spot_img

”Taci și înghite” – principalele mituri despre alimentația corectă demontate de medicul britanic Tim Spector

Preocuparea pentru un stil de viață sănătos este la nivel mondial un trend care devine de la an la an mai puternic. Zi de zi suntem îndemnați pe toate canalele media să evităm consumul de grăsimi, sare și zahăr, să facem câteva mii de pași, să bem apă din belșug și să evităm alcoolul. Persoane mai mult sau mai puțin specializate în nutriție ne spun câte pahare cu apă să bem pe zi, să evităm carnea, să mâncăm alimente neprocesate termic, să aruncăm solnița și borcanul cu dulceață. Ne sunt recomandate dieta paleo, fără gluten sau fără lecitină, dieta ketogenă sau veganismul. Alimentația corectă pare o problemă foarte complicată și chiar aceia care intenționează să mănânce sănătos pot avea dificultăți în a discerne informația bazată pe studii științifice de cea publicitară. 

 

În acest context, Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit e un volum care pune bazele unei adevărate revoluții în nutriție. Publicată de LifeStyle Publishing, cartea semnată de Tim Spector, medic și profesor de epidemiologie genetică dărâmă din temelii principalele mituri referitoare la nutriție. Cei care vor citi cartea autorului englez, Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse în lupta pentru combaterea Covid-19, vor avea o mare surpriză. Probabil nu există persoană – exceptând specialiștii – care să nu fi creditat măcar câteva dintre falsele mituri legate de nutriția sănătoasă. De ce se întâmplă acest lucru, „cum am ajuns în situația în care persoane fără nicio calificare să ne dicteze ce ar trebui să mâncăm? Este o situație unică în domeniul medicinei și al științei”! Răspunsul îl oferă Tim Spector: „Puțini medici studiază nutriția și puțini nutriționiști au formație medicală”. În plus, studiile privind alimentația corectă sunt deficitare, iar de multe ori rezultatele sunt greșit sau părtinitor interpretate. Bineînțeles, industria alimentară are și ea un cuvânt greu de spus în acest sens.

Hrana să vă fie leac și leacul să vă fie hrană” spunea Hipocrate, citat de Tim Spector, însă mesajul s-a pierdut de-a lungul secolelor. Sfaturile despre nutriția sănătoasă care ni se oferă nu țin cont de particularitatea fiecărei persoane, iar aceasta este prima greseală care se face, observă medicul britanic. În ce privește alimentația, suntem băgați toți „în aceeași oală”, iar ceea ce i se potrivește unuia poate fi total nepotrivit altuia.

Expert în medicină personalizată și microbiom intestinal, nutriționistul britanic atrage atenția că acea comunitate de bacterii, virusuri și ciuperci care ne populează tractul digestiv – microbiomul uman – nu are aceeași structură nici măcar la gemenii identici și din acest motiv sfaturile generalizate despre nutriție pur și simplu nu funcționează.

Încă din copilărie suntem învățați să credem că micul dejun e masa cea mai importantă a zilei, ne calculăm caloriile și credem că trebuie să facem mai mult sport ca să slăbim. Dacă ținem să avem o nutriție sănătoasă, consultăm etichetele produselor alimentare, renunțăm la grăsimi saturate, la carne, sare, alcool și dulciuri. Luăm suplimente alimentare, mai ales vitamine și minerale. De la debutul pandemiei de coronavirus, foarte multe persoane de peste tot din lume au apelat la suplimente de vitamina D și zinc. Tim Spector tranșează însă problema și ne spune răspicat: „Nu au niciun efect”.  Mai mult, medicul britanic atrage atenția: „Sunteți unic și nu persoană standard care trebuie să urmeze recomandările alimentare. Această persoană standard nu există”. Mesajele despre alimentația sănătoasă sunt adesea distorsionate de politicieni și companii. Tim Spector ne învață să discernem adevărul științific de miturile lansate de marile companii alimentare. Medicul și nutriționistul britanic ne contrazice multe dintre principiile în care credem cu convingerea că urmăm o dietă sănătoasă – spre exemplu, un mic dejun bazat pe fulgi de ovăz și suc de portocale. Însă Tim Spector nu distruge principalele mituri alimentare ale civilizației moderne fără a pune nimic altceva în loc. Capitolul de concluzii reprezintă o sinteză eficientă a informațiilor cărții, care ne ajută să avem o alimentație sănătoasă pentru trup și minte. În plus, autorul ne oferă un plan de alimentație sănătoasă în 12 puncte. Iar partea cea mai bună este că nu e restrictiv. Din punctul de vedere al nutriționistului britanic, putem să nu excludem nimic din dieta zilnică, ci doar să favorizăm anumite alimente. Baza trebuie să o constituie fructele și legumele, însă, în cantități mici, carnea, peștele, lactatele, chiar și vinul roșu sunt benefice pentru sănătate, pentru un organism plin de energie și o minte echilibrată.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508