Patrimoniul etnografic românesc, prezentat la Istanbul

nov. 11th, 2020 | By | Category: Postcard

Cele mai reprezentative muzee etnografice din România, din mai multe zone ale țării, vor fi prezentate pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, în perioada 12 noiembrie – 15 decembrie 2020, într-o serie de materiale video traduse și subtitrate în limba turcă. Vor fi prezentate atât istoricul muzeal, cât și obiecte de artă populară, realizate manual și aparținând patrimoniului muzeelor implicate în proiect. De asemenea, vor fi preluate în perioada de desfășurare a proiectului și tururile virtuale ale muzeelor care dispun de acest instrument de promovare.

Dedicate publicului turc și diasporei române din Turcia, filmele din cadrul proiectului „Patrimoniul etnografic românesc prezentat la Istanbul“ au fost realizate prin contribuția unor muzeografi români cu experiență în domeniu și dedicați activității de cercetare și recuperare a unui patrimoniu cultural milenar, din cadrul muzeelor partenere în proiect: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale – ASTRA din Sibiu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Muzeul Județean Gorj „Al. Ștefulescu” din Târgu Jiu, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” din Râmnicu Vâlcea, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, Muzeul Național al Bucovinei din Suceava și Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, Muzeul de Artă Populară Constanța.

Proiectul pune în valoare bogăția și frumusețea meșteșugurilor populare tradiționale, făcând parte din seria manifestărilor culturale anuale de promovare a etnografiei românești în mediul cultural turcesc.

// anunță ICR.

Număr de vizualizări :515


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro