spot_img

”Classic for Teens” revine cu ediția a II-a, la Focșani

În a doua decadă a lunii septembrie, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani va găzdui un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, eveniment pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând de anul trecut, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia. Editia a doua a Festivalului „Classic for Teens” se desfasoara sub motto-ul: „You don’t have to be perfect to be amazing”. Festivalul Classic for Teens revine între 11 și 20 septembrie 2021, la Focșani, cu o a doua ediție, într-o nouă formulă, urmându-și menirea de a aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au cea mai mare nevoie de ea. ”Classic for Teens”  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg și nu în ultimul rând, un mesaj de speranță pentru întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place și ne reprezintă și trebuie să găsim alternative pentru a continua să fim cine suntem, indiferent de condiții. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Actuala ediție  festivalului Classic for Teens are în program vernisajul a două expoziții – una de pictură și una de fotografie, trei concerte și trei mastercalssuri. În privința artelor vizuale, cele două titluri care vor putea fi admirate pe toată durata festivalului după vernisajele din 11 septembrie, sunt Expozitia de fotografieLockdown Italia – văzut de presa străină”, curatoriată de Chris Warde-Jones și Expoziția de pictură “Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”, de Florian Doru Crihana. Programul concertistic se deschide pe 12 septembrie de la ora 19, cu un concert inaugural susținut de Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu. Al doilea concert este programat pe 16 septembrie, de la ora  19, urmând a fi susținut de Thanos Mitsalas (Grecia). Ultimul concert, din 18 septembrie, ora 19, îi are ca invitați pe Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța), acest al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” fiind organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.

Proiectul Classic for Teens urmăreşte dincolo de stimularea interesului publicului tânăr și foarte tânăr din judetul Vrancea pentru arta si muzica clasică, deschiderea orizonturilor culturale și îmbunătăţirea procesului de dezvoltare şi integrare personală şi interpersonală a copiilor cu Sindrom Down, prin intermediul artei si al muzicii.

            Proiectul Classic for Teens își propune și să completeze procesul educativ muzical desfășurat în Focșani cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. De aceea manifestarea are în program și o serie de masterclass-uri susținute de muzicieni consacrați cu o prezenţă importantă pe scenele lumii, care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare. Cursurile de măiestrie din acest an vor fi susținute de Leontina Văduva / canto, pe 12 septembrie, Thanos Mitsalas  / chitară pe 15 şi 17 septembrie și Ramona Horvart / pian, pe 19 septembrie.

Interpreţii invitaţi vor evolua pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr.Gh.Pastia. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a-și influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile, că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață.

Program

Clasic for Teens ediția a II-a

11.09.2021. ora 12:00 

Vernisaj Expozitie de fotografie – „Lockdown Italia – văzut de presa străină” curatoriată de Chris Warde-Jones – jurnalist și membru al Asociației Presei Străine în Italia și coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualități în Italia și secretar general al Asociației Presei Străine în Italia; O călătorie fotografică dedicată documentării istorice, care, în același timp, dorește să aducă un omagiu atât curajului și rezilienței arătate de italieni în cele mai dificile zile ale pandemiei, cât și profesioniștilor din lumea informației, care s-au aflat în prima linie, de cele mai multe ori pe propriul risc, pentru a o documenta.

Grădina Publică. Expoziția va rămâne deschisă publicului între 11 și 20.09.2021

11.09.2021, ora 18:30 

Vernisaj Expoziție de pictură “Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”,

Operă ilustrată după un libret de Florian Doru Crihană;

Foaierul Ateneului Mr.Gh.Pastia

Expoziția rămâne deschisă publicului între 11 și 20.09.2021

12.09.2021, ora  19:00

Concert inaugural Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu; cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu.

Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

16.09.2021, ora 19:00

   Concert de chitară Thanos Mitsalas (Grecia)

Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

 

 

 

 

18.09.2021, ora 19:00

Concert de jazz Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța); al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”; Eveniment organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din Bucuresti sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.

Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

Prezintă : Roxana Lupu şi Silviu Biriş

Coprezentator  Vlad Negoiţă

Cursuri de măiestrie 

Masterclass de artă vocală – Leontina Văduva

Data: 12.09.2021

Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

Masterclass de chitară – Thanos Mitsalas

Data: 15 şi 17.09.2021

Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

Masterclass de pian – Ramona Horvath

Data: 19.09.2021

Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

În deschiderea fiecarui eveniment vor fi prezentate scurte videoclipuri cu realizările și progresele copiilor din asociația ABC Down și vor fi realizate momente artistice de dans contemporan, balet și de interpretare instrumentală, realizate de copiii afectați de Sindromul Down, pasionați de artă.

Classic for Teens – ediția a II-a promovează şi adaugă identitate imaginii județului Vrancea, transformându-l pentru câteva zile, împreună cu municipiul Focșani, care va găzdui manifestările într-un centru cultural național, prin participarea  unor artiști și muzicieni români și străini din patru țări europene (Franța, Italia, Grecia, Romania). Prin cooperarea culturală internațională, festivalul aduce împreună artiști plastici și muzicieni de renume internațional, care creează  noi oportunități si posibilități de afirmare pentru tinerii artiști și muzicieni în devenire care studiază la instituțiile de învățământ din Focșani, generând focare de cultură în zone aflate în afara circuitului muzical tradițional, în paralel atrăgând atenția asupra unui subiect sensibil, copiii cu Sindrom Down.

Intrarea la evenimentele din cadrul Clasic for Teens este liberă.

 

Proiect finanțat de Consiliul Județean Vrancea

Organizatori: Asociatia ABC Down, Asociatia PropatriaVox, Hubart Agency.

Cu patronajul:

Pentru Expo Leontina Vaduva: Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București și Ambasada Regatului Spaniei în România

Pentru Expo LockDown Italia: Ambasada Italiei la Bucuresti, Centrul Cultural Italian,

Colaboratori: Primăria Municipiului Focsani, Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia, Asociatia pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Asociația culturală româno-italiană Propatria, Asociația Pro Contemporania, Odv din Roma, Liceul de Arte Gh.Tattarescu din Focsani, Colegiul Național Unirea, Școala gimnazială Al. Vlahuță din Gugești, Asociatția Presei Străine în Italia, Kaufland.

Parteneri Media: Agerpres, TVR Internațional, Radio Trinitas, Radio Romania, Realitatea de Vrancea, Atlas Tv, Vrancea 24, Ziarul de Vrancea, Radio Clasic, Revista Tango – Marea Dragoste, Revista Femeia, Ediția de Dimineață, spotmedia.ro, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Revista Urbea mea, IQads – Smark, Bookhub, Catchy, Literomania, Agentiadearte.ro, Verbs describe us, PRwave, SensoTV, Jurnalul de Afaceri, 4arte.ro, InOras.ro, Onlinegallery.ro, Bucureștii vechi și noi, Orasulmeu, Bucharest Cultural Events, Promenada Culturală, Bună dimineața București, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Bună ziua Iași, Autentici.info, București City News, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Jurnal de București.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ysQTHE_a6Tk

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508