Volumul de poezie „Havuz”, de Simona-Grazia Dima

oct. 26th, 2020 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Tracus Arte va apărea volumul de poezie Havuz, de Simona-Grazia Dima.

Practicând anamneza, Simona-Grazia Dima ne aduce la cunoştinţă căarhetipul d-sale e arderea, confruntată cu îngheţul lumii în care s-a văzut plantată… Fiică a focului originar, poeta se simte datoare a reaminti mereu combustia a cărei nostalgie o poartă… Drumul acestei lirici complexe, plină de pliuri şi meandre, nu e de la concret la abstract, ci invers. Tulburător, aşadar, şi ca urmare a răsturnării a ceea ce a practicat conştiinţa omenească… Simona-Grazia Dima e o impunătoare poetă singulară, de-o energie asumată precum o flacără rece.
Gheorghe Grigurcu


Îmi imaginez poezia Simonei-Grazia Dima ca pe o clepsidră uriaşă unind cerul şi pământul şi prin al cărei recipient se scurge (de cele mai multe ori în interiorul aceluiaşi poem) întreaga existență a poetei: cea terestră şi cea metafizică, diurnul şi nocturnul, cotidianul şi istoria, senzorialul şi reflecția, gândul banal şi meditația filosofică, observarea naturii şi filtrarea realității prin estetica literaturii, a artelor plastice, a muzicii etc. Privit de la nivelul poemului, tot acest du-te-vino între cotidian şi metafizic poate da senzația unui ermetism cu nuanțe de suprarealism, dar, făcând doi paşi în spate, întregul tablou se relevă a fi un grandios spectacol al unei existențe umane şi o cale de înțelegere a propriului sine al autoarei.
Tudorel Urian

 

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2020/10/26/havuz-de-simona-grazia-dima/

 

Număr de vizualizări :661


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro