spot_img

MyWaY – construiește-ți un drum profesional de succes

MyWaY, o inițiativă a Fundației pentru Educație și Vocație, este un program de consiliere și orientare vocațională, o reală oportunitate pentru tânăra generație. Programul este un concept unic pe piața educațională din România care răspunde nevoii liceenilor de a-și găsi drumul, de a transforma pasiunile în căi de urmat pentru viitoarea lor carieră. În acest an anul școlar, programul MyWaY își continuă misiunea oferind internshipuri în cadrul companiilor partenere. Spre deosebire de perioada verii când liceenii erau în vacanță și sesiunile de internship erau de una sau două săptămâni – câte 6 h/zi, în timpul semestrelor școlare participarea va fi de 2-3 ore / zi – atât dimineața, cât și dupa-amiaza, în funcție de orarul participanților.

 

Programul MyWaY și-a construit filosofia având la bază 5 pași esențiali:

#1. Învățarea experiențială (learning by doing)

#2. Expunerea la diferite domenii de activitate

#3. Exersarea unei mentalități flexibile

#4. Identificarea abilităților proprii

#5. Stabilirea unui traseu educațional și vocațional

 

Programul MyWaY este special gândit pentru tineri, este despre viitorul lor profesional, împreună construim o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea. Prin acest program oferim o mare oportunitate liceenilor care trec de la partea de informație teoretică la cea practică, experiențială.

 

Programul MyWaY integrează mai multe etape:

  • întâlnirea și discuția cu psihologul vocațional și consilierul educațional
  • orientarea vocațională, participarea la testul vocațional Jackson (JVIS)  – un baromentru important al personalității tinerilor, oferă o hartă cu interesele de care pot ține cont aceștia atunci când își gândesc parcursul profesional.

Chestionarul vocațional Jackson (JVIS) este un instrument psihometric care a fost validat într-o mare varietate de programe de cercetare, este adaptat pieței muncii din țara noastră și este avizat de Colegiul Psihologilor România.

 

  • accesarea domeniului pe care îl consideră atractiv, aleg una sau mai multe companii la care participă în internship, iar noi ne asigurăm ca au parte de o experiență relevantă, practică, care să îi ajute să se clarifice asupra domeniului preferat.

 

  • întâlnirea finală – discuție între participantul în program și echipa noastră formată din psiholog și consilier educațional, care reprezintă feedback-ul tinerilor după experiența din program, dar și raportul de evaluare pe baza testului, concluzii, recomandări.

 

  • o sesiune de mentorat cu un business coach pentru a descoperi împreună calea către cele mai bune alegeri personale și profesionale.

 

Elementul de noutate și de real interes pentru tânara generație a fost oferirea de internshipuri de către companiile partenere. Ne sunt alături companii de top din domeniile lor de activitate, dar lista rămâne deschisă, ne dorim să putem implica în program din ce în ce mai multe firme care înțeleg importanța de a oferi noii generații know-how-ul și experiența lor profesională.

 

Am încheiat modulul de vară cu 30 de liceeni înscriși în proiect, cu 13 companii partenere care au acoperit 10 domenii de activitate de interes pentru tânăra generație: Medicină, IT&C, Mediul de afaceri, Management turistic si hotelier, Horeca, Financiar-Bancar, Psihologie-Științe Sociale, Juridic, Jurnalism, Arhitectură-Design.

 

„Liceenii implicați în sesiunea de vară a programului MyWaY sunt tineri care au primit cu bucurie și cu mare interes participarea la acest proiect. Am descoperit adolescenți dornici să exploreze, să dea glas visului lor profesional, ne-au arătat că au aripi pentru a zbura spre un drum de succes. Ne-au uimit cu maturitatea lor, cu setea lor de cunoaștere, cu dorința de a experimenta. Pentru acest an şcolar, programul MyWaY a identificat mai multe direcţii de dezvoltare, continuăm să convingem elevii de liceu că oferim o opţiune de a se introspecta, de a se explora și de-aşi descoperi potențialul. În urma acestei testări vocaționale și a unei sesiuni de coaching cu echipa de psihologi, tinerii optează pentru internshipuri la companii partenere unde vor avea propria experiență, vor participa la activitățile zilnice din diverse departamente pentru a descoperi ce anume le place și dacă se regăsesc în aceste medii profesionale”, declară Daniela Vasilescu, Preşedinte Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie.

 

Pentru că am identificat o reală nevoie în rândul elevilor de clasa a VIII-a  care sunt puși în fața unei decizii importante – alegerea unui traseu educațional pentru următorii patru ani, vom veni mai aproape de ei cu acest instrument de testare vocațională, este nevoie ca încă de la această vârstă viitorul parcurs profesional să se armonizeze cu cel al pregătirii educaționale“, declară Diana Udrea, Project Manager Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie.

 

Considerăm oportun ca la vârsta de 14 ani să parcurgă etapele testului vocațional Jackson: întâlnirea cu psihologul specializat, aplicarea chestionarului vocațional, sesiunea de feedback si raportul de evaluare vocațională pe baza testului. Am avut deja elevi înscriși și au fost foarte încântați să aibă o privire de ansamblu asupra alegerii viitoarelor direcții.

 

O altă direcție pe care o vom lua în considerare pentru dezvoltarea programului MyWaY este reprezentată și de încheierea unor parteneriate educaționale cu actorii învățământului superior, atât din mediul de stat cât și privat. Este foarte important pentru liceenii din ani terminali să cunoască oferta educațională a universităților, să poată avea întâlniri cu reprezentanții acestora, Fundația pentru Educație și Vocație va avea rol de punte de legătura între nevoia de informație a adolescenților și ofertele educaționale ale facultăților.

 

Fundația pentru Educație și Vocație (FEDEVO) își propune ca, prin proiectele sale, să ghideze tinerii în descoperirea vocației. Creăm o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea, împreună construim armonios.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508