Adrian Cioroianu, numit manager interimar al Bibliotecii Naționale a României

sept. 3rd, 2021 | By | Category: Postcard

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a semnat în data de 1 septembrie 2021 ordinul de numire a noului manager interimar al Bibliotecii Naționale a României. Această funcție va fi ocupată de Adrian Cioroianu, istoric, autor, jurnalist și om politic român, fost ministru al afacerilor externe în perioada 2007-2008. „Îi doresc mult succes domnului Adrian Cioroianu, care are o misiune aparte în peisajul cultural actual. Am încrederea că numirea dumnealui, datorită erudiției și experienței vaste, va crea o punte coerentă între instituție și publicul cititor, un nou raport cu societatea”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

 

Cu o carieră impresionantă, viitorul manager interimar al BNaR a ocupat funcția de europarlamentar (2007), ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, iar în perioada 2012-2015 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității din București, unde susține cursuri și în prezent, având gradul didactic de profesor.

A absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea București, în anul 1993, și are un masterat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997), „Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies”. Cursurile de doctorat în istorie le-a urmat la aceeași universitate din Quebec, Canada (1997-2002), pe care le-a încheiat cu teza de doctorat „Mitul, Imaginea și Cultul liderului în România comunistă”.

Activitatea sa include și domeniul presei și al audiovizualului. Astfel, a fost redactor la revista „Dilema veche” și a publicat numeroase studii și articole în ziare și reviste, așa cum sunt „Adevărul”, „Ziua”, „România liberă”, „Cotidianul”, „Evenimentul Zilei”, „Suplimentul de Cultură”, „Scrisul românesc”, „Gazeta sporturilor” etc. În televiziune și-a lăsat amprenta realizând emisiunile „5 minute de istorie”, „Ciocnirea civilizațiilor”, „Ora de istorie”, „Chiasma. Dialoguri PAX”, „Totul la vedere” etc.

 

// anunță Ministerul Culturii (www.cultura.ro)

Număr de vizualizări :345


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro