spot_img

Proiecții de filme în aer liber, semnate de regizorul chilian Matías Bize

Institutul Cervantes din Bucureşti reia în această vară seria proiecților de film din EL PATIO – curtea interioară a instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.  Primele două evenimente, parte a unei serii tematice intitulate „Cine en español – Retratos de directores / Filme de limba spaniolă – Portrete de regizori”, urmează să aibă loc chiar la începutul săptămânii viitoare, luni (12 iunie) și marți (13 iunie 2021). Este vorba despre proiecțiile a două filme semnate de cunoscutul regizor chilian Matías Bize, un eveniment realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Chile și în colaborare cu Filmoteca Agentiei Spaniole pentru Cooperarare Internațională si Dezvoltare (AECID).  

 

Descris de criticii de la Cahiers du Cinéma drept „cel mai promiţător regizor din cinematografia chiliană”, Matías Bize este absolvent al Facultății de Cine din Chile. La vârsta de 23 de ani a regizat filmul Sábado (Sâmbătă, 2003), care a avut premiera la „Festivalul Internațional de Film Mannheim-Heidelberg”. Filmul a obținut Premiul „Rainer Werner Fassbinder”. A regizat apoi En la Cama (În pat, 2005). Filmul a câștigat Premiul „Spicul de aur” la Festivalul Internațional de Film din Valladolid, Matías fiind cel mai tânăr regizor care a obținut această distincție. Ulterior, pelicula a primit peste 40 de premii internaționale, fiind distribuit în întreaga lume. În 2007, Bize a regizat la Barcelona Lo Bueno de Llorar (La ce ajută plânsul), peliculă care a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Ulterior, a regizat filmul La Vida de los Peces (Viața peștilor, 2010) ce a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, câștigător al Premiului Goya pentru cel mai bun film hispano-american. Cinci ani mai târziu a regizat La Memoria del Agua (Memoria apei), o pelicula avându-i în rolurile principale pe Benjamín Vicuña și Elena Anaya, cu premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Cel mai recent film care poartă semnătura sa este pelicula dominicană En tu Piel (În pielea ta, 2019), prezentat în premieră la TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania.

 

Luni, 12 iunie, de la ora 21.30, iubitorii de film din capitală vor putea viziona cu acces gratuit filmul La Memoria del agua / Memoria apei (2015, 85 minute), peliculă cu două nominalizări la   Premiile Forqué: pentru fotografie și pentru cel mai bun rol principal (Elena Anaya).  Filmul spune povestea unei tinere perechi care traversează momente de cumpănă după moartea fiului lor. Durerea imensă le-a fracturat viața și, în ciuda faptului că se iubesc foarte mult, nu pot depăși această imensă pierdere. Filmul ne face să participăm la construcția subtilă a noilor lor vieți și să le observăm încercările de a uita cum decurgea relația lor de cuplu anterior pierderii fiului.

 

Marți, 13 iulie, de la aceeași oră, în PATIO – curtea interioară a Institutului Cervantes din București va fi proiectat filmul La vida de los peces / Viața peștilor (2010, 85 minute), propunerea statului Chile pentru Oscar în 2011, recompensat cu Premiul Goya pentru cel mai bun film latino-american în 2010.

În La vida de los peces / Viața peștilor, Matías Bize ne oferă o poveste dramatică în timp real, cu Blanca Lewin în rol concentrat, actriţa care a mai jucat în filmele lui, în Sabado şi En La Cama. Andres trăiește de zece ani în Germania. Se întoarce în Chile pentru a-și încheia socotelile cu trecutul înainte de a se stabili pentru totdeauna la Berlin. În timpul vizitei, ajunge la aniversarea unui prieten unde redescoperă lumea pe care a lăsat-o în urmă, inclusiv pe femeia pe care o iubește de atâta vreme, Beatriz. Regăsirea i-ar putea schimba viața pentru totdeauna.

 

Ambele filme vor fi proiectate în spaniolă, cu traducere în limba engleză. Accesul la proiecții se face pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis la cultbuc@cervantes.es

Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

Evenimentul se va desfășura cu respectatrea tuturor măsurite menite a preveni răspândirea Covid-19.

 

După proiecțiile de luna aceasta, următorul eveniment va avea loc pe data de 16 august.

În afară de Matías Bize, pe lista regizorilor prezentați se mai află nume precum Victor Erice, David Trueba, Patricia Ferreira sau Chus Gutierrez.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508