Cinci filme documentare românești la Festivalul International de Film Documentar de la Jihlava

oct. 26th, 2020 | By | Category: Postcard

În perioada 27 octombrie – 8 noiembrie 2020, în mediul online, se desfășoară Festivalul International de Film Documentar de la Jihlava, aflat la cea de-a 24-a editie. Filmul documentar creativ este celebrat anual în cadrul Festivalului de la Jihlava, recunoscut drept unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din Europa Centrală și de Est. La ediția din acest an organizatorii invită cinefilii sa facă parte din juriu. Toate filmele nominalizate pot fi urmărite gratuit pe DAFilms începand cu 19 octombrie și, în urma votului publicului, va fi ales câștigătorul Premiului publicului. Votul se încheie la 29 octombrie, iar filmul câștigător va primi distribuție și promovare online gratuite pe DAFilms. Toți cei care votează vor intra automat într-o tombolă pentru a câștiga o serie de premii interesante ale festivalului.

Reprezentanța Institutului Cultural Român la Praga sprijină participarea a cinci filme documentare românești:

 1. „Motherlands” (regia Gabriel Babsi, coproducție România – Ungaria, producători Ágnes Horváth-Szabó şi András Pires Muhi) va participa în cadrul secțiunii „First Lights”, dedicată filmului de lungmetraj documentar de debut din lume, cu premiul pentru Cel mai bun film documentar de debut.
 2. „Noi împotriva noastră / Us Against Us” (Tarara Andra / Romania, 2020, Premieră Internațională) va participa la secțiunea „Between the Seas”pentru Cel mai bun documentar din Estul și Centrul Europei. Filmul documentar „Noi împotriva noastră” a fost câștigătorul Jihlava Film Fundîn 2019.
 3. „Călătorie în jurul casei în 60 de zile / Journey around the home in 60 days” (Solomon Alexandru, Manolache Alina, Tarara Andra, Schwartz David, Pop Laura, Petri Vlad, Galgoțiu Teona / Romania, 2020, Premieră Internațională) va participa tot în cadrul secțiunii „Between the Seas”pentru Cel mai bun documentar din Estul și Centrul Europei.

Cele 6 materiale video care alcătuiesc omnibusul „Călătorie în jurul casei în 60 de zile”, au fost realizate la inițiativa ICR, ca parte din secțiunea Cinem@Casa, secțiunea online din cadrul ediției din 2020 a Festivalului Filmului European (24.FFE). Acestea sunt:

 • „Călătorii reciclate / Recycled Travels” – Alexandru Solomon;
 • „Sunt aici / I am here” – Alina Manolache
 • „Ținutul care nu doarme niciodată / The Land That Never Sleeps” – Andra Tarara & David Schwartz
 • „Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles” – Laura Pop
 • „Cerbul a trecut prin fața mea / The Deer passed in front of me” – Vlad Petri
 • „Elefant departe / Elephant far away” – Teona Galgoțiu
 1. „Apropieri / Take them into the light” (Ioana Grigore de la UNATC / Romania, 2020, Premieră Internațională) participă la secțiunea „Between the Seas: Student Film Competition”pentru Cel mai bun documentar studențesc din Europa Centrală și de Est. 
 2. „Munca noastră cea de toate zilele / Our daily work” (Chicos Lucia / Romania, 2019, Premieră Internațională) participăîn secțiunea „Short Joy”pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar.

 

www.icr.ro/praga/cinci-filme-documentare-romanesti-la-festivalul-international-de-film-documentar-de-la-jihlava

Număr de vizualizări :479


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro