PREMIERĂ MONDIALĂ. „Partituri fotografice”: când lumina din fotografiile lui Andrei Baciu inspiră muzicieni polonezi

sept. 3rd, 2020 | By | Category: Postcard

Lucrarea muzicală Lśnienie (Strălucire), având ca sursă de inspirație fotografii ale artistului Andrei Baciu, va fi prezentată astăzi, de la ora 19.00 (ora României), în premieră mondială, de patru muzicieni polonezi, reuniți special pentru proiectul „Partituri fotografice” în cadrul Festivalului Tradițiilor și Avangardei Muzicale „KODY” de la Lublin, desfășurat în perioada 2-5 septembrie 2020. Muzicienii Szabolcs Esztényi – pian, Hubert Zemler – instrumente de percuție, Ryszard Latecki – trompetă, armoniu, pseudoinstrumente, sintetizator analog, și Tadeusz Wielecki – contrabas vor concerta în data de 3 septembrie 2020, în Sala Czarna (Sala Neagră) a Centrului pentru Cultură din Lublin. Ediția din 2020 a festivalului aduce pentru ICR Varșovia o primă colaborare cu importanta manifestare muzicală, printr-un parteneriat valoros pentru promovarea artei românești în Polonia și stimularea interesului mediului cultural polonez pentru proiecte cu România.

 

Inclusă în ciclul „Partituri fotografice”, lucrarea reprezintă o incursiune în spațiul fotografiei poetice. Strălucire se bazează pe o serie de imagini în care ingredientul de bază îl constituie lumina, mai precis interacțiunea dintre ea și ființele, obiectele și elementele naturale pe care le evidențiază. „Dacă literatura caută, prin cuvinte, Cuvântul, fotografia revelează lumina din Lumină“, spune Andrei Baciu, un autor fascinat de puterea fotografiei de a mărturisi despre lume că este – după cum afirma Horia Bernea –„bună prin scop, frumoasă ca facere, complexă ca vieţuire şi spirituală prin materialitate”.

Strălucire reprezintă cea de-a treia colaborare dintre fotograful român Andrei Baciu și muzicianul polonez Ryszard Latecki. Primele două s-au desfășurat în anul 2016, în cadrul a două festivaluri de muzică, de la Wrocław, respectiv Varșovia, purtând numele „Haiku din România”.

Profesor de limba română pasionat de fotografie, cu un doctorat în Literatură, Andrei Baciu (n.1983) este autorul mai multor volume de proză și al unor articole în reviste de specialitate, precum Foto4All, Photo Magazine, Foto-Video digital, Photo Travel, foto-magazin.ro, Fotoblur, The Photo Paper, F-Stop, qTp Magazine, World Photographers’ Summit etc. Fotografii ale sale au fost incluse în diferite expoziții naționale și internaționale, la Londra, Lyon, Amsterdam, Haga, Varșovia, Wrocław,  București, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești, Bușteni sau Gura Humorului.

Lucrarea Strălucire a fost comandată de Institutul Polonez al Muzicii şi Dansului cunoscuţilor compozitori și interpreți polonezi de muzică contemporană Tadeusz Wielecki (fost director al prestigiosului Festival Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană”), Ryszard Latecki (vicepreşedintele Asociaţiei Poloneze de Muzică Contemporană), Szabolcs Esztenyi şi Hubert Zemler.

Concertul din 3 septembrie, deschis publicului la Lublin, va putea fi urmărit și online, prin live streaming, de la ora 18.00 (ora Poloniei), respectiv 19.00 (ora României), pe pagina festivalului: www.kody-festiwal.pl.

Festivalul Internațional al Tradițiilor și Avangardei Muzicale KODY, a cărui primă ediție a avut loc în 2009, este considerat o inițiativă artistică creativă. Formula sa constă în căutarea problematicii comune și a similitudinilor dintre fenomene culturale îndepărtate atât în timp și spațiu, cât și la nivelul diverselor genuri muzicale și artistice, prilejuind întâlniri între compozitori marcanți de muzică contemporană, interpreți, reprezentanți ai jazzului de avangardă, muzicieni tradiționali și creatori care reconstruiesc tradiții muzicale arhaice. În timpul Festivalului, personalități muzicale internaționale se întâlnesc cu artiști tineri și muzicieni mai vârstnici, de factură populară, pentru ca împreună să caute noi sensuri muzicale și să participe la descoperirea unor noi continente sonore. Comisarul Festivalului este remarcabilul compozitor și pianist Jerzy Kornowicz, președintele Uniunii Compozitorilor Polonezi.

 

Număr de vizualizări :476


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro