Conferința ”Trei planuri inedite rusești pentru orașul București și împrejurimile sale (1828 – 1850)”

iun. 25th, 2021 | By | Category: Postcard

Miercuri, 30 iunie 2021, ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) vă invită la o nouă conferință online, gratuită: „Trei planuri inedite rusești pentru orașul București și împrejurimile sale (1828 – 1850)”, susținută de dr. Laurențiu Rădvan, dr. Toader Popescu și dr. Mihai Anatolii Ciobanu.

Ocupațiile străine ale capitalei Țării Românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea au constituit, din perspectivă cartografică, oportunități majore. Toate planurile importante ale Bucureștilor și împrejurimilor lor ce datează din această perioadă pot fi puse, într-un fel sau altul, în legătură cu un astfel de eveniment. Cercetări recente în arhivele moscovite au identificat o serie de planuri până azi necunoscute sau inedite, rezultate ale eforturilor cartografilor ruși, a căror relevanță pentru cunoașterea orașului în perioada de început a modernizării sale este inestimabilă. Prezentăm aici trei dintre acestea – planul Șernskanț / Kuzmin din 1828, varianta sa din 1830 și planul locotenent-colonelului Glebov din 1849-1850.

Dr. Laurențiu Rădvan este istoric, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializat în istorie urbană medievală și pre-modernă.

Dr. Toader Popescu este arhitect-urbanist, lector în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, specializat în istoria arhitecturii și orașului din România în epoca modernă.

Mihai Anatolii Ciobanu este doctor în Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializat în istoria relațiilor dintre Țările Române și Moscova în Evul Mediu târziu și perioada pre-modernă.

Conferința se va realiza live, pe platforma Facebook, pagina Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc. Mulțumim partenerului nostru ESRI ROMÂNIA, care face posibilă realizarea acestor evenimente.

 

Preț: gratuit

Acces: pe Facebook, pe pagina Muzeului https://www.facebook.com/MuzeulHartilorVechi

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

Număr de vizualizări :272


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro