Scrisoare deschisă către Președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis

mart. 25th, 2021 | By | Category: Postcard

BestMusic a trimis pe adresa redacției AgențiadecArte.ro o scrisoare deschisă către Președintele României. Vă prezentăm textul integral.

”Stimate domnule Președinte Klaus Werner Iohannis,

A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.

Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.

Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiției operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcți și a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării.

Însă cele mai multe dintre măsurile luate de autorități nu dovedesc înțelegere cu privire la funcționarea sectorului cultural. Putem enumera câteva exemple de astfel de măsuri:

 • Prima ordonanță militară din starea de urgență a interzis complet activitățile culturale și evenimentele profesional educaționale
 • Majoritatea finanțărilor adresate domeniului cultural, locale sau naționale, au fost suspendate
 • Normele de organizare de evenimente au fost publicate târziu, fără nicio consultare în prealabil cu profesioniști din domeniu
 • Până în prezent nu a fost adoptată o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural sau al evenimentelor educaționale și de networking. În schimb au fost publicate spre dezbatere publică patru scheme de ajutor, niciuna ținând cont până la capăt cu adevărat de consultanța oferită de profesioniștii din sector
 • Până în prezent, în ciuda efortului mai multor operatori culturali și din domeniul evenimentelor profesionale educaționale, încă nu s-a pus bazele unui grup funcțional de lucru care să pregătească un plan de redeschidere a evenimentelor și activităților culturale
 • În Planul Național de Redresare și Reziliență nu găsim un pachet de măsuri concrete pentru cultură, în schimb regăsim probleme sistemice pe care România le avea de dinainte de pandemie.

Aceste măsuri, deopotrivă puține, inadecvate și întârziate, neînsoțite în prealabil de un plan de redresare, nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către sectorul cultural privat în ultimii 10 ani. Noi, artiștii și operatorii culturali, ne simțim îngrădiți de la dreptul fundamental al muncii, fără a fi în vreun fel compensați pentru pierderile noastre.

Domnule Președinte Iohannis, sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie. Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020.

Solicităm:

 • Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
 • Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate,care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea

Intervenția dumneavoastră, Domnule Președinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat și ar demonstra că Statul român prețuiește cu adevărat sectorul cultural și contribuția sa în  societate.

De asemenea, dacă se va trece la realizarea acțiunilor solicitate anterior, de aceste măsuri vor beneficia și domenii conexe, cum ar fi domeniul Horeca sau domeniul turistic. 

Această scrisoare vă este adresată, Domnule Președinte, nu de un individ, nu de o organizație sau de vreun subdomeniu al culturii, ci în numele întregului sector cultural, dar și în numele celorlalte domenii sau industrii care suferă de același tratament neglijent, care poate duce la o destabilizare puternică a pieței unice.

În 2016, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, declarați: ”Cu toții ne dorim, cred, să trăim într-o lume mai bună, mai educată, mai corectă și mai decentă. Dar pentru a trăi într-o astfel de lume trebuie s-o creăm zi de zi, împreună și putem face acest lucru prin cultură.”

Vă cerem să vă aduceți aminte de acele cuvinte și ca un apărător al culturii, cum mulți vă consideră încă din 2007, să ne fiți alături în cel mai greu moment al sectorului nostru, de la căderea comunismului încoace.

Cultura este sufletul unei comunități. Cultura deschide minți, creează identitate, contribuie în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor, sprijină educația, întărește comportamente individuale și sociale pozitive, crește încrederea oamenilor unii în alții, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei țări și colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate. Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă și ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară.

Cu deosebită considerație,

 1. AROC  – Asociația română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale
  2. MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans
  3. ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor
  4. PaCTE – Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente
  5. AFIN – Asociația Furnizorilor din Industria Nunților
  6. Ștefan Teișanu – Director executiv, Centrul Cultural Clujean
  7. Alin Vaida –  Director Executiv Asociația Fapte – Jazz in the Park
  8. Iulian Obogeanu – Electric Castle Festival
  9. Emil Ionescu – General Managing Partner iaBilet.ro
  10. Guido Janssens – Managing Partner Emagic Live/Awake Festival
  11. Bogdan Buta – Untold/Neversea
  12. Codruța Vulcu, ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive
  13. Cristian Hordilă, Festival Manager, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)
  14. Andi Mitoi, Summer Well Festival
  15. Răzvan Ailenei – CEO Sindrum Media
  16. Tudor Chirilă – actor, muzician
  17. Răzvan Manta – Administrator BestMusic Live Concerts / METALHEAD
  18. Radu Stroescu – general manager & founder BLT.ro
  19. Claudiu Popa – general manager Eventim.ro
  20. Adrian Despot – muzician, producător
  21. Codruț Dumitrescu -Overground Music
  22. Elena Ghenoiu- dansator, actor
  23. Teodor Negrea – /FORM Space, /FORM Days Festival
  24. Costin Crețulescu – managing partner Colorbitor
  25. Andrei Gatu – managing partner Colorbitor
  26. Claudiu Cîrțînă – Rock FM, Ambasador MUZE
  27. Cicirean Flaviu – General Manager, Brand Emotion SRL – Brand Minds, Digitalium, Bucharest Business Institute Octavian Maier – general manager Vadoo Chill Fest
  28. Daniel Santa – general manager Comparty Events / diMansions Hit Music Festival
  29. Marian Gîlea, președinte Asociația Culturală Fanzin
  30. Ada Vertan, președinte Fundația Culturală Action Art
  31. Liviu Vieru, general manager & founder 7 Arts Agency, managing partner Gradina Urbană, managing partner Club A, founder Support your local bands Festival
  32. Stolea Antonio- general manager Events by Tonyo
  33. Rolando Vasilescu, manager general 1ArtistMusic
  34. Julieta Georoiu, Asociația JG Victory of Art
  35. Roxana Patricia Butucel – președinte Asociația Industrii Creative, general manager Showberry (Rocanotherworld & Classix Festival)
  36. Budeanu Mihai – solist vocal 3SE
  37. Sorin Pârcălab – Stand-up Comedian
  38. Bogdan Vaida – muzician
  39. Dan Frînculescu – Comedian, membru MUZE
  40. Horea Marc – Asociația Beyond the Line Production
  41. Răzvan Scurtu, director executiv Smida Jazz Festival
  42. Horațiu Dumitraș – președinte ASC Cluj Raving Society / Delahoya
  43. Alin Dincă – solist Trooper
  44. Larisa Perde – Manager VRTW Artists
  45. Gabriela Suciu-Pădurețu, distribuitor – Follow Art Distribution SRL
  46. Sorin Branciog – Președinte Asociația Dora D’Istria – Centrul educațional și cultural
  47. Marius Stanca  – General Manager – Jupiter 8 Management SRL
  48. Mihai Dragomir – Howl Otta
  49. Oana Omer – Organizația Distribuitorilor de Opere Audiovizuale  din România
  50. Crețu Călin  – CEO Headline Productions
  51. Daniel Draghici – Wise Factor (Color, The Fresh, Cabal, Masque, Backyard Weekend)
  52. Ana Maria Costea – General Manager Stardust SRL
  53. Popescu Romeo – Director Executiv Asociația “Vivat Spectatores”
  54. Valentin Vasiloiu – Director General Ticketing Nation SRL/Entertix/ MyTicket
  55. Radu Groza – General Manager Golden Media – Events & Concerts SRL
  56. Vasilescu Violeta – General Manager Arta Scenei Events SRL
  57. Christian Raetscher – General Manager German Quality Entertainment
  58. Oana Giurgiu – producător film/Director Executiv Festivalul Internațional de Film Transilvania
  59. Gabriel Stancu – Președinte Asociația “Teatralis”
  60. Albert Benone – General Manager Spectacole Iași SRL
  61. Ifrim Viorel – General Manager Spectacole Brasov SRL
  62. Mihai Roman – General Manager Misha Events SRL
  63. Gheorghe Popescu – Agenția Cortina
  64. INDIERO – Asociația producătorilor și editorilor de muzică independenți din România
  65. Asociația ROMANIAN ARTISTS WORLDWIDE (RAW MUSIC)
  66. Mădălina Mihai – Asociația Pomul Comorii
  67. Sani Stranszky – designer /founder MushuROI Creative Hub, Numa Design Studio
  68. Melinda Boros – producător de film/ Asociația Film în Transilvania
  69. Andrei Dinu – EVENT HEROES – Co-Fondator și Organizator TEDxBucharest
  70. Mihnea Hanganu – Vinyl, Rum, Tapas & Wine
  71. Norbert Tako – fondator Centrul Cultural PLAI / JazzTM
  72. Claudio Michelusi – General Manager MTIME ENTERTAINMENT SRL Bucuresti
  73. Luigi Gageos – Președinte jmEvents, Director EUROPAfest
  74. Bogdana Horațiu – Director artistic Jeunesses & Dinu Lipatti / Bucharest International Jazz Competition
  75. Alin Caraman – CEO K Group :Wine and Street Food Festival/ Salonul Imobiliar București/Mariage Fest/Luxury Experience/Salonul Auto-Moto
  76. Dora Pătrașcu – PR and Communication Manager K Group
  77. Laurențiu Oprea –  Director General Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual – Asociația Română de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFAR-ARGOA)
  78. Paul Ciuci – solist, compozitor, chitarist – Trupa Compact
  79. Micu Ionuț – toboșar trupa COMPACT
  80. Dragoș Guraroșie – general manager Mixtopia Live (BurgerFest, Bucharest Craft Beer Festival)
  81. Cristian Sorea – Acționar Comics Club, Founder Punchline Events
  82. Dan Costea – muzician trupa COMA
  83. Vertan Adriana – Președinte Fundația Action Art
  84. Ilie Mihai – organizator de evenimente (Final Step Productions, Metal Gates Festival)
  85. Sosa Andrei, organizator de evenimente Club Expirat
  86. Dobie Adam – Artist Booking Agent
  87. Apostol Petre Florin – artist și organizator evenimente (International Artist Management)
  88. Hotima Radu-Alexandru – organizator evenimente Hot Events Production SRL
  89. Oltean Daniel – Craft Zone
  90. Teodor Pop, Mihai Moldoveanu, Szabó Csongor-Zsolt – artiști, JazzyBIT
  91. Mihai Axinte, actor, percuționist, owner www.interstellar-events.roși organizator de evenimente
  92. Adrian Schiopu – Amalia Gaita Band (Timișoara)
  93. Ionut Hupca, manager Cyclic
  94. Bogdan Postelnicu – Teddy Bear (organizator evenimente / producator muzical / dj)
  95. Roxana Luca – manager de producție, ABC Producție de Evenimente SRL
  96. Andreea Nedelea – producător de spectacole, Uranus Media SRL
  97. Alin Halațiu – președinte Asociația Help Me Be A Rockstar / stage manager, administrator Alinescu și Asociații
  98. Diana Buluga – președinte Asociația Create.Act.Enjoy
  99. Andi Daiszler – președinte Asociația Daisler
  100. Covaliu Constantin – General Manager Why Not Us (Street FOOD Festival, Comedy Weekend)
  101. Cornelia Borza – Președinte Asociația Năsturelul Vesel (Magic Garden)
  102. Cristian Beiu – Director Sublime Events SRL (Sublime Romania)
  103. Sugár Teodor David – consultant ticketing
  104. Lupșa Andrei Claudiu – Managing Director Overskin Entertainment
  105. Daniel Ignat – Solist Vocal (Probizz IDEA SRL – Firma organizatoare de evenimente artistice)
  106. Dan Ionescu  – Președinte Asociația APPR – Romania Te Iubesc!
  107. OWPN Academy – Asociatia Owpn Academy
  108. OWPN.SPACE– Agenție pentru artiști și evenimente de muzică electronică
  109. Marius Migleș – Soulseeker SRL (servicii foto pentru evenimente)
  110. Nicu Alifantis – Alifantismusic
  111. Adonis Mureșan – Byron Audiovisual events
  112. Ferenc Maki – Fox In The Box Studio
  113. Gabriel Aldea – Komiti
  114. Cătană Răzvan – Wattech Systems
  115. Virgiliu Mureșan – Wattech Production
  116. Aura Crecan – Manager AD LIBITUM VOICES și Manager Wellbeing4all Internațional Ballroom
  117. Joey de Alvare – General Manager Biscain Group
  118. Iulia Pop, Overground Music
  119. Teodora Moroșanu – muzician, trupa Rockabella
  120. Bogdan Moroșanu – producător trupa Rockabella, Inginer de sunet trupa The Mono Jacks
  121. Laura Laurențiu – PR Manager Jazz in the Park, Communication Manager Zilele Culturale Maghiare din Cluj
  122. Dan Georgescu – artist, trupa byron; inginer de sunet Unda Recording
  123. Ilinca Ghișoiu – Overground Music
  124. Misaras Ioan Ciprian – Master In Sound Systems
  125. Sebastian Marcovici – Președinte Asociația Focus Sibiu
  126. Marius Moga – Someș Delivery, Asociația miniMASS
  127. Florin Ciofica – Director Executiv Royal Studio Production
  128. Dragoș Bâscă, Twin Arts
  129. Osaciuc Radu – Dimitri’s Bats / Ciocanul Services
  130. Dorina Constantn – Overground Music
  131. Levente Sánta – general manager Backstage Production, Cluj-Napoca / Discoteca ’80
  132. Iulian-Petru Toma – Techno Wall Events Iasi
  133. George Popa (compozitor – Membru Asociația MUZE)
  134. Melnic Dumitru (Melnic Dima) – dansator profesionist, antreprenor (Sushi Time), Membru MUZE
  135. Alexandru Nagy – Teatrul Independenților Profesioniști / Performance Delivery (actor, regizor, tenor), Membru & Ambasador MUZE
  136. Chiriac Dan – dansator profesionist/coregraf – Wholygunz SRLD- membru MUZE
  137. Takács Aranka – Aranka Consulting SRL și A.K.A Creating & Managing SRL- organizator evenimente și producție film
  138. Lisievici Alexandra Sabina – actriță, producătoare film și teatru, scriitoare
  139. Simion Valeriu, actor
  140. Alyanna Lu – cântăreț, actor, compozitor, prezentator tv
  141. Marin Alexandru Antonio – Andu ( Coregraf) – Asociația MUZE
  142. Tudor Bogdan – Administrator Compania de Evenimente Funtasticii SRL
  143. Maria Tudor – Fondator Asociația Magic Star Kids 2000
  144. Gabriela Hamzescu – președinte Asociația EnergizArt
  145. Bogdan-Adrian Zamfir – Dansator/Coregraf – Președinte al Comisiei de dans – Asociația Muze
  146. Marius China – Fondator “Sprint Music”
  147. Marius Sofron – Administrator “ Sprint Media Group”
  148. Vladimir Palamarciuc – Vova – dansator/coregraf – Membru Asociația Muze
  149. Alexandru Floroiu – Actor, Director General și Impresar Artistic – Breasla Actorilor
  150. Ciprian Chiricheș – Actor, membru MUZE
  151. Dan Fințescu, manager Amadeus, actor de voce, membru fondator RAW Music
  152. Mirel Alexa – director executiv Sports Festival
  153. Delia Pann – artist, membru MUZE
  154. Erik Bubui – artist – dansator – coregraf – Membru MUZE
  155. Marius Vlad Stefanescu – WISE (organizator evenimente / artist)
  156. Eftene Andrei – artist – Membru MUZE
  157. Eduard si Bianca – Magicieni
  158. Vlad Anca – Douanutri
  159. Anette Marka,  actor, membru MUZE,
  160. Roxana Pistolea – avocat – Membru MUZE
  161. Monica Felea, Ştefan Bradea – Bad Unicorn – distribuitor de filme de autor
  162. Dragoș Stanca – fondator UPGRADE 100 Festival (fost iCEE.fest)
  163. Cosmin Dobrescu – Cortes – artist, compozitor, membru MUZE
  164. Cătălin Davidescu – Dark Side Entertainment
  165. Nicolae Dragoș Eremiea – Dansator, Coregraf – Membru Muze
  166. Arcus Alexandru – Muzician/ Compozitor/Producător,  Arc Entertainment
  167. Mihai Mateiu – manager cultural, scriitor, fondator Flux Project
  168. Mihai Popescu – Producător
  169. Daria Ghițu – Actor/Artist liric
  170. Maria-Casandra Hauși, Artist/ Muzician Independent (Proiectele Muzicale „Viu Grai” alături de Nicolae Pițiș; „NOD, NewOldDoina” și „Roots Revival România”) Membru ANMIR
  171. Zaharia Daniel – ASOCIATIA CULTURALA REF – Rockstadt Extreme Fest
  172. Ionut Serbana, muzician independent, membru ANMIR
  173. Constantinescu Mihai – muzician, trupa the M’s, membru ANMIR.
  174. Lilian Caraus – coregraf/performer, Asociația MUZE
  175. Marcel Logofătu – bassist trupa Spitalul de Urgență – membru ANMIR
  176. Jul Baldovin- producător muzical, artist liber-profesionist (membru ANMIR)
  177. Neagu Theo Thorn – actor/regizor/scenarist film – Membru MUZE
  178. Daniel Pop – Gazette / Colectiva Gazette
  179. Ramos Paloma Aparecida – Coregrafa / Dansatoare / MUZE
  180. Sabin Dima – Humans
  181. Rosu Dragoș Cristian ( “Istvan” ) – Coregraf și dansator -Membru Asociația Muze
  182. Ghenescu Cosmin –  administrator Good Guys Events, administrator Misfit Events
  183. Andronache Mihaela – Producător Muzical
  184. Varty Mihail – actriță
  185. Grupul PONT, colectivul de lucru
  186. Dumitrana Daniel – Artist liber profesionist, Membru ANMIR
  187. Boldurescu „Valea” Valentina – dansator, coregraf – Membru MUZE
  188. Comanescu Liviu Robert – dansator membru MUZE
  189. Alexandru Teioșanu, Director Executiv Asociatia Nord
  190. Cosmin Dominte – actor, muzician, campion național & top 10 mondial Slam Poetry
  191. Marcela Motoc, actriță, membru MUZE
  192. Bocioc Iulian – Party Sound SRL
  193. Dragoș Adrian Claudiu – Events By Mi SRL
  194. Sava Madalina – Party Sound System SRL
  195. Bocioc Adina Maria – Asociația Cultural Educativă Smart Junior
  196. Dragoș Raluca – Adiral Event SRL
  197. Vincze Akos – Agenția Rima
  198. Rulea Cătălin PFA – muzician, scenograf
  199. Gina Mihai – MGM ARTISTS & CONCERTS SRL
  200. Ștefan Zaharescu – Booking /FORM Space, /FORM Days Festival
  201. Mihai Iordache – saxofonist, membru ANMI
  202. Roland Fekete – General Manager, WebRoll Agency
  203. Rus Mihaela – Asociația La Știubei
  204. Cătălin Dâlvărea – instrumentist liber – profesionist (www.dalvarea.ro)
  205. Luiza Zan – muzician de jazz, ANMIR
  206. Radu Dragomir, Art Live – Manager Evenimente Beraria H, Artist Management Trupa TAXI, Artist Management Nikolaos Papadoupoulos
  207. Alexandru Dăscăloiu – muzician independent, membru AN
  208. Olga Juverdeanu- GLOBAL RECORDS
  209. Muntean Radu – DJ și Producător
  210. Neacșu Cornel – Muzicant instrumentist
  211. Irina Lalciu aka Irina Milan – Dansator/Performer/Instructor
  Membru & Ambasador MUZE
  212. Adrian Martin aka Swagger -Dansator/Instructor, Membru MUZE
  213. Cătălin Huțanu – compozitor și muzician instrumentist
  214. Catusanu Paul – general manager – Pro Event si membru formatia Antract
  215. Dana Sarmeș, Asociația Contra
  216. Gergely Balázs, Asociația Clujul Comoară
  217. Szabó Lilla,  Uniunea Festivalurilor Maghiare din Transilvania

Pentru cei care doresc să se adauge în continuare ca susținători ai inițiative, menținem lista deschisă aici

Număr de vizualizări :371


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro