din România, Serbia și Republica Moldova. #dosztoievskij b@r/reopening este un spectacol-atelier, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție. Destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta  studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov (Все мы Раскольников). Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, explică  regizorul Levente Kocsárdi.

Cu: Alexandru Romescu, Aida Olaru, Larisa Belcea, Nina Troća,  Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Laura Gîrbovan, Darie Doklean,  David Vicol, Alexandru Bogdan Popescu. Scenografia: arh. MC.Donici; dramaturgia: Simona Donici; context muzical: Kocsárdi Levente; mișcare scenică: Alin Radu; video-mapping: Sebastian Hamburger.

O producție a companiei de teatru independent Arte-Factum. Bilete:   www.bilete.ro/dosztoievskij-b-r-reopening/  sau la Agenția  Teatrului Maghiar, rezervări la tel. 0752111807.

Proiectul cultural  Noturnalii 2021 este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș . Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

 

Foto: Cornel Putan, Anca Buzatu/ #artefactum

 

Număr de vizualizări :436


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro