spot_img

MONO, un podcast cu și despre familiile monoparentale

MONO, o intervenție culturală cu și despre mame singure, produs de Cooperativa FIR și Sunete pe bune, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a debutat în luna martie 2020, chiar în săptămâna declarării stării de urgență, și se ajunge la public în luna noiembrie cu lansareaprimului sezon al podcastului omonim.

Pe lumea asta încă mai sunt adulți care spun senin că un copil e un semn și nu, nu e nici un semn, un copil e rezultatul unui sex neprotejat, nu vine de nicăieri, vine dintr-un spermatozoid care trebuie să ajungă la un ovul cumva. Și pentru asta ești responsabil ca adult. Nu cred că toți știm asta. Nu știm că un copil nu o să sudeze o relație, nu e bară de sudură, un copil o să tensioneze relația, venirea unui copil pe lume are nevoie de o relație care funcționează ca să nu se facă praf. Miruna S., 51 de ani, una dintre mamele MONO.

Părinții singuri există. Avem prieteni, cunoștințe, suntem sau putem deveni părinți singuri. E o realitate socială în creștere, în toată lumea. Chiar și în România. În Danemarca una din 3 familii este monoparentală. În Statele Unite 23% din copiii sub 18 ani cresc într-o astfel de familie. România nu are statistici oficiale. Eurostat spune că sunt 7% din totalul familiilor.

Regulile jocului s-au schimbat. Familia nu mai are rol de supraviețuire, ea e o componenta esențială a fericirii. Nu mai stăm legați de glezne într-un cuplu pentru că așa se face. Familia nu mai e așa de tradițională, familia se schimbă sub ochii noștri, indiferent dacă acceptăm sau nu acest lucru. Ce e o familie monoparentală? Cum sunt părinții singuri? Care e firul roșu care leagă aceste experiențe, cum își cresc ei copiii, cum îi putem ajuta noi, ce face statul pentru ei? MONO își dorește să pună aceste întrebări pe agenda publică, să devenim interesați de acest fenomen în constantă creștere care va influența societatea românească.

La început părea așa bine, voia să știe, era foarte curioasă de ce? și tu nu ai cum să le explici de ce ul adevărat. Și am simțit că tot ce le spuneam eu cu Uneori oamenii nu se mai înțeleg, este mai bine pentru toată lumea să fim separați, nu era îndeajuns.  Acuma începe cu întrebări mult mai complicate. Dacă a fost așa nasol, de ce ați stat împreună:? Dacă e atât de nepotrivit de ce ai rămas? De ce ai intrat în relația asta, nu ți ai dat seama de la început?, culminând cu minunata frază: Eu cred că o să aleg mai bine decât tine. La care nu putem să spunem decât tradiționalul Doamne ajută! Adina, 42 de ani, mamă MONO.

Primul sezon din MONO a adunat poveștile a 9 familii monoparentale față cu realitatea: Adina, Crina, Domnica, Florentina, Judit, Mihaela, Miruna, Simina, Victoria. 9 mame și 13 copii. Părinții lor, foști și actuali parteneri, prieteni care au rămas, prieteni care au dispărut din peisaj, familii unite, familii de supraviețuitori, o comunitate de oameni pe care am cunoscut-o prin ochii părinților singuri.

Grupul de sprijin, viața lor personală, relația cu copiii, cu fostul partener, cum resimt ele transferul generațional, cum au trecut prin perioada stării de urgență, care este implicarea statului și ce ar putea instituțiile abilitate să facă sunt temele principale pe care le-am explorat.

(Copilul) Cred că își pune foarte multe întrebări. La un moment dat îmi zice deci aș vrea să am un tată. Aș vrea să am o soră și aș vrea să am un câine și după aceea într-adevăr trece la aș vrea să am un lego dintr-ălă și dintr-ăla. Acum cel puțin deal-uiesc cu chestia asta, ce lucruri ar vrea să aibă.  Eu o dau foarte tare pe faptul că există foarte multe tipuri de familii și cu foarte multe experiențe. Și pare că înțelege. Florentina, 39 de ani, mamă MONO.

Mai mult decât o intervenție culturală MONO s-a transformat într-o călătorie de viață, am trăit împreună momente faine, o izolare, o pandemie, am râs, am plâns, am aflat lucruri foarte personale, a fost un privilegiu să fim împreună timp de șase luni de întâlniri care s-au desfășurat în cele mai variate moduri și locuri: acasă, în sala de casting, în cabinetul de terapie, cu îmbrățișări; online – fiecare la ea acasă, în București, Bruxelles sau Teleorman; în parcurile bucureștene, cu distanțare fizică, mască, lebede gălăgioase, copii care se joacă și sirene de ambulanțe.

MONO este un exercițiu sincer și relaxat despre realitățile pe care le trăiesc părinții singuri din clasa de mijloc, din urbanul mare românesc, mame cu vârste cuprinse între 39 și 51 de ani. Am pornit cu mame pentru că ele sunt un procent covârșitor din numărul total și vom continua să vorbim cu părinți singuri, cu copii din familii monoparentale, vom merge și în orașe mici și în sate din dorința de a avea o imagine reprezentativă  despre noua realitate a familiei românești.

Puteți asculta MONO aici, ne puteți urmări pe site Cooperativa FIR și pe pagina de Facebook.

 

***

MONO, o intervenție culturală cu și despre mame singure, produs de Cooperativa FIR și Sunete pe bune, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

 

Un concept de Roxana Crișan

Produs de Ioana Gonțea

Promovat de Denisa Niță

 

Interviuri realizate de Roxana Crișan și Mara Mărăcinescu

Scenarii: Roxana Crișan și Denisa Nită

Montaj și mixaj: Maria Sgârcitu, Mara Mărăcinescu și Teodora Retegan

Meșter digital: Liviu Pop

 

Andreea Chirică a ilustrat. Maria Sgârcitu a compus muzică. Raze de soare ne-au permis să folosim Vis împlinit.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508