Festivitatea de premiere a concursului de debut literar ”Primul roman”

oct. 4th, 2021 | By | Category: Postcard

Miercuri, 6 octombrie 2021, la ora 18.00 va avea loc festivitatea de premiere a concursului de debut literar, Primul roman. Evenimentul va fi de tip webinar, urmând să fie distribuit live pe pagina Facebook a colecției Biblioteca de Proză Contemporană, a Editurii Litera. Moderatoarea evenimentului va fi Adriana Titieni. Concursul literar organizat de Editura Litera s-a desfășurat în perioada 17 iunie – 25 august 2021, având ca sponsor principal Idea::Bank România. 

Cei trei câștigători sunt Locul I – Ligia Pârvulescu pentru romanul „Translucid”, Locul IIPavel Nedelcu pentru romanul „Încotro ne îndreptăm” și Locul IIIIonel Bușe pentru romanul „Femei de iasomie”, romanele urmând să fie publicate în colecția Biblioteca de Proză Contemporană a Editurii Litera.

Marele premiu al concursului este în valoare de 10.000 lei, locurile II și III urmând să fie recompensate cu vouchere în valoare de 1000 lei, respectiv, 500 lei în baza cărora câștigătorii își pot achiziționa cărți pe Litera.ro.

LOCUL I: Ligia Pârvulescu a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității București și pe cele ale Facultății de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București, urmate de un master în Muzeologie și Patrimoniu Cultural. A urmat cursuri de dans și de istoria artei, precum și cursuri de muzică la Școala de Artă București. În 2014 debutează cu volumul de poeme Fluvii de asfalt, Casa de Editură Max Blecher. A publicat poezii în revistele literare Familia, Oglinda Literară, Subcapitol, DLITE, etc.

LOCUL II: Pavel Nedelcu este traducător, critic literar și prozator, licențiat în limbi străine, având master în traducere, la Università degli Studi, Torino. Câteva dintre eseurile și povestirile sale au fost publicate în reviste precum Tribuna (debut), OPT motive, Ateneu, Egophobia, etc., precum și în jurnale academice din Italia. A fost premiat la importante concursuri de literatură organizate de PEN (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB, revista Apostrof (2020), etc. Este redactor al revistei culturale LiterNautica.

 

LOCUL III: Ionel Bușe este profesor univ. de filosofie, Universitatea din Craiova, eseist, prozator, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat proză și teatru în numeroase reviste. A debutat în volum ca prozator la Editura Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2010, cu volumul Ultima vară cu Enikö și alte povestiri, pentru care a primit premiul USR, Craiova, 2011 și Premiul Revistei Scrisul Românesc. Alte lucrări publicate (eseuri și filosofie) : Eseuri și schițe ontologice, Ed. Brancuși, Tg-Jiu, 1997;  O  hermeneutică  simbolică a basmului  fantastic românesc, Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2000;  Logica pharmakon-ului, Paideia, București, 2003;  Filosofia şi metodologia imaginarului, Scrisul   Românesc,   Craiova,   2005, printre altele.

Juriul concursului literar a fost format din Cristina Bogdan, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare, Radu Aldulescu, scriitor, Mihai Ene, scriitor și lector universitar la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și prezidat de Doina Ruști, scriitoare, scenaristă și coordonatoare a colecției Biblioteca de Proză Contemporană, Editura Litera.

Biblioteca de Proză Contemporană este cea mai recentă colecție de portofoliu a Editurii Litera și conține povești plasate în zilele noastre, diferite ca registru, fiecare reprezentând o noutate stilistică. Coordonată de scriitoarea Doina Ruști, această colecție își propune să acorde atenție debuturilor și prozei cu o perspectivă epică nouă, să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Autorii și titlurile care fac deja parte din colecție sunt: Paturi oculte de Doina Ruști, Kyparissia de Alexandra Niculescu, I put a spell on you… de Allex Trușcă, Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu, Cuibul bufniței de Tudor Runcanu, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, Isus din întuneric de Radu Găvan, Cabinetul albastru de Simona Preda, Salamandre de Liviu G Stan, dar și volumul colectiv Treisprezece. Proză fantastică. Cel mai recent roman apărut în colecție este Toate păcatele noastre de Mihail Victus.

 

Număr de vizualizări :355


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro