”Împreună în Bucovina” cu „Universul Prieteniei”

iul. 29th, 2021 | By | Category: Postcard

25 iulie 2021. Într-o comună din Bucovina, 37 de prieteni își luau rămas bun după 5 zile petrecute împreună în tabăra anuală a „Universului Prieteniei”, devenită deja tradițională, ajunsă la ediția a XIII-a. Sosiți la „Casa Lucreția”, într-o după-amiază răcoroasă, dar și cu prea mulți stropi de ploaie,  a zilei de 20 iulie,  după o masă copioasă cu supă de găină „adevărată”,  ciulama de hribi și plăcinte „poale-n brâu”, au demarat activitățile cu prezentarea istorică (Dorina Topală) și culturală (Ioan Mugurel Sasu) a comunei Vama, urmând apoi intervenția unor oaspeți sosiți de departe: Daniela și Constantin Gumann, membri fondatori ai Asociației Scriitorilor Români din Austria, care au vorbit despre cartea în diasporă, exemplificând cu câteva dintre volumele personale apărute în ultimul an,  dar și despre revista „Condeierul diasporei”, iar președintele Alianței Românilor din Italia,  Marius Dogaru,   a menționat obiectivele asociației,  prezentând și proiectul cultural „Te provoc la o carte”, al cărui inițiator este Lăcrămioara Maricica Niță.

    Miercuri, 21 iulie, a fost ziua lansărilor și prezentărilor de carte. S-a lansat colecția taberei,   „Voci în Bucovina”, care cuprinde 13 volume  (autori: Liliana Albu, Valentina Balaban, Gabriela Beldie, Andana Călinescu, Florin Dochia, Anica Andrei-Fraschini, Luminița Ignea, Dorel Mancaș, Emilian Marcu, Angela Stoian Mihai, Mihai Constantin Ticu – prezentat de Petronela Angheluță, C. Titi Nechita, Ioan Mugurel Sasu), iar Maria Apetroaiei, Mioara Bahna, Lina Codreanu, Livia Dimulescu, Anda Mihaela Miroiu,  Rodica Rodean,  Mariana Rogoz Stratulat, Valeriu Valegvi și Daniel Bratu & Sanda Nicucie și-au prezentat volumele apărute în ultima perioadă. La această întâmplare culturală a participat Gheorghe Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii „I.G.Sbiera” Suceava, care a primit o importantă donație de carte.Seara s-a încheiat cu un regal eminescian susținut de doi mari eminescologi: Lucia Olaru Nenati, care a prezentat volumul „Eminescu – dorul de absolut…100 de poeme dedicate efigiei eminesciene”, editat sub egida Asociației Culturale „Regal d`Art” și Theodor Codreanu, cu expunerea „Eminescu în viziunea exilului românesc”.

    A treia zi am pornit la drum să cunoaștem câteva dintre frumusețile Bucovinei. Pe un traseu de cca 200 km am vizitat mănăstiri (Voroneț, Mănăstirea Humorului, Sucevița, Moldovița), am parcurs un traseu minunat cu Mocănița-Huțulca, un tren cu locomotivă cu abur și, la final, am poposit la binecunoscutul Muzeu al ouălor încondeiate „Lucia Condrea”, unde „bijuteriile ovoidale”,  adunate în 15 colecții, cuprind o întreagă gamă de elemente reprezentative, deosebit de bine realizate.

Ziua dedicată cărții pentru copii a fost una specială și deosebit de emoționantă, deoarece ne-am întâlnit cu tineri de la Asociația umanitară „Freamăt de Speranță” din Câmpulung Moldovenesc și am făcut cunoștință cu un poet-adolescent deosebit de talentat, diagnosticat cu tetrapareză spastică, în palmaresul căruia figurează 6 volume de autor, eveniment prezentat de scriitoarea Vera Crăciun. Nu au lipsit donațiile de carte și contribuția membrilor „Universului Prieteniei” pentru realizarea unui centru de recuperare la standarde europene, visul doamnei Anca Crăciun, președintele asociației umanitare.

    După-amiaza celei de a patra zile și dimineața zilei următoare au fost dedicate activităților Asociației Cenaclul „Nectarie” Vama-Bucovina, principal partener în cadrul proiectului „Împreună în Bucovina” și Festivalului Internațional „Umor fără frontiere în Țara de Sus”:  întâlnirea cu membrii cenaclului, prezentări de carte (volume de autor și antologia membrilor – „Voci din Bucovina”), recital de poezie și muzică, vernisajul expoziției „Pandemie umoristică” (artist pastic Radu Bercea), festivitatea de premiere a Concursului de creație literară (epigramă și poezie). Recitalul corului bărbătesc „Flori de măr” din Râșca-Suceava, coordonat de inimoasa scriitoare Mihaela Grădinariu, a ridicat în picioare spectatorii din sala Căminului Cultural, iar ropotele de aplauze s-au auzit până departe, în „Țara fagilor”.

     Ca un corolar al activităților celor 5 zile, șezătoarea de sâmbătă seară a oferit participanților prilejul de a se mobiliza, uniți, pentru a prezenta, în fața auditorului, un adevărat spectacol dominat de creativitate, umor și spontaneitate. Surpriza serii a fost Maria Iosep (11 ani) care a interpretat povestirea „Prostia omenească” de Ion Creangă și ne-a încântat cu câteva melodii din Bucovina.

„Împreună în Bucovina” – Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, a avut ca parteneri: Asociația Cenaclul „Nectarie” Vama-Bucovina, Biblioteca „I. G. Sbiera” Suceava, Primăria Comunei Vama, Asociația Scriitorilor Români din Austria, Alianța Românilor din Italia, Societatea  pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina  „Mihai Eminescu”  Cernăuți-Ucraina.

 

Rodica Rodean

 

Număr de vizualizări :883


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro