spot_img

Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație în galeria online 5 PENTRU ARTE

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

 

Andrei Jecza, Attila Kim, Eugen Rădescu, Ioana Ulmeanu și Roxana Gamarț și-au creat propriile concepte curatoriale și le-au ilustrat printr-un mix de lucrări de fotografie, modă, pictură, arhitectură, sculptură, artă textilă sau artă grafică, într-un univers creativ contemporan, în care digitalul vine în întâmpinarea nevoilor de expunere și dificultăților cu care întreg sectorul cultural artistic se confruntă, în special cei mai tineri, neintegrați în rețeaua industriei.

Cele cinci concepte curatoriale abordează fiecare lucrările a cinci creativi, navigând printre intențiile și tehnicile lor artistice, dar mai ales aplecându-se asupra contextului special în care au fost născute – în timpul primului lockdown cunoscut de această generație, o perioadă în care atelierele s-au mutat în interiorul propriilor case și în care gestionarea resurselor interioare și exterioare a devenit o prioritate și o provocare în plus în încheierea acestui capitol academic.

Lucrările au fost selecționate de cinci curatori care fac parte din board-ul creativ DIPLOMA și care au contribuit la notarea lucrărilor participante la ultima ediție de festival, desfășurată în luna octombrie 2020. După un exercițiu colectiv, cei cinci au acceptat invitația de a-și prezenta de această dată selecțiile personale.

Platforma 5 Pentru Arte se încheie cu un ultim material semnat chiar de arhitectul expoziției DIPLOMA, care deține acest rol în cadrul festivalului din anul 2017. Attila Kim are o experiență vastă în proiectare de clădiri rezidențiale și culturale, restaurări și este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România pentru arhitectură de epoziții de artă și design. În propunerea făcută în platforma 5 Pentru Arte ne ghidează printre lucrări de arhitectură care au în comun o preocupare intensă pentru comunitate, așa cum reiese din proiectele: Cisternă Urbană | de Anamaria Preotesoiu, A-ți face cuib în București | de Mara Catargiu, Vilegiatură lacustră. Dunărea la Corabia | de Alina Alexandra Marinescu, Memorial pentru evreii din Bucovina. Vama Siret | de Sabina Sbiera și Promenada „La Ziduri”. Un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu | de Iuliana Damir.

În materialele anterioare publicate pe site, regăsim propunerea lui Eugen Rădescu, curator și manager cultural, orientată spre artele grafice, sub numele We Like Forests, Rose Petals & Grass. Do I Look at The Stars or Satellites? și care se oprește asupra lucrărilor Apel Nou | de Lucian Barbu, POSTSOVIET | de Ana Costov, Arta și Inteligența artificială| de Bogdan Ștefan Matei, Dă muzica mai încet, să te văd mai bine | de Ema Motea și Jurnalul unui hipoacuzic | de Ovidiu Comănici.

Andrei Jezca, fondator Galeria Jecza, realizează O călătorie suspendată între aici și acolo, un mix pluridisciplinar care vorbește despre I N T E R A C Ț I U N I | de Erika Popliceanu, Heads of My Heads | de Ema Cristescu, You Know, You Don’t Know and You Don’t Remember | de Tania Șimonca, Internet, Explore | de Andrada Tudorache și Menhir | de Andrei Dinică-Nicolescu.

Creating Clothes in The Middle of Chaos este materialul Ioanei Ulmeanu, editor coordonator ELLE România, conturat în jurul a cinci colecții de design vestimentar curajoase și originale: Red Words | de Pif Stephano, I’m Not Non Violent | de Teodora Bodescu,  The Agony of The Garden | de Anamaria Visovan, In Touch | de Raluca Baciu, Alzheimer’s | de Andrei Dudău.

 

Fondatoarea Galeriei Mobius, Roxana Gamarț, marchează prezența în galeria online cu un big statement formulat în jurul unor lucrări de fotografie, pictură, sculptură și artă grafică: ART MATTERS detaliază amprenta personală în creațiile POSTSOVIET | de Ana Costov, Semnale în noapte | de Octav Codrea, Momentul decisiv | de Alexandru Măciucă, Generația aplicație | de Mihail Botnari și Utopia – despre un spațiu posibil | de Theodora Ispas.

Colecțiile de lucrări sunt disponibile pe https://5pentruarte.diplomafestival.ro

*

5 Pentru Arte face cunoștință comunităților creative și conexe cu > 20 de artiști, designeri și arhitecți din promoția facultăților creativ-vocaționale din România care și-au lucrat și susținut proiectele de diplomă în timpul lockdown-ului.

După prezența în cadrul expoziției DIPLOMA 2020 ce a avut loc la Combinatul Fondului Plastic, o serie de lucrări sunt (re)adaptate într-un setting digital, multidisciplinar, și sunt prezentate prin selecțiile personale a 5 profesioniști din industriile creative locale.

5 Pentru Arte este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și dezvoltat de The Institute.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508