Agenda culturală a MNLR

aug. 21st, 2021 | By | Category: Postcard

Muzeul Național al Literaturii Române anunță agenda culturală pentru perioada 21 – 29 august 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

Expoziția „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud” la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

 

Expoziția „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, proiect inițiat de către Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Institutul Francez și prezentat pentru prima dată în cadrul Sezonului România-Franța, în mai 2019, revine în atenția publicului sibian de această dată, la invitația Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Expoziția va fi vernisată în 21 august 2021, de la ora 15.00, în Foaierul Facultății de Litere și Arte din Sibiu și va putea fi vizitată până în 29 august, ultima zi de Festival. La vernisaj vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR, George Banu și Eugenio Barba.

Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922 – 1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural. Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

„Fiind în imposibilitatea de a pătrunde în magia reprezentațiilor trecute, trebuie să facem cale întoarsă pentru a o descoperi pe această necunoscută, dincolo de aura propriului ei mit – de la Paris spre București, din secolul XXI, spre cei din urmă ani ai secolului al XIX-lea. Să pornești ca la o vânătoarea de fluturi după fapte uitate: imagini fără legendă și acte oficiale decolorate, arhive incomplete, prea puținii martori… Să încerci să regăsești o ființă în spatele tuturor acestor lucruri și poate, la capătul căutării, să știi mai multe despre acest specimen ciudat de femeie: Muza – Artistă.” – Laurence Meiffret, în albumul Génica Athanasiou – viaţa pasionantă a unei românce în avangarda pariziană

 

Evenimente cu public

 

Joi, 26 august 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Proiecție de film Kinedok | Ziua femeii (Women’s Day)

(regia Dolya Gavanski, Marea Britanie, Germania, Rusia, Bulgaria, 2019, 85 min., subtitrare în limba română)

Apelând la o documentare extensivă, la un material de arhivă rar și remarcabil, precum și la oameni fascinanți, „Ziua femeii” se concentrează pe femei cu un trecut și cu împliniri variate. În discuțiile intime cu regizoarea Dolya Gavanski, acestea își dezvăluie gândurile personale, temerile și sentimentele. „Ziua femeii” explorează, printre altele, supraviețuirea asediului Leningradului la temperaturi sub zero grade; provocarea pe care o constituie sexul în apartamente comunale; contrabanda cu literatură interzisă; zborul în spațiu, redenumirea unui soț și realizarea piruetei perfecte în baletul sovietic. Să nu mai menționăm complexitatea politică și culturală a arderii voalurilor.

Premii şi participarea la festivaluri

Moscow IFF 2019; Yalta IFF 2019; European FF Palić 2019; Istanbul FF 2020

Proiect iniţiat şi coordonat de Asociația One World Romania

Pentru rezervări şi informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia

 

Vineri, 27 august 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Serile „Memoria exilului românesc”

Proiecție de film | Mi se oprise timpul – Pan Vizirescu” și „Captiv în lumea liberă – Theodor Cazaban

Prezintă: Marilena Rotaru

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia

 

Sâmbătă, 28 august 2021, 11.00-18.00

Calea Victoriei 110 

Străzi deschise | MNLR

 

Expoziție Nichita Stănescu, frumos ca umbra unei idei

Cele 12 panouri reprezintă o incursiune în viaţa şi opera poetului necuvintelor, Nichita Stănescu. Născut în 31 martie 1933, Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o numea „dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

 

„Mă uit în urmă asupra vârstelor mele, asupra trupurilor pe care le-am înşirat în sus, ca pe un stâlp ce sprijină cerul cu soare la mijloc […]. E-un trup de bărbat ce ţine pe frunte tălpile scorojite ale unui bătrân, e-un bătrân cu mustaţa-ngălbenită de tutun […]. Viaţa aceasta a mea, ca un stâlp, o dărui să sprijine bolţile voastre, la nunţi şi la naşteri.” (Nichita Stănescu)

 

Sâmbătă, 28 august 2021, 11.00-14.00

  • ProVERBial  la Atelierele Thomasinei – atelier de educație muzeală pentru copii
  • Spații interactive – șotronul cuvintelor, atelier DADA, geometrii poetice
  • Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor

 

Pentru rezervări şi informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia

 

Număr de vizualizări :243


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro