51 de interviuri în ancheta femeia-artist a revistei „Orizonturi culturale italo-române”

iun. 18th, 2021 | By | Category: Postcard

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

 

Ediţia din luna iunie a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” continuă, printr-o nouă serie de 12 interviuri, ancheta exclusivă femeia-artist desfăşurată în paralel în România şi Italia, coordonată de Afrodita Cionchin. Ampla anchetă numără în prezent 51 de contribuţii care sondează percepţia profesionistelor din sectorul artei oferind, prin pluralitatea experienţelor şi punctelor de vedere, o fotografie a realităţii zilelor noastre şi o incursiune în evoluţia istorică a condiţiei femeii-artist.

În acest număr intervin artistele Elena Bobi Dimitrescu, Dorina Horătău, Irina Botea Bucan, Luisa Tuntuc, Carmen Poenaru, Vioara Bara, Ana Pantea şi, din perspectiva curatoriatului, Judit Angel, Valentina Iancu, Simona Vilău şi Laura Borotea. Invitat special, Cosmin Năsui, curator, istoric și critic de artă.

 

Inaugurăm în acest număr o nouă serie de articole intitulată Texte de(spre) expoziții, sub semnătura Anei Sultana Cipariu, publicist și curator, interesată, cu precădere, de textele care însoțesc expozițiile. În seria Texte de(spre) expoziții, Ana Sultana Cipariu propune spre analiză și interpretare statement-uri curatoriale a căror actualitate o consideră relevantă în contextul artei contemporane. În acest prim episod, despre precogniţii ale artiştilor, acum şi în secolul trecut.

 

Continuă apoi evocarea personalităţii lui Ioan Petru Culianu, la treizeci de ani de la moartea acestuia, învăluită de misterul unui asasinat încă neelucidat, în contextul în care mai multe inițiative în memoria savantului român au fost întreprinse în România și în Italia. Astfel, cotidianul „Avvenire” a dedicat în 19 mai o pagină întreagă unui interviu despre Culianu cu Sorin Antohi, realizat de Simone Paliaga (cu titlul: Un incompiuto sguardo sull’oltre), publicat în acest număr al revistei noastre în limba română, în traducerea lui Horia Corneliu Cicortaș. Istoric al ideilor, Sorin Antohi a scris, coordonat volume și a organizat colocvii asupra vieții și operei lui I.P. Culianu.

 

Cartea Lunii este romanul apărut recent, adică în plină pandemie, la editura Feltrinelli, intitulat Il libro delle case (Cartea caselor) de Andrea Bajani, despre care circulă zvonul că ar fi candidat la Premiul Strega 2021, prezentat publicului din România în recenzia semnată de italienista Smaranda Bratu Elian de la Universitatea din Bucureşti.

Întâlnirile lunii iunie aduc noi interviuri din diferite domenii. Valentina De Piante, cadru didactic al UNATC, oferă o perspectivă multidisciplinară asupra universului complex al dansului contemporan, în interviul realizat de Serafina Pastore şi tradus de Afrodita Cionchin. Apoi, Camil Mihăescu, decanul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, vorbeşte despre propria creaţie şi activitate didactică, despre provocările artistului vizual din România zilelor noastre şi despre realitatea artistică timişoreană, într-un interviu dens realizat de Afrodita Cionchin, însoţit de o bogată galerie de lucrări. În continuare, Jan Cornelius despre ultima sa carte, despre ironie și miturile Germaniei, în interviul realizat de Irina Ţurcanu.

 

Toate articolele din numărul 6/iunie 2021 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it. Numărul este în actualizare constantă.

Tuturor, lectură plăcută!

(Ilustrare: Dorina Horătău, „Captured by reality”, construcţie/asamblaj, 2020-2021, Foto: Mihai Theodor Sava)

Afrodita Carmen Cionchin, director

 

Număr de vizualizări :425


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro