spot_img

Recunoaștere internațională pentru România în domeniul sporturilor hipice

România a devenit Membru asociat în cadrul Federației Hipice Europene și Mediteraneene prin Jockey Club Român. Astfel, Jockey Club este recunoscut în calitate de autoritate hipică de către forurile internaționale și poate continua organizarea de curse de galop până la înscrierea rezultatelor sportive în registrele internaționale. Pe cuprinsul zilei de miercuri, 29 septembrie 2021 a avut loc Adunarea Generală a Federației Hipice Europene și Mediteraneene (European and Mediterranean Horseracing Federation  – EMHF), eveniment desfășurat prin video-conferință. La întrunire au luat parte reprezentanți ai autorităților hipice internaționale, specialiști implicați în fenomenul curselor de galop în plan european, cât și din țări aflate la țărmul Mediteranei. 

 

În cadrul EMHF, organizația cu rolul de autoritate hipică în plan european, România a deținut statutul de Membru observator începând cu anul 2019, iar cu prilejul acestei reuniuni i-a fost acordat în mod oficial statutul de Membru asociat, în urma demersurilor susținute de Jockey Club Român pentru a readuce sportul hipic românesc la nivelul standardelor internaționale.

Mulțumită dialogului și cooperării bilaterale pentru relansarea curselor de galop în România, Jockey Club a organizat competiții la Hipodromul de la Ploiești, sub atenta observare a EMHF, începând cu anul 2020.

În urma rezultatelor obținute, țările parte din EMHF au votat în unanimitate statutul României în calitate de Membru asociat, următorul pas fiind acela de Membru titular. Pentru a dobândi acest ultim pas, țările vecine și-au declarat disponibilitatea de a oferi toată susținerea necesară. EMHF este subordonată IFHA (International Federation of Horseracing Authorities) din care România face parte încă din anul 1993, prin Jockey Club Român, în calitate de Membru cu drepturi depline.

Pe agenda de lucru a întrunirii EMHF s-au aflat subiecte de ordin organizatoric, medical, prezentându-se noutăți legate de Stud Book, regulamente, resurse umane, culminând prin secțiunea dedicată inovației. Au fost analizate rapoartele comisiilor reunite privind activitatea de curse pe anul 2020 a țărilor membre, a doua parte a conferinței fiind rezervată soluțiilor privind continuitatea sportului în condițiile dificile date de contextul pandemiei.

Tudor Roșca, Vicepreședinte Jockey Club, a luat cuvântul în cadrul conferinței pentru a împărtăși aspecte organizatorice în urma experienței dobândite la Complex Hipodrom Ploiești, oferind amănunte privind planul de dezvoltare pentru viitorul apropiat din care face parte construcția unui nou hipodrom lângă București.

„Trebuie să recunoaștem că încă suntem foarte departe de ceea ce ar trebui să însemne galopul românesc în comparație cu nivelul european sau de peste oceane. Golul creat prin demolarea Hipodromului de la Băneasa în anul 1961 se resimte până în prezent în acest domeniu, însă, din fericire, Hipodromul de trap de la Ploiești a fost modernizat recent, cuprinzând și o pistă de iarbă pentru galop. Acest lucru ne-a oferit toate premisele pentru relansarea acestui sport în România, care reprezintă o normalitate și, mai presus, o tradiție de prestigiu în toată lumea civilizată de pe toate continentele”, a declarat Tudor Roșca.

„Ne bucurăm că prin noul statut dobândit la EMHF am primit un vot important de încredere în plan european. Ne vom menține linia de ascensiune mulțumită bunei cooperări avute cu partenerii noștri din domeniul hipic românesc, în frunte cu CSM Ploiești și Complex Hipodrom Ploiești. Vom avea, în plus, susținerea partenerilor instituționali din țările vecine pentru a continua eforturile începute în anul 2019. Este momentul să nu ne mai simțim marginalizați, ci mai uniți ca niciodată, de aceeași dorință: recuperarea morală a calului pursânge în România”, a concluzionat Vicepreședintele Jockey Club la finalul evenimentului.

EMHF a fost fondată cu scopul de a coordonana sporturile hipice în regiune având în plan central calul Pur Sânge Englez, promvarea prestigiului și integrității sale, cât și pentru a dezvolta relații bilaterale între organizatorii curselor de galop din fiecare țară membră.

 

   Despre Jockey Club 

România este țara unde a fost fondat cel de-al treilea Jockey Club din lume, în anul 1875, după Jockey Clubul Englez și cel Francez, un fapt care atestă dezvoltarea la care aspira România în acele timpuri precum și strânsa conectare a societății la uzanțele occidentale. Jockey Club Român este o instituție istorică sinonimă cu evoluția sporturilor hipice în țara noastră, având menirea de a coordona și reglementa activitatea hipică în plan național, de a încuraja dezvoltarea calului pursânge, toate acestea în permanentă legătură cu instituțiile internaționale.

La scurt timp de la fondare, Jockey Club a devenit un club reprezentativ al vârfurilor societăţii româneşti, după modeul occidental. Au fost membri ai Jockey Club iluștri profesioniști din toate domeniile științifice, politice și culturale, fondatori ai României moderne, uniți de aceleași valori dublate de preocuparea pentru îmbunătățirea rasei cailor. Raţiunea de existenţă a Jockey Club rămâne şi astăzi aceea de a încuraja sporturile hipice în România și de a promova valori culturale și morale ce se împletesc firesc cu pasiunea pentru cai, dovedind continuitatea unei activități începute în urmă cu 146 de ani.

În anul 2019, Jockey Club a redevenit în mod oficial autoritatea privind Registrul genealogic al cailor Pur Sânge Englez – Stud Book – conform actului de recunoaștere emis de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Registrul genealogic al cailor a luat naștere în România odată cu Jockey Club Român, în anul 1875, când a fost publicat un registru pentru pedigree-ul cailor de curse Pur Sânge Englez, unul dintre primele publicate în Europa la acea vreme. Jockey Club Român a avut această responsabilitate până în anul 1948, când registrul a fost preluat de către Ministerul Agriculturii, prin diferite direcții de specialitate din cadrul acestuia. După o perioadă de peste 70 de ani, Jockey Club primește, în urma solicitărilor sale și în conformitate cu legile europene, această recunoaștere ce presupune, totodată, calitatea de societate de ameliorare pentru dezvoltarea  rasei de cai Pur Sânge Englez în România, conform Statutului său în vigoare încă din anul 1875.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508