Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”-ediția a 14-a, pe ZOOM

feb. 4th, 2021 | By | Category: Postcard

„- Leonido, care e capitala judeţului Buzău? 

– Mizilul, domnule! a răspuns cu mândrie tânărul Leonida, viitor primar al urbei sale natale.” 

Gala de premiere a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ed. a XIV-a a avut loc pe 30 ianuarie 2021, on-line, pe platforma Zoom. Au fost prezenți, on-line, peste100 de participanți, printre care și nume de referință ale vieții culturale românești, dar și din Republica Moldova, Ucraina cum ar fi acad. Ioan Aurel Pop- președintele Academiei Române, Arcadie Suceveanu-președintele Uniunii Scriitorilor din Rep. Moldova, acad. Nicolae Dabija, criticul Daniel Cristea-Enache. Au participat și prof.univ.dr. Alexandru Șonea-președintele Senatului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, prof.dr. Doru Dumitrescu-inspector în Ministerul Educației și Cercetării, prof.univ.dr.ing. Corneliu Berbente-de la Facultatea de Aeronautică etc. Din echipa de conducere a Inspectoratului Școlar Județean a fost prezentă d-na insp.șc.gen.adj. Liliana Țenescu, dar și alți inspectori de diferite specialități.

 

Gala a ținut patru ore, timp în care a avut loc premierea și s-au ținut prelegeri pe diverse teme, de o ridicată valoare culturală și științifică. Astfel, acad. Nicolae Dabija a conferențiat despre începuturile poeziei românești, prezentând informații și documente sui-generis, Arcadie Suceveanu a vorbit despre viitorul poeziei contemporane, iar Daniel Cristea-Enache despre poezia anilor 60.

Un moment artistic deosebit a fost secvența de balet, realizată în Frankfurt de către  balerina Roberta di Laura, care a fost prezentă și la Mizil în 2019.

Organizatorii au acordat 12 premii pentru cele două secțiuni, Epigramă și Poezie, împărțite în alte două secțiuni: una pentru elevi și alta pentru adulți. La secțiunea Poezie-adulți, Marele premiu George Ranetti a fost obținut de Mirela Grigore, din Buzău, premiul „Grigore Tocilescu” (2) de Ana Drăgoianu din Țânțăreni, Gorj, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) de Mărioara Nedea, din Giurgiu. La secțiunea Epigramă-adulți, Marele premiu „George Ranetti” a fost obținut de Ion Moraru, din com. Independența, Galați, Premiul „Grigore Tocilescu” (2) l-a primit Gheorghe Eftimie, din Buzău, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) Gheorghe I. Gheorghe, din București. La secțiunea Poezie-elevi, Marele premiu „George Ranetti” a fost obținut de eleva Datcu Cătălina, din Vadu Pașii, Buzău, Premiul „Grigore Tocilescu” (2) de Cotigă Maria, tot din Buzău, ambele de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Buzău, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) de eleva Antoneag Iulia, de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”, Liteni, jud. Suceava. La secțiunea Epigramă-elevi, a câștigat Marele premiu „George Ranetti” Gugu Andreea, de la C.N. „Mihai Viteazul” din Ploiești, prof. îndrumător Simache Ramona, premiul „George Ranetti”(2) Popa Veronica, din Focșani, Palatul Copiilor și premiul „Agatha Bacovia” (3) Belciug Rebeca de la Colegiul Național „I.L. Caragiale”, prof. îndrumător Banu Ana-Maria.

Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației și Cercetării și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova.

Printre partenerii media se numără Radio România Actualități, Radio România Cultural, TVR, Literatura de azi, revista Epigrama, Ziarul Prahova, Linia întâi, Telegrama, CD Press, Terra Magazin. 

La festivalul mizilean au fost prezenți, de-a lungul timpului, Solomon Marcus (de trei ori), Mircea Ionescu Quintus (sărbătorit la 100 de ani), Ștefan Cazimir (aproape la toate edițiile) Nicolae Dabija, Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache (de mai multe ori), Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, George Corbu (la toate edițiile) Dan C. Lupescu, Alexandru Mironov, George Stanca, Nicolae Dragoș, Corneliu Leu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintil

Coordonatorii festivalului: Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea și Claudiu Minea.

 

„A! şi-a zis el în gândul lui. A! care va să zică, Mizilul nu e capitală de judeţ!” (O zi solemnă, de I.L. Caragiale)

 

Laurențiu Bădicioiu

 

Număr de vizualizări :436


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro