spot_img

Suită de manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Cei 140 de ani de la nașterea marelui compozitor român George Enescu au fost marcați, de Institutul Cultural Român de la Stockholm, printr-o serie de activități care a debutat cu expoziția outdoor „Enescu 140”, prezentată la Ambasada României în Regatul Suediei. Evenimentele au fost organizate de ICR Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei, în parteneriat cu Festivalul Internațional „George Enescu” și Muzeul Național „George Enescu” din București.

Expoziția „Enescu 140” include 20 de panouri fotografice – imagini și texte privind viața și opera marelui compozitor român, în limba engleză. Curatorii evenimentului expozițional sunt Adina Sibianu și Irina Nițu, iar panourile sunt concepute grafic de artistul Horia Nițu. Expoziția „Enescu 140”, va rămâne deschisă până pe 1 decembrie 2021, la sediul Ambasadei României în Regatul Suediei (Ostermalmsgatan 36).

„Enescu rămâne un mare geniu muzical al lumii, chiar dacă muzica lui, de multe ori incluzând într-un mod sofisticat și fascinant elemente din folclorul românesc, este uneori, mai greu de receptat. Creația sa multidimensională și-a lăsat amprenta și prin excepționala sa muncă de profesor, în formarea unor alți artiști de talie mondială. Este așadar o mare bucurie să aducem în Suedia o expoziție dedicată lui Enescu și muzica marelui compozitor român, printr-o serie de concerte transmise la sediul ICR Stockholm”, a declarat, în cuvântul de deschidere, E.S. domnul Iulian Buga, ambasadorul României în Regatul Suediei.

Evenimentele din capitala suedeză dedicate lui George Enescu au continuat, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, cu un recital susținut de violonistul Valentin Șerban. Din programul recitalului au făcut parte lucrările Partita nr. 2 in re minor de Johann Sebastian Bach, Sonata nr.3 „Ballade” de Eugène Ysaÿe, Lăutarul de George Enescu, Nel cor più non mi sento de Niccolò Paganini.

„Ne bucurăm ca, odată cu evenimentele dedicate lui George Enescu, să deschidem pentru public, după mai bine de un an, Institutul Cultural Român din Stockholm, după această perioadă dificilă de restricții și izolare cauzate de pandemie. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât ICR Stockholm, înființat în anul 2006, sărbătorește 15 ani de existență în 2021. Este foarte important să marcăm aceste evenimente, alături de public, la sediul institutului nostru”, a punctat, tot în deschiderea momentului, Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

 

„E o bucurie să prezint muzica enesciană publicului suedez. Am intepretat, printre altele, și «Lăutarul», de Enescu. M-am întrebat de multe ori cum îl pot străinii înțelege pe acest mare compozitor și consider că este o adevărată provocare”, a spus Valentin Șerban, care a câștigat, la secțiunea vioară, cea mai recentă ediție a Concursului Internațional „George Enescu”.

Pentru a continua sărbătorirea lui George Enescu în Suedia, între 28 august și 26 septembrie 2021, vor fi videoproiectate 20 de concerte din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, gratuit, în regim de livestream, la sediul ICR Stockholm, în urma unui parteneriat realizat de reprezentanță cu Festivalul „George Enescu”. Participarea publicului la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20), la concertele transmise din Festivalul George Enescu se face doar în limita locurilor disponibile, numai pe bază de rezervare, la adresa de email: simona.chitan@rkis.se.

Obs.: Purtarea măştii este obligatorie. ICR Stockholm pune la dispoziţia publicului măşti şi dezinfectant şi va respecta regulile de distanţare socială.

Festivalul Enescu 2021 oferă acces la concertele sale și în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view.

Informații despre programul Festivalului George Enescu pot fi găsite aici, iar despre bilete aici.

Vom comunica în zilele următoare programul concertelor transmise la ICR Stockholm.

Mai multe informații despre eveniment pot fi regăsite aici: https://bit.ly/3jhdibg

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508