Constantin Brâncuși omagiat la Editura Casa Radio

feb. 17th, 2021 | By | Category: Postcard

La 19 februarie 2021, se împlinesc 145 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai puternice, carismatice și dăruite cu geniu personalități artistice românești, sculptorul Constantin Brâncuși. De Ziua Brâncuși, Editura Casa Radio aduce în atenția publicului un album de colecţie: „Imago Mundi – Isvor. Cantemir, Enescu, Brâncuși” – o cutie cu 3 CD-uri, fiecare CD fiind dedicat unei personalităţi care a marcat, în epoci diferite, cultura națională și universală.

Cel de-al treilea CD al trilogiei, „Isvor – Constantin Brâncuși”, inspirat din viața și opera marelui sculptor român, este o reconstituire sonoră a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Lucrările ce alcătuiesc programul muzical, semnate de compozitorul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, sunt inspirate de muzica tradițională oltenească,  muzica Mariei Tănase – poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși, muzica lui Erik Satie – celebrul compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român, sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.

Ansamblul Imago Mundi ne propune prin acest album o reconsiderare a muzicii tradiționale românești din perspectiva compoziției contemporane – un proces de creaţie care include atât recuperarea unui repertoriu, cât şi compoziţie proprie, muzică lăutărească dar şi sound cult.

În trilogia Isvor: Cantemir, Enescu, Brâncuşi sunt cuprinse trei lumi distincte care, o dată reinterpretate, analizate şi recompuse devin parte dintr-o singură identitate – Imago Mundi.

Cu o bogată experiență acumulată de la fondarea în anul 2001, primit cu entuziasm la Viena, Graz, Istanbul, Estoril, Berlin, Bruxelles, Riga, Londra, New York, Salzburg, Belgrad, Budapesta, Bratislava, Tunis sau Granada, precum și în peste 30 de orașe ale României, ansamblul Imago Mundi este compus din șase artiști: Oana Ivașcu (oboi), fondator și coordonator, licențiată a Universității Naționale de Muzică București (UNMB), muzician cu o mare deschidere spre inovație; Daniel Ivașcu (percuție), fondator, licențiat al Universității Naționale de Arte București, artist vizual prin educație și percuționist din pasiune; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (compoziție, cobză, chitară), doctor în Muzică, dublu licențiat în Muzică Instrumentală și Compoziție, conferențiar universitar la catedra de chitară a UNMB; Adrian Buciu (flaute), doctor în Muzică, dublu licențiat în Interpretare Instrumentală și Dirijat, prodecan al Facultății de Interpretare Muzicală a UNMB; Ștefan Barbu (vioară), violonist al Orchestrei de Cameră Radio – București, specializat în muzică veche; Andreea Țimiraș (violoncel), doctor în Muzică, profesor de muzică de cameră la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” și cadru didactic asociat la UNMB, specializată în muzică veche și contemporană.

 

Detalii album: www.edituracasaradio.ro

https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=51&prod=2676

Albumul poate fi achiziționat, la preț de producător, prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

 

Număr de vizualizări :389


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro