MyWaY – construiește-ți un drum profesional de succes

sept. 28th, 2021 | By | Category: Postcard

MyWaY, o inițiativă a Fundației pentru Educație și Vocație, este un program de consiliere și orientare vocațională, o reală oportunitate pentru tânăra generație. Programul este un concept unic pe piața educațională din România care răspunde nevoii liceenilor de a-și găsi drumul, de a transforma pasiunile în căi de urmat pentru viitoarea lor carieră. În acest an anul școlar, programul MyWaY își continuă misiunea oferind internshipuri în cadrul companiilor partenere. Spre deosebire de perioada verii când liceenii erau în vacanță și sesiunile de internship erau de una sau două săptămâni – câte 6 h/zi, în timpul semestrelor școlare participarea va fi de 2-3 ore / zi – atât dimineața, cât și dupa-amiaza, în funcție de orarul participanților.

 

Programul MyWaY și-a construit filosofia având la bază 5 pași esențiali:

#1. Învățarea experiențială (learning by doing)

#2. Expunerea la diferite domenii de activitate

#3. Exersarea unei mentalități flexibile

#4. Identificarea abilităților proprii

#5. Stabilirea unui traseu educațional și vocațional

 

Programul MyWaY este special gândit pentru tineri, este despre viitorul lor profesional, împreună construim o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea. Prin acest program oferim o mare oportunitate liceenilor care trec de la partea de informație teoretică la cea practică, experiențială.

 

Programul MyWaY integrează mai multe etape:

  • întâlnirea și discuția cu psihologul vocațional și consilierul educațional
  • orientarea vocațională, participarea la testul vocațional Jackson (JVIS)  – un baromentru important al personalității tinerilor, oferă o hartă cu interesele de care pot ține cont aceștia atunci când își gândesc parcursul profesional.

Chestionarul vocațional Jackson (JVIS) este un instrument psihometric care a fost validat într-o mare varietate de programe de cercetare, este adaptat pieței muncii din țara noastră și este avizat de Colegiul Psihologilor România.

 

  • accesarea domeniului pe care îl consideră atractiv, aleg una sau mai multe companii la care participă în internship, iar noi ne asigurăm ca au parte de o experiență relevantă, practică, care să îi ajute să se clarifice asupra domeniului preferat.

 

  • întâlnirea finală – discuție între participantul în program și echipa noastră formată din psiholog și consilier educațional, care reprezintă feedback-ul tinerilor după experiența din program, dar și raportul de evaluare pe baza testului, concluzii, recomandări.

 

  • o sesiune de mentorat cu un business coach pentru a descoperi împreună calea către cele mai bune alegeri personale și profesionale.

 

Elementul de noutate și de real interes pentru tânara generație a fost oferirea de internshipuri de către companiile partenere. Ne sunt alături companii de top din domeniile lor de activitate, dar lista rămâne deschisă, ne dorim să putem implica în program din ce în ce mai multe firme care înțeleg importanța de a oferi noii generații know-how-ul și experiența lor profesională.

 

Am încheiat modulul de vară cu 30 de liceeni înscriși în proiect, cu 13 companii partenere care au acoperit 10 domenii de activitate de interes pentru tânăra generație: Medicină, IT&C, Mediul de afaceri, Management turistic si hotelier, Horeca, Financiar-Bancar, Psihologie-Științe Sociale, Juridic, Jurnalism, Arhitectură-Design.

 

„Liceenii implicați în sesiunea de vară a programului MyWaY sunt tineri care au primit cu bucurie și cu mare interes participarea la acest proiect. Am descoperit adolescenți dornici să exploreze, să dea glas visului lor profesional, ne-au arătat că au aripi pentru a zbura spre un drum de succes. Ne-au uimit cu maturitatea lor, cu setea lor de cunoaștere, cu dorința de a experimenta. Pentru acest an şcolar, programul MyWaY a identificat mai multe direcţii de dezvoltare, continuăm să convingem elevii de liceu că oferim o opţiune de a se introspecta, de a se explora și de-aşi descoperi potențialul. În urma acestei testări vocaționale și a unei sesiuni de coaching cu echipa de psihologi, tinerii optează pentru internshipuri la companii partenere unde vor avea propria experiență, vor participa la activitățile zilnice din diverse departamente pentru a descoperi ce anume le place și dacă se regăsesc în aceste medii profesionale”, declară Daniela Vasilescu, Preşedinte Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie.

 

Pentru că am identificat o reală nevoie în rândul elevilor de clasa a VIII-a  care sunt puși în fața unei decizii importante – alegerea unui traseu educațional pentru următorii patru ani, vom veni mai aproape de ei cu acest instrument de testare vocațională, este nevoie ca încă de la această vârstă viitorul parcurs profesional să se armonizeze cu cel al pregătirii educaționale“, declară Diana Udrea, Project Manager Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie.

 

Considerăm oportun ca la vârsta de 14 ani să parcurgă etapele testului vocațional Jackson: întâlnirea cu psihologul specializat, aplicarea chestionarului vocațional, sesiunea de feedback si raportul de evaluare vocațională pe baza testului. Am avut deja elevi înscriși și au fost foarte încântați să aibă o privire de ansamblu asupra alegerii viitoarelor direcții.

 

O altă direcție pe care o vom lua în considerare pentru dezvoltarea programului MyWaY este reprezentată și de încheierea unor parteneriate educaționale cu actorii învățământului superior, atât din mediul de stat cât și privat. Este foarte important pentru liceenii din ani terminali să cunoască oferta educațională a universităților, să poată avea întâlniri cu reprezentanții acestora, Fundația pentru Educație și Vocație va avea rol de punte de legătura între nevoia de informație a adolescenților și ofertele educaționale ale facultăților.

 

Fundația pentru Educație și Vocație (FEDEVO) își propune ca, prin proiectele sale, să ghideze tinerii în descoperirea vocației. Creăm o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea, împreună construim armonios.

 

Număr de vizualizări :308


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro