Limba română prin ochi de copil

aug. 27th, 2020 | By | Category: Postcard

Luni, 31 august 2020, începând cu ora 11:00, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția vă invită să vizionați, pe pagina oficială de Facebook a instituției, un dialog filmat, fiu–tată, pe baza „perlelor” de limbă strânse de scriitorul Robert Șerban de la fiul său, Tudor, o dată cu creșterea acestuia.

Copilul percepe candid, dar serios, lumea, iar descoperirea ei, prin limbă, prin cuvinte, prin erori de înțelegere, de pronunție, prin inventarea de cuvinte care nasc umor este, în fond, un exercițiu de cunoaștere, o experiență de viață, un mod de asimilare.

 

Baza dialogului este cartea Tata, eu glumesc serios. Tudor Șerban la vorbă cu Robert Șerban, apărută la editura Polirom, carte despre care scriitorul și criticul de artă Pavel Șușară scria: “Tudor nu este aici un copil care spune lucruri trăsnite, ci un medium, un revelator al vârstei de aur, iar inspirația lui Robert Șerban de a-i urmări aventura intrării în istorie și a luării ei în posesie este ea însăși un act de creație”.

 

Materialul video prezentat de IRCCU Veneția, propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului „Limba română prin ochi de copil”: un băiat de 9 ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie, este captivantă, iar învățarea ei este ca un joc în care toți câștigă și … zâmbesc.

 

Număr de vizualizări :520


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro