”Spartanii”, un volum de excepție despre cea mai controversată civilizație antică

feb. 2nd, 2021 | By | Category: Carte in lucru

Editura ALL publică în limba română cartea istoricului britanic Andrew J.  Bayliss – ”Spartanii”. Volumul va fi disponibil în librării începând cu data de 15 februarie 2021, dar poate fi comandat în avans la un preț special pe site-ul www.all.ro.

În numai 200 de pagini, Andrew J. Bayliss zugrăvește un tablou fascinant al Spartei, bazându-se pe cele mai recente cercetări. Fără a-și propune să ofere o istorie narativă, autorul se concentrează pe prezentarea spartanilor la apogeul puterii lor (550-371 î.Hr.).

 

Imaginea Spartei s-a perpetuat în forma pe care i-au oferit-o relatările rivalilor atenieni, mai pricepuți la scris și, fără îndoială, mai buni propagandiști. Miturile care învăluie Sparta sunt la fel de vechi ca Sparta în sine. Chiar și în Antichitate, civilizația spartană era considerată o enigmă.

 

Istoricul britanic reușește să deslușească misterul, scoțând la iveală atât minunile, cât și grozăviile care o reprezintă: de la curajul de proporții epice de care au dat dovadă în confruntarea de la Termopile la cruzimea cu care îi tratau pe cei slabi. Sunt relevate, pe lângă aspectele violente sau sumbre, și particularitățile unui sistem educațional fără egal în lumea antică, Sparta fiind singurul stat antic în care fetele erau educate ca și băieții, iar femeilor li se permitea să aibă un cuvânt de spus în chestiunile importante.

 

„O nouă istorie a unui popor extraordinar și adesea terifiant, scrisă de un specialist, dar într-un stil foarte incitant.” – Christopher Hart, Mail Online

„Orice cititor pasionat de istoria antică ar trebui să parcurgă această carte și fiecare bibliotecă școlară ar trebui să o aibă.” – David Stuttard, Classics for All

 

Andrew J. Bayliss este profesor de istorie și scriitor. Predă la catedra de Istoria Greciei din cadrul Universității din Birmingham. Interesul său pentru Sparta și pentru Grecia Antică s-a concretizat în numeroase lucrări, printre care „After Demosthenes: The Politics of Early Hellenistic Athens” (Bloomsbuy, 2011) și „Oath and State in Ancient Greece” (De Gruyte, 2012), scrise în colaborare cu profesorul Alan H. Sommerstein, de la Universitatea din Nottingham.

 

 

Număr de vizualizări :622


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro