spot_img

Este literatura pandemiei o literatură a urgenței? Francofonie: Perspective, coeziune și deziderate în educația contemporană

Colocviul internațional „Dincolo de pandemie: formele și puterile literaturii în spațiul mediteranean” a fost organizat în perioada 26-27 noiembrie 2020, la București, în format digital și a abordat, dintr-o perspectivă interculturală și transdisciplinară, modul în care pandemia a transformat o literatură conjuncturală (cea inspirată de pandemii) într-un instrument direct și empatic de conectare la o lume care, în prezent, își repune în chestiune propriile valori. Colocviul s-a adresat cercetătorilor, profesorilor, doctoranzilor și studenților, dar și scriitorilor,  interesați de studiile literare în general, de literatura francofonă în special, de perspectivele interculturale și transdisciplinare.

Obiectivele imediate au fost: punerea în discuție a unui subiect de actualitate, puțin explorat în alte manifestări științifice, care să fie abordat din perspective culturale și de cercetare diferite; crearea și/sau lărgirea unor rețele de cercetători care să poată fi mobilizate pentru activități, proiecte și manifestări științifice comune. Pe termen lung, inițiatorii proiectului și-au propus să folosească aceste resurse pentru a duce cercetarea francofonă din România în elita cercetării pluri- și transdisciplinare din lume.

 

Literatura are meritul de a fi o șansă escapistă a realității cotidiene, în care,  peste iureșul de zi cu zi s-a adăugat pe neașteptate o stare „de urgență”, la propriu si la figurat, angoasantă, nesigură, imprevizibilă. Literatura a fost într-o anumită măsură un factor de coeziune, de reluare sau întărire a unor legături interpersonale.

 

„Operele care vorbesc despre diferite alte epidemii (Decameronul, Dragostea în vremea holerei, Ciuma) au fost ancorate într-o realitate instabilă, oferind exemple, chiar dacă adesea alegorice, despre alte asemenea experiențe de mult depășite.Ne-am dorit să creăm legături și să aducem alături cercetători din diverse țări, cu experiențe și expertize diferite pentru a intersecta punctele de vedere și a oferi o imagine de ansamblu asupra literaturii de pandemie. Temele abordate, de o actualitate incontestabilă, au fost îndelung dezbătute: angoasa, starea de depresie, incertitudinea, violența domestică, inegalitatea (de gen și nu numai), singurătatea etc. Prezența invitaților străini, printre care și o scriitoare din Maroc victimă a regimului opresiv (Fatna Elbouilh), a creat condițiile propice pentru perspective diferite, explorării unor unghiuri diferite ale percepției asupra pandemiei, atît din punct de vedere literar, cât și social și, finalmente, uman„, declară Simona Necula, Secretar general și co-director axa „Francofonia și drepturile omului” din cadrul CEREFREA Villanoel, Universitatea din București.

 

Ceea ce este cu totul deosebit la aceste manifestări este modul în care reușesc să aducă alături, din pasiune pentu cercetarea literară, oameni din mai multe arii geografice, care studiază opere din afara culturii lor de origine. Cercetători români pasionați de Maghreb sau, cum s-a întâmplat anul acesta, o doctorandă din Italia care îl studiază pe Eugen Ionescu în franceză. Puterea francofoniei de a aduna oamenii este extraordinară” a spus Larissa Luică, cercetătoare la CEREFREA și co-director al aceleiași axe.

 

Anul acesta, multiplele evenimente inițiate și organizate de Organizația Internațională a Francofoniei, prin Biroul pentru Europa centrală și de Est de la București (BRECO), au relevat că pandemia poate fi un liant între francofonie si nevoia de educatie contemporană. Una dintre concluziile evenimentului a fost aceea că francofonia sprijină perspectivele educației într-o astfel de criză de o asemenea anvergură.

 

„Francofonia a fost întotdeauna un punct de sprijin pentru educație, dar criza sanitară și obligațiile pe care le-a creat au adus în prim plan o nevoie de adaptabilitate, de mobilitate, de reactivitate la care francofonia a știut să răspundă rapid și cu succes. Evenimentele prevăzute au fost rapid regândite pentru a se potrivi mediului online, resursele electronice francofone au fost rapid reorganizate și puse la dispoziția mediului academic. Și nu în cele din urmă, francofonia a continuat să pună accent pe factorul uman și umanist, să-și folosească resursele pentru a sprijini realmente profesioniștii din domeniul educației”, spun organizatorii.

 

Colocviul a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție organizată la București și, chiar dacă a înscris pe agendă alte teme decât cele abordate la edițiile anterioare, nucleul s-a cristalizat în jurul studierii literaturii din spațiul arabo-musulman și, ca o extensie, mediteranean. Organizatorii estimează că tradiția acestui tip de evenimente va fi cât mai îndelungată, întrucât interesul cercetătorilor și studenților români pentru aceste subiecte este din ce în ce mai mare.

 

Principala concluzie, rămasă deschisă, de anul acesta este aceea că pistele de cercetare și posibilele subiecte ale unor viitoare evenimente sunt numeroase și bogate, meritând o reflectare serioasă. Francofonia va fi în centrul acestor preocupări, articulându-le într-un mecanism ce traversează granițe spațiale și care se focalizează pe depășirea unor tabuuri și diferențe culturale.

 

Instituțiile francofone, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), Institutele franceze și reprezentanțele diplomatice s-au implicat, atât în România, în Europa centrală și de Est, cât și în lume, prin deschiderea de apeluri și alocarea de fonduri pentru cercetare, prin susținerea de evenimente, precum acest colocviu, care se apleacă cu atenție și responsabilitate asupra crizei, prin punerea la dispoziție de resurse online pentru a ușura anumite aspecte devenite dificile din cauza crizei.

 

 

Despre CEREFREA

 

Înființat de Universitatea din București, New Europe College din București, Noua Universitate Bulgară din Sofia și Ambasada Franței în România, Centrul Regional de Cercetare Avansată în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël) își propune să consolideze vizibilitatea comunității științifice francofone la nivel înalt în domeniul științelor  sociale și umane, în regiunea sud-est europeană (SEE) si în cooperare cu unitățile de cercetare și formare francofone.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508