spot_img

Universitatea Populară de vară „Vasile Stroescu”, ediția a V-a: ”Centenar Eugen Coseriu. Opera și personalitatea poetului Grigore Vieru”, ”Tabăra de creație „Parcova – 2021”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, organizează cea  de-a V-a  ediție a Universității „Vasile Stroescu” și  Tabăra de pictură „Parcova”– 2021”,   în colaborare cu Primăria comunei Parcova, Consiliul Raional Edineţ, Primăria orașului Edineţ și  Asociaţia Culturală „Parcova-Nova”.

Universitatea Populară de vară „Vasile Stroescu” este principala  instituție de instruire continuă a public larg din ținutul Edineț, de perfecționare a cunoștințelor învățătorilor și profesorilor din gimnazii și  licee, a oamenilor de cultură din acest ținut,  participanţii având prilejul să dialogheze cu profesorii invitați să țină prelegeri la temele incluse în program, să ia parte la evenimentele cultural-artistice din  program.  Creată după modelul Universității Populare de Vară de la Vălenii de Munte, județul Prahova, la inițiativa de marelui istoric Nicolae Iorga,  universitatea a devenit o instituție de instruire continuă a unui public larg. Ediția  din acest an va fi consacrată operei și personalității marelui  poet basarabean Grigore Vieru (1935 – 2009) și scriitorului , profesorului  universitar, una dintre marile personalităţi ale ştiinţei lingvistice moderne, Eugen Coșeriu (n. 1921  în comuna Mihăileni, fostul judeţ Bălţi- d.2002). În cadrul celorlalte  ediții ale Universității Populare „Vasile Stroescu” de la  Edineț, au fost omagiați liderii Miscării Naționale din Basarabia de la 1917 – 1918  Vasile Stroescu și Ion Buzdugan, deputații în Sfatul Țării din județul Hotin, precum și compozitorul Ghenadie Ciobanu, poetul Vasile Romanciuc și acad. Mihai Cimpoi, originari din ținutul Edinețului. La finalul lucrărilor  Universității „Vasile Stroescu” urmează să fie prezentat participanților un moment special de muzică și poezie, spectacol prezentat pe scena  Casei de Cultură a orașului Edineț (ora 18).

Devenită deja o tradiţie, Tabăra de creație „Parcova – 2021” a căpătat valențele unui eveniment cultural de anvergură, care a intrat, prin străduinţa organizatorilor ei, în posesia unui patrimoniu valoros. Pe parcursul a celor 14 ani de desfăşurare a Taberei de Creaţie,  patrimoniul cultural a fost îmbogăţit cu peste 200 lucrări semnate de artişti consacraţi proveniţi din ţări precum România, Republica Moldova, Rusia, Polonia, Belarus, Olanda, Franţa, Ucraina, ş.a.
Scopul urmărit  prin organizarea acestei Tabere de Creaţie este de a revitaliza viaţa culturală din Basarabia, prin înfiinţarea unei Colecţii de Artă Contemporană, precum şi identificarea, valorificarea şi promovarea creaţiilor de adevărată valoare artistică. Pentru aceasta în cadrul taberei urmează să se organizeze workshop-uri între artiştii invitaţi şi tinerii cu potenţial artistic din zonă şi un Centru de Documentare artistică – pornind de la informarea despre ediţiile succesive ale Taberei şi continuând cu cercetarea etnografică, muzeografică asupra zonei.   Cu o durată de șapte zile,   Tabăra de creație Parcova 2021, care se va finaliza cu o expoziție vernisată în cadrul Universității „Vasile Stroescu”, în clădirea  Muzeului Ținutului Natal din orașul  Edineț, împreună cu o serie de prelegeri susținute de pictorii invitați.

PROGRAM :

Miercuri, 25 august 2021

10.00 Piața centrală a or. Edineț. Dezvelirea bustului lui Decebal, donație a Societății cultural-istorice Mihai Viteazul din Ploiești.

10.30 – 11.00.  Liceul Teoretic Mihai Eminescu Inaugurarea  lucrărilor ediției a V- a a Universității  Populare  de Vară Vasile Stroescu.

Mesaje de salut: Valeriu Matei, directorul ICR Mihai Eminescu, rectorul Universității Populare  de Vară Vasile  Stroescu.  Constantin Cojocaru,  primarul or. Edineț.  Natalia Cojocaru,  președintele Comitetului de organizare a Universității, directoarea Liceului Teoretic Mihai Eminescu din or. Edineț.

Serviciu divin.

11.00.  Sesiune de comunicări: Centenar Eugen Coseriu.

 Comunicări prezentate de:

Ion Bărbuță, Institutul de Filologie Română B.P.Hasdeu. Eugen Coșeriu,  ”Eugen Coșeriu,  lingvist român  de  notorietate internațională, fondatorul lingvisticii integrale”;

acad. Valeriu Matei.  Eugen Coșeriu – scriitorul;

Constantin Cojocaru. Un mare mihăilean – savantul Eugen Coșeriu.             

12.15. Sesiune de comunicări:  Opera și personalitatea poetului Grigore Vieru.

Comunicări prezentate de:  dr. Nina Corcinschi, directorul Institutului de Filologie Română B.P.Hasdeu. Grigore Vieru , poezia ca rostire orfică;  acad. Valeriu Matei. Poezia lui Grigore Vieru pentru maturi în perioada debutului literar. 

13.30 – 14.30. Pauză de prânz.

15.00. Colocviu: Republica Moldova la 30 de independență.

Acad Valeriu Matei: Cum a fost proclamată independența Republicii Moldova. Dialog cu publicul prezent.

16.30. Edineț. Casa de Cultură din or. Edineț. Recital poetic muzical susținut de actorii Ninela Caranfil, Nicolae Jelescu și interpretul Vitalie Toderașcu.

Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislația privitoare la  pandemia  COVID 19,  din Republica Moldova.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508