spot_img

„Zilele LittleLIT – Împreună”, proiect cultural ce promovează literatura română pentru copii

Luni, 11 octombrie 2021, debutează „Zilele LittleLIT”, proiect cultural inițiat de Asociația De Basm, dedicat promovării literaturii române pentru copii și tineret. Timp de șapte zile, până pe 17 octombrie vor avea loc online nenumărate ateliere, lecturi publice și workshop-uri. O săptămână plină de evenimente care îi așază în centrul lor pe tinerii cititori, creația scrisă, cărțile și pe autorii acestora, un spațiu unde vor fi promovați cu succes autori și opere, un catalizator pentru lectură și promovarea culturii scrise în rândurile copiilor la un nivel cât mai larg.

 

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe debasm.ro.

 

„Împreună”, tema ediției din acest an, este aleasă special pentru a oferi o contrapondere la cadrul social actual, populat de teamă, singurătate și izolare:

„După o perioadă îndelungată marcată de separare și distanțare, în care atât creatorii, cât și publicul au experimentat poate mai mult ca oricând izolarea, vrem să-i provocăm pe toți participanții la «Zilele LittleLIT» să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate, însoțire”, au mărturisit Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, fondatoarele Asociației De Basm.

 

Arhitectura programului include atât evenimente cu circuit închis – precum sunt atelierele de lectură susținute de autorii români de cărți pentru copii și tineret în școli din București, Timișoara și Cluj sau o serie de activități dedicate profesioniștilor din sfera literaturii pentru copii (autori, ilustratori, traducători, editori, comunicatori, librari) –, precum și evenimente dedicate publicului larg.

 

În lista evenimentelor dedicate publicului larg un loc special îl ocupă întîlnirea cu trei autoare îndrăgite de cărţi pentru copii, din Suedia, Elveția și România: Åsa Lind, Dana Grigorcea, respectiv Lavinia Braniște. Ele se vor întâlni online cu publicul iubitor de literatură pentru copii, în cadrul unor ateliere de lectură realizate în parteneriat cu școli, edituri și librării autohtone.

Cunoscuta autoare suedeză Åsa Lind, răsplătită în 2003 de Asociația Suedeză a Bibliotecilor cu premiul „Nils Holgersson”, își va prezenta cele două cărţi apărute în ediție românească la Editura Cartea Copiilor: Lupul de Nisip și Noi povestiri cu Lupul de Nisip, ambele în traducerea lui Sergiu Păduraru.

Dana Grigorcea, cunoscută cititorilor români datorită romanului apărut în urmă cu cinci ani la Editura Humanitas, revine în atenția cititorilor români cu o carte pentru copii aflată în pregătire la Grupul Editorial Art (Editura Vlad și Cartea cu Genius): Stingeți lunaaa! (traducere de Florin Bican), volum ce stă la baza atelierelor de lectură pe care autoarea le va susține în cadrul „Zilele LittleLIT – Împreună”. 

Lavinia Braniște, una dintre cele mai îndrăgite autoare de literatură de copii din România, va susține un atelier de lectură care îl va avea în centru pe popularul personal Rostogol, erou în nu mai puțin de patru volume (Rostogol merge acasă, Rostogol iluzionist, Rostogol păzește pepeni și Rostogol și vulcanii noroioși – toate apărute la Editura Arthur).

 

Un Incubator-Webinar cu tema „Piața autohtonă de carte pentru copii: o lume magică cu probleme pământești” completează lista evenimentelor cu circuit deschis din cadrul festivalului „Zilele LittleLIT – Împreună”. Este vorba despre un eveniment care își propune să adune aceeași comunitate în jurul unui interes comun, literatura pentru copii, și care le reunește pe: Laura Grünberg și Luminița Corneanu din partea Asociației De Basm, pe Florentina Hojbotă din partea Editurii Arthur, pe Marilena Șerban din partea Asociației Profesorilor de Limba și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și pe Roxana Crișan din partea Cooperativei FIR.

 

Unul dintre evenimentele cu greutate din arhitectura programului îl constituie masterclass-ul online dedicat profesioniștilor din sfera literaturii pentru copii, susținut de scriitoarele invitate speciale ale acestei ediții: Åsa Lind, Dana Grigorcea și Lavinia Braniște.

Workshopul se va desfășura pe Zoom privat De Basm și se adresează profesioniștilor din zona literaturii (scriitori, traducători, editori, studenți, promotori ai literaturii pentru copii). Înscrieri, până data de 13 octombrie, la adresa cartitatuate@gmail.com.

„Cum studiem literatura pentru copii, noi, scriitorii? Care ne sunt sursele, ce citim, cum învățăm, cum descoperim metode noi de lucru? De la traducerea de literatură pentru copii, la interacțiunile cu cei mici, de la lecturile de literatură la bibliografia specializată, vă invităm la o discuție despre bucătăria autorului de literatură pentru copii” acestea sunt o parte dintre subiectele pe care Lavinia Braniște intenționează să le abordeze în cadrul prezentării de la master-class.

Lecturile publice pentru copii și adulți sunt o tradiție în țările de limbă germană. Scriitoarea elvețiano-română Dana Grigorcea va povestesti despre tradiția lecturilor publice în spațiul german și despre aventuroase experiențe literare în Franța, America, Rusia și India.

Pornind de la copilăria și istoria familiei sale, scriitoarea Åsa Lind își va prezenta perspectiva asupra literaturii suedeze pentru copiii și tinerii de astăzi. Care sunt trendurile și temele? Care sunt provocările? De ce avem nevoie pentru a construi o bază stabilă în domeniul literaturii pentru copii? – câteva dintre întrebările care își vor găsi răspuns la master-class-ul din cadrul  „Zilele LittleLIT – Împreună”.

 

Întreg programul proiectului „Zilele LittleLIT – Împreună” a fost conceput pentru a sublinia importanța cărții și a lecturii în dezvoltarea copiilor și le oferi acestora ocazia de a cunoaște nemijlocit creații ce li se adresează și pe cei care le-au scris, de a explora universuri imaginare și situații reale actuale, cultivându-le apetitul pentru lectură. În egală măsură, proiectul își propune să construiască un spațiu al dialogului dintre profesioniștii literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene. Astfel, Asociația De Basm continuă să consolideze dialogul cu școlile și cadrele didactice, facilitând instrumentele de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic, propunând profesorilor metode concrete pentru a folosi literatura pentru copii în predarea conținuturilor din programa școlară.

De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.

Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.

Una dintre prioritățile De Basm o reprezintă difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

* Proiectul Zilele LittleLIT – Împreună” este realizat cu spirjinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

***

                Program evenimente ONLINE „Zilele LittleLIT-Împreună” 2021

 

Evenimente pentru elevi & grupuri școlare

Evenimente deschise publicului larg (copii și părinți)

Evenimente pentru profesioniști (scriitori, editori, traducători, profesori, bibliotecari etc)

 

LUNI 11 OCT

Atelier “Zuralo și rotițele fermecate” și “Cântecul lui Zurali” susținut de Victoria Pătrașcu, Școala gimnazială nr. 79 (clasa I), ora 11.00-12.30

Atelier “Cronicile Domnișoarei Poimâine” susținut de Adina Rosetti, Colegiul Național I.L. Caragiale (clasa a VIII-a), ora 8.30-10.00

 

MARȚI 12 OCT

Atelier “Nesupusele” susținut de Adina Rosetti, Școala Gimnazială Iancului, clasa a IV-a, ora 09.30

Atelier „La povești cu Zâna Papiotă” susținut de Ramona Miza, Școala Gimnazială Bencecu de Sus, jud. Timiș, ora 13:00

MIERCURI 13 OCT
Atelier “Lupul de nisip” susținut de Åsa Lind (Suedia), Școala nr. 5, ora 8.00-9.00
Atelier în limba germană, susținut de Dana Grigorcea (Elveția), Colegiul I.L. Caragiale, clasa XI-a, 13.00-14.00
Atelier “Rostogol” susținut de Lavinia Braniște, Colegiul I.L. Caragiale, clasa a V-a, ora 10.00 Atelier “Olguța și un bunic de milioane” susținut de Alex Moldovan, Cambridge School din București, clasa a VI-a, ora 8.30
Atelier “Iepurele Înțelept și Secretul Poveștilor” susținut de Andreea Iatagan, Colegiul National J.L. Calderon Timisoara, clasa a II-a, ora 10.00

Atelier “Ploaia Curcubeu” susținut de Andreea Iatagan, Colegiul National J.L. Calderon Timisoara, clasa a III-a, ora 11.00

 

Lansare de carte “Stingeți luna!” de Dana Grigorcea, online pe paginile Cărturești, Ed. Arthur & De Basm, ora 18.00

 

JOI 14 OCT

Atelier “Rostogol” susținut de Lavinia Braniște, Școala Gimnazială Iancului, clasa a IV-a, ora 9.30

Ateliere ”Stingeți luna!” susținute de Dana Grigorcea (Elveția), Școala Finlandeză, clasele pregătitoare (ora 9.00) și a I-a (ora 10.00).

Atelier “O rețetă de curaj” susținut de Victoria Pătrașcu, Școala Finlandeză, clasa a II-a, ora

9.00-10.00

Ateliere Lupul de nisip” susținute de Åsa Lind (Suedia), Școala Questfield, clasele a III-a (ora 14.00) și a IV-a (ora 14.45)

Ateliere “Andilandi” susținute de Sînziana Popescu, Școala Questfield, clasele a V-a (ora 14.00) și a VI-a (ora 14.45)

Ateliere “Împreună, într-un bol de supă” susținute de Iulia Iordan, Colegiul Național Mihai Eminescu, clasele a III-a (ora 09.30 și 10.30)

Atelier „La povești cu Zâna Papiotă” susținut de Ramona Miza, Librăria Kiddoteka din Timișoara, ora 18.30

 

Lansare de carte “Rostogol Iluzionist” de Lavinia Braniște, online pe paginile Cărturești, Ed. Arthur & De Basm, ora 18.00

 

VINERI 15 OCT
Ateliere “La școală avem o oră-n plus: de poezie și de râs” susținute de Carmen Tiderle,  Școala Al. Ioan Cuza, ora 09.30; Școala Gimnazială 280, ora 13.00
Atelier pentru liceeni susținut de Lavinia Braniște, Colegiul I.L. Caragiale, clasa a XII-a, 11.00-12.30
Atelier ”Olguța și un bunic de milioane” susținut de Alex Moldovan, Școala Elf din Cluj, clasa a V-a, ora 12.00

 

Incubator-Webinar De Basm, online pe paginile De Basm și Muzeul Național Literaturii Române, ora 18.00
Creat în 2019 de De Basm- Asociația Scriitorilor pentru Copii și AdolescențiIncubatorul De Basm  își dorește realizarea unei platforme colaborative, care să reunească aceeași comunitate în jurul unui interes unic: literatura pentru copii. A doua ediție și-a propus să-i adune la un loc pe cei care lucrează în domeniul literaturii pentru copii și tineret (scriitori, editori, profesori, bloggeri, dar și mediatori culturali), pentru a facilita circulația ideilor, pentru realizarea cu mai mare ușurință  a schimbului de informații, a schimbului de resurse, a conectării unora cu ceilalți și, nu în ultimul rând, pentru a avea o voce comună și coerentă în discuțiile cu organizații internaționale care activează în zona literaturii pentru copii și tineret.

Participă: Luminița Corneanu și Laura Grunberg (De Basm), Florentina Hojbotă (Ed. Arthur), Marilena Șerban (ANPRO) și Roxana Crișan (Cooperativa FIR)

 

SÂMBĂTĂ 16 OCT

Masterclass scriitoare invitate Zilele LittleLIT

Lavinia Braniște (România) 10.00
Cum studiem literatura pentru copii, noi, scriitorii? Care ne sunt sursele, ce citim, cum învățăm, cum descoperim metode noi de lucru? De la traducerea de literatură pentru copii, la interacțiunile cu cei mici, de la lecturile de literatură la bibliografia specializată, vă invităm la o discuție despre bucătăria autorului de literatură pentru copii. Limba: română

 

Dana Grigorcea (Elveția) 11.00 

Lecturile publice pentru copii și adulți sunt o tradiție în țările de limbă germană. Scriitoarea elvețiano-română Dana Grigorcea povestește despre tradiția lecturilor publice în spațiul german și despre aventuroase experiențe literare în Franța, America, Rusia și India. Limba: română

 

Åsa Lind (Suedia) 12.00

Pornind de la copilăria și istoria familiei sale, scriitoarea Åsa Lind își va prezenta perspectiva asupra literaturii suedeze pentru copiii și tinerii de astăzi. Care sunt trendurile și temele? Care sunt provocările? De ce avem nevoie pentru a construi o bază stabilă în domeniul literaturii pentru copii? Limba: engleză

 

Workshopul se va desfășura pe Zoom privat De Basm și se adresează profesioniștilor din zona literaturii (scriitori, traducători, editori, studenți, promotori ai literaturii pentru copii). Înscrieri până data de 13 octombrie la adresa cartitatuate@gmail.com

 

Lansare „Lupul de nisip și Noi povestiri cu Lupul de Nisip” de Åsa Lind, online pentru publicul Librăriei Asteroidul B612 și comunitatea De Basm, ora 17.00

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508