Opt istorici români vorbesc, la ICR Istanbul, despre momente-cheie din relațiile diplomatice româno-turce

nov. 12th, 2020 | By | Category: Postcard

O serie de materiale video, pe teme istorice relevante pentru relațiile diplomatice româno-turce de la sfârșitul secolului XIX și prima jumătate a secolului XX, traduse și subtitrate în limba turcă, a fost lansată pe pagina oficială de Facebook și pe contul youtube ale Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Seria „Diplomație și istorie în relațiile bilaterale româno-turce“ a fost deschisă cu prelegerea intitulată „Stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Turcia“, susținută de dr. Metin Omer (Universitatea „Ovidius” din Constanţa) în data de 10 noiembrie 2020.

Dedicate publicului turc și diasporei române din Turcia, cele 16 prelegeri video din cadrul proiectului „Diplomație și istorie în relațiile bilaterale româno-turce“ sunt realizate prin contribuția științifică a unor reputați istorici români: prof. dr. Dumitru Vitcu (Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava), prof. dr. Alin Ciupală (Universitatea din București), conf. dr. Emanuel Plopeanu (Universitatea „Ovidius” din Constanţa), conf. dr. Daniel Citirigă (Universitatea „Ovidius” din Constanţa), conf. univ. dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului), lector dr. Adrian-Bogdan Ceobanu (Universitatea „A.I. Cuza“ Iași), dr. Metin Omer (Universitatea „Ovidius” din Constanţa), Elena-Luiza Niță (Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului).

Printre temele abordate în cadrul programului se numără: stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Turcia; Costache Negri, primul agent diplomatic român la Constantinopol; Dimitrie Brătianu, secvențe din biografia primului trimis extraordinar și ministru plenipotențiar în capitala Imperiului Otoman; Miniștrii plenipotențiari ai României în capitala Imperiului Otoman (1878-1916); Vizita Ministrului Afacerilor Străine al României, Alexandru Marghiloman, la Constantinopol (august 1900); Iradeaua Sultanului Abdul-Hamid al II-lea (mai 1905); Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Imperiul Otoman/Turcia; Modernizarea societăţii turce în percepţia diplomaţilor români; Vizita Ministrului Afacerilor Străine, Nicolae Titulescu, la Ankara (1933); Nicolae Titulescu și Tevfik Rüştü Aras: promotori ai păcii în Balcani; Vizite regale la Istanbul: Carol al II-lea şi Mustafa Kemal Atatürk; Primul ambasador al României în Turcia: Vasile Stoica (februarie 1939 – martie 1940); În vremuri dificile: Grigore C. Moisil, Ambasador la Ankara (1946-1948) etc. Temele au fost alese pentru a fi de interes atât pentru publicul specializat (istorici, diplomați), cât și pentru publicul larg.

Programul face parte din ciclul anual de conferințe științifice pe teme istorice comune, promovate de ICR Istanbul în mediul cultural turcesc.

Biografii lectori și listă teme: https://www.icr.ro/pagini/istanbul-diplomatie-si-istorie-in-relatiile-bilaterale-romano-turce

 

Număr de vizualizări :412


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro