spot_img

Peste 20 de milioane de lei investiți de Hope and Homes for Children în 2020 în reforma sistemului de protecție a copilului din România

Hope and Homes for Children România anunță, prin publicarea Raportului Anual 2020, impactul intervențiilor într-un an al provocărilor, când peste 1000 de copii și tineri vulnerabili, beneficiari direcți, au primit ajutorul Fundației, cu o valoare totală a intervențiilor de peste 20 de milioane de lei.

Când pandemia a făcut ravagii, cei mai loviți nu am fost noi, oamenii obișnuiți, deși așa ne-am simțit. Panica, anxietatea, impredictibilitatea au fost cumplite și dintr-o dată ziua de mâine nu mai era atât de sigură. Ne-au copleșit gândurile negre, fricile viscerale și îndoielile. Și totuși, asta e nimic, pe lângă ceea ce au simțit cei mai puțin norocoși decât noi, cei pe care hazardul i-a menit să se nască săraci, i-a lăsat fără părinți, fără mâncare pe masă, fără un acoperiș deasupra capului. Pentru ei, pandemia a fost un adevărat dezastru. 2020 a fost anul pe care, mai mult ca oricând, l-am dedicat lor. Dacă până atunci ni se părea greu să găsim resurse și sprijin pentru a ține copiii lângă părinții lor, sau pentru a-i duce acasă pe cei din orfelinate, ceea ce s-a întâmplat în 2020 a fost de nedescris: mult mai multe familii au fost literalmente pe marginea prăpastiei, lipsite de speranță, iar copiii instituționalizați – aproape damnați să rămână în orfelinate. Și totuși, cu ajutorul vostru, al celor care ne-ați fost aproape, am putut să evităm dezastrul pentru mulți copii, pentru multe familii. Am făcut ceea ce știm noi cel mai bine să facem: o punte între voi, cei care ne sprijiniți și ei, copiii și familiile pentru care suntem aici. Am ținut familii împreună. Am dus copiii înapoi acasă. Și i-am ajutat, împreună, să treacă și ei, cumva, de anul dramatic care a fost 2020. Pentru asta, nu aș ști vreodată cum să vă mulțumesc.

declară Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

 

În total, în 2020, prin intervențiile Hope and Homes for Children:

767 de copii în situație de risc au rămas acasă și departe de orfelinate, prin programul de Prevenire a separării copilului de familie.

Odată luat de acasă și ajuns într-un orfelinat, durează 8 ani, în medie, ca un copil să se întoarcă în familia lui. Pentru că părinții trebuie să dovedească stabilitate financiară și condiții bune de locuire pentru copil, iar pentru o familie care se luptă cu sărăcia este aproape imposibil să reușească să rupă cercul vicios al neajunsurilor.

 

De aceea a fost  esențial ca, în 2020, Hope and Homes for Children să își concentreze intervențiile spre a ține cât mai mulți copii lângă părinți și departe de orfelinate. În ciuda distanțării, Fundația a ținut legătura cu familiile beneficiare și a colaborat îndeaproape cu autoritățile locale și județene din 14 județe – iar acolo unde anchetele sociale recomandau plasarea copiilor în grija statului, Hope and Homes for Children a intervenit.

265 de familii sunt acum împreună pentru că părinții au primit ajutor la momentul potrivit, anul trecut.

 

În total, începând cu anul 2000, peste 36.000 de copii în situație de risc au rămas acasă, alături de familie și departe de orfelinate, prin intervențiile Fundației.

 

64 de copii au părăsit orfelinatele și s-au întors în familia lor naturală sau extinsă, prin Programul de Reintegrare în familie.

La finalul lui 2020, peste 4000 de copii și adolescenți încă trăiau în orfelinatele din România. 

Unii dintre aceștia s-au întors acasă, prin Programul de Reintegrare al Hope and Homes for Children; sunt copii care au ținut legătura cu familia, de-a lungul timpului, dar sărăcia i-a împiedicat pe părinți sau pe bunici să poată demonstra că ei vor fi în siguranță acasă. Atunci a intervenit Fundația, dacă în urma anchetei sociale a reieșit că cei mici sunt doriți în familie, iar părinții sau familia extinsă sunt responsabili; pentru multe reintegrări au fost reabilitate case, locuințele au fost construite sau renovate și mobilate, părinții sau familia extinsă au primit consiliere psihologică și profesională sau au fost ajutați să urmeze cursuri de formare, pentru a-și asigura un loc de muncă.

 

39 de copii din orfelinate s-au mutat în 5 servicii alternative de protecție puse la dispoziție de Fundație în Suceava, în urma eforturilor de Închidere a instituțiilor de tip vechi din România.

152 de orfelinate erau încă deschise la nivel național, la final de 2020. Anul trecut, Hope and Homes for Children a ajutat la închiderea ultimelor două centre de plasament din Suceava (CP „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și CP „Speranța”) și încheierea procesului de dezinstituționalizare în județ, prin construirea a două case de tip familial și renovarea a trei apartamente familiale pentru copii. Începând cu decembrie 2020, cei 39 de copii și tineri împart un spațiu cald și intim, unde deprind abilități de organizare și de asumare a responsabilităților specifice unei atmosfere de familie.

 

De asemenea, în 2020, Hope and Homes for Children a demarat lucrările de construcție pentru încă 7 case de tip familial din județele: Botoșani, Bistrița-Năsăud, Bihor, Sibiu, Iași, Neamț și București, ca parte a susținerii procesului de închidere a instituțiilor de tip vechi, la nivel național. În total, în peste 20 de ani de intervenții, Fundația a deschis 112 case de tip familial și a contribuit la închiderea a 60 de orfelinate din întreaga țară.

 

131 de tineri care au părăsit sistemul de protecție au fost susținuți pentru o viață independentă, prin programul de Integrare Socio-Profesională.

Anual, aproximativ 2000 de tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului – tineri care împlinesc 18 ani și se trezesc singuri, fără nimeni alături, fără niciun ajutor, fără încredere în sine, fără o identitate puternică, fără puterea de adaptare într-o societate.

 

Acești mulți de „fără” îi fac incapabili să se descurce de unii singuri să aibă o viață a lor. Programele de Integrare socio-profesională  desfășurate de Hope and Homes for Children cuprind sesiuni de formare profesională, sprijin psihologic și consiliere de specialitate, cazare între 6 luni și 2 ani în centrele de tranzit și acoperirea cheltuielilor necesare: mâncare, haine, încălțăminte, consultații și intervenții medicale. Până în prezent, în total, peste 200 de tineri au fost susținuți de Fundație să înceapă o viață pe cont propriu.

 

Tot în 2020, Hope and Homes for Children a început la Botoșani lucrările de construcție pentru al doilea centru de tranzit pe care îl construiește, cu o capacitate de 10 garsoniere, pentru cei mai vulnerabili tineri ai României.

 

În peste 20 de ani de activitate, Hope and Homes for Children a susținut 2200 de tineri vulnerabili să înceapă o viață pe cont propriu.

 

Anul trecut, Mihai Morar s-a alăturat misiunii Hope and Homes for Children ca Ambasador și a fost vocea copiilor fără voce alături de Amalia Enache, Marius Manole și Alexandru Tomescu, și de alte sute de persoane publice, susținători ai celor mai vulnerabili copii ai României. Peste 35.000 de donatori, persoane fizice și companii, ne-au fost alături și în 2020, în ciuda unui an complicat.

 

Raportul financiar și mai multe despre intervențiile Hope and Homes for Children într-un an atipic, plin de provocări, aflați AICI.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508