Conferință de presă: Achiziționarea unui set de manuscrise și documente Mircea Eliade

apr. 16th, 2021 | By | Category: Postcard

Marți, 20 aprilie 2021, ora 13, Academia Română organizează conferința de presă cu tema achiziționarea unui set de manuscrise și documente Mircea Eliade. Conferința va fi susținută de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și va avea loc la sediul din Calea Victoriei 125, Clubul Academicienilor. 

Conferința de presă este prilejuită de cumpărarea de către Academia Română, în data de 7 aprilie 2021, a unui număr de 17 manuscrise semnate Mircea Eliade, între care se află studiul „Umanismul indian“, eseul „Misterele și inițierea orientală“, traducerea lucrării „Ispitirea diavolului“ de Giovanni Papini, caiete-manuscris precum „Din carnetul unui cercetaș“ și „Amintiri din retragere“, alte eseuri, schițe, rezumate sau texte care au stat la baza câtorva conferințe susținute la Radio București în perioada 1932-1938. Majoritatea scrierilor aparțin perioadei de adolescență și tinerețe a savantului român, începând cu anul 1922, când Mircea Eliade avea doar 15 ani. Odată cu acestea au fost cumpărate câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica și Surendranath Dasgupta, corespondență cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legația Regală a României la Lisabona.

 

Decizia Academiei Române de a achiziționa acest set de manuscrise vine să confirme demersul inițiat în anul 2019 de dr. Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, susținut de dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, director al acestui institut, și prof. univ. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide“, Filiala Iași a Academiei Române, care semnalau printr-o petiție națională, alături de alți intelectuali români, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de către Mircea Eliade la plecarea sa din România.

 

Manuscrisele achiziționate vor fi expuse în ziua conferinței de presă la Clubul Academicienilor, apoi vor fi donate Bibliotecii Academiei Române, urmând să completeze, astfel, fondul Mircea Eliade deja existent la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și să pună bazele constituirii unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziția cercetătorilor operei sale.

 

Reprezentanții mass-media care doresc să participe sunt rugați să își confirme prezența până cel târziu luni, 19 aprilie 2021, ora 17, la adresa presa@acad.ro, numărul de locuri disponibile în Clubul Academicienilor fiind limitat la 20. Conferința de presă se va desfășura cu respectarea tuturor normelor în vigoare impuse de actuala situație sanitară.

 

// anunță Biroul de presă al Academiei Române.

Număr de vizualizări :309


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro