”O călătorie cartografică prin Țara Românească la mijlocul secolului al XIX-lea”

iun. 1st, 2021 | By | Category: Postcard

Joi, 10 iunie 2021, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă așteaptă la o nouă conferință on-line: „O călătorie cartografică prin Țara Românească la mijlocul secolului al XIX-lea”, susținută de dr. Cezar Buterez, cadru didactic în cadrul Facultății de Geografie a Universității București. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi deține un exemplar dintr-o hartă intitulată „Generalkarte des Fürstenthums Walachei”, realizată în anul 1867 de K.K. Militärisch Geografische Institut din Viena, la scara 1:288.000. Conținutul său reprezintă o compilație a informațiilor cuprinse pe hărți austriece la scări mai mari, însă oferă un tablou reușit al unei țări aflate atunci la începutul procesului de modernizare. Pornind de la această hartă, prezentarea ne invită la o călătorie imaginară prin județele Țării Românești, pentru a afla poveștile unor locuri cunoscute și mai puțin cunoscute. Va oferi prilejul să reflectăm asupra hărților ca o resursă de mare preț în încercarea de a înțelege realitatea geografică de ieri și de astăzi.

Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. A început să colecționeze hărți și atlase înainte să împlinească vârsta de școală și, de atunci, nu le-a mai părăsit niciodată. În prezent, este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.

 

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc. Mulțumim partenerului nostru ESRI ROMÂNIA, care face posibilă realizarea acestor evenimente.

 

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online: https://eventbook.ro/other/bilete-atlas-conferintele-mnhcv-o-calatorie-cartografica-prin-tara-romaneasca-sec-xix

Acces: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

Număr de vizualizări :376


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro