„Dante nu e de găsit” de Niculina Oprea

aug. 6th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

În anul omagial “Danteˮ, la Editura ,,Grintaˮ din Cluj-Napoca, a apărut un nou volum de poezie semnat de poeta Niculina Oprea, intitulat “Dante nu e de găsit”. Imaginea aflată pe prima copertă poartă semnătura artistei grafice Suzana Fântânariu. Volumul este un omagiu adus cunoscutului poet și om politic florentin Dante Alighieri, de la a cărui moarte s-au împlinit 700 de ani. Editorul cărții, poetul Gabriel Cojocaru spune că “Dante nu e de găsit” este ,,un volum care adună poeme filigranate sensibil cu spirit fin și mult sufletˮ.

 

Niculina Oprea a debutat editorial cu poezie în 1994, este membră titulară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Scriitorilor din București – Secţia Poezie. “Dante nu e de găsit” este a zecea carte de poezie a poetei. Grupaje de poeme din creaţia autoarei au fost traduse și publicate în peste treisprezece limbi. Din creația ei, trei volume au fost traduse și publicate în Turcia, iar unul în Germania.

Niculina Oprea a tradus și publicat în limba română poeme din creația a peste 50 de poeți contemporani turci, poeme a 38 de poeți se regăsesc în “Înserare pe Bosfor. Antologie de poezie contemporană turcă (2015), 8 poeți având și volume proprii în limba română. Pentru activitatea ei literară, poeta a fost distinsă cu mai multe premii literare: “AD-VISUMˮ pentru volumul ,,Aproape negru”, Baia Mare (2005); “Dionysos Solomos” Larissa – Grecia (2011); “Naaman pentru Culturăˮ, Liban (2011); “Ӧzkan Mert”, Izmit, Turcia, 2018; Lira lui Orfeuˮ– Plovdiv, Bulgaria, 2018.

 

Număr de vizualizări :496


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro