Un nou dicționar al Editurii Meronia consacrat istoriei românești a ieșit zilele acestea de sub tipar. Un dicționar aparte, ale cărui articole sunt consacrate exclusiv unor nume din afara granițelor. O primă lucrare de acest fel, publicată de Editura Meronia în 2011, cuprindea exclusiv personalități străine cu o mai îndelungată sau o efemeră prezență pe teritoriul românesc. Criteriu absent din noul dicționar, în care sunt prezenți doar oameni ale căror acțiuni sau decizii „au marcat în bine sau în rău” evoluțiile de pe teritoriul românesc. Unii, aparținând „mai marilor” lumii, nu au pus niciodată piciorul pe sol românesc, dar, din motive geopolitice, acesta a intrat în vizorul lor încă din cele mai vechi timpuri. Sunt, mai ales cei care au inclus în planurile lor de mărire, sau de apărare, și teritoriile dintre Carpați, Dunărea de Jos și litoralul Mării Negre, de la împărați la sultani până la șefi de stat și de guvern ai statelor moderne. Li se adaugă oamenii a căror menire era punerea lor în practică (diplomați, comandanți militari).
Sunt aici nume celebre, de la Constantin cel Mare, Iustinian, Carol Robert de Anjou, Baiazid „Trăsnetul”, Sigismund de Luxemburg, Soliman Magnificul, Petru cel Mare, până la protagoniștii secolului XX – Hitler, Stalin, Churchill, Roosevelt sau Charles de Gaulle, dar și multe altele cunoscute îndeosebi specialiștilor, precum Walerand de Wavrin, Nesselrode, August von Mackensen, Litvinov, Susaikov sau Vinogradov
Interesul pentru spațiul românesc, datorită așezării lui geostrategice, a generat, cum se poate vedea, nu doar gânduri ostile, ci și sprijin pentru aspirațiile oamenilor de aici în unele momente hotărâtoare ale istoriei lor, atunci când „Realpolitik” o cerea.
O primă secțiune din articolele consacrate celor peste 250 de nume, din Antichitate până la sfârșitul secolului XX, incluse în lucrare, le prezintă, succint, biografia, iar o a doua secțiune detaliază momentul sau momentele în care acțiunile lor au vizat concret teritoriile actualei Românii, consemnând, în același timp, soluțiile găsite de factorii responsabili ai locului spre a face față situației.
Lucrarea se adresează unui public larg, alcătuit din nespecialiști în domeniul istoriei, dar pasionați de trecutul lumii noastre, a cărei înfățișare de astăzi se datorează, în măsuri diferite, și celor ale căror biografii sunt incluse în acest volum.
O bogată bibliografie însoțește dicționarul, oferind surse la îndemână celor interesați în mod deosebit de acest aspect al istoriei românești.
PERSONALITĂŢI STRĂINE care au marcat ISTORIA ROMÂNIEI
Din Antichitate până în secolul XX, 431 pag.
Stănel ION (coordonator) ● Alexandru Valentin ŞTEFĂNESCU, ● George MARCU ● Vasile MĂRCULEŢ, ●Valentina BILCEA ● Elena HRUŞCOVSCHI● Gherghina BODA ● Mirică VRÎNCEANU, ● Stan STOICA ● Lămîiţa ȘERBAN