Serie nouă de lucrări semnate de Maia Ștefana Oprea, la galeria AnnArt din București

iul. 4th, 2020 | By | Category: Cronica de cArte

Miercuri, 8 iulie 2020, între orele 16 – 20, la noul sediu al galeriei AnnArt din București (str. Andrei Mureșanu, nr. 1), are loc vernisajul expoziției „PE-TRECERE PENTRU MINE” a artistei vizuale supercontemporane (n.1987) Maia Ștefana Oprea. Curatoriată de  Ana-Daniela Sultana-Cipariu, expoziția aduce împreună lucrări de pictură pe pânză, tehnică mixtă și instalație-obiect, inspirate în mare măsură de un nou stil de viață și de o nouă viziune artistică, dobândite de Maia Ștefana Oprea odată cu stabilirea reședinței sale permanete în mediul rural.

După un solo show în cadrul târgului de artă Vienna Contemporary (2019) și alte două expoziții la galerie, „Locus Neminis II” (2018), respectiv „Stivuire” (2016), cea de-a patra personală la AnnArt semnată de Maia Ștefana Oprea poartă titlul „PE-TRECERE PENTRU MINE” și poate fi vizitată  în perioada 8 iulie – 31 august 2020, de luni până vineri între orele 13 – 19 și în prima sâmbătă a fiecărei luni, între orele 11 – 15.  

„Maia Ștefana Oprea întrebuințează în viziunea sa artistică o taxonomie proprie de sorginte conceptuală, pe care de-a lungul ineditului său parcurs artistic a consolidat-o și dezvoltat-o. Regăsim, astfel, în selecția de față, o instalație cu „zercși”, termen-concept introdus în glosarul practicii sale artistice încă din 2012, care desemnează „structuri abstracte de codificare a realității”. Zercșii realizați anul acesta devin suport pictural și capătă socluri de mărimi și forme diferite. Ei sunt făcuți să privească și să păzească lucrările din expoziție, păstrându-și caracterul interactiv, întrucât pot fi reamplasați de către vizitatori în spațiul galeriei.” Ana-Daniela Sultana-Cipariu

Selecția cuprinde, pe lângă instalație-obiect, lucrări de pictură și tehnică mixtă a căror tematică reflectă interesele actuale ale artistei (seria „Mindwanderings” sau „Plans for Building a House”), dar și frământările sale legate de domeniul artei contemporane (pictura „Fragile”).

„Prin parcursul expozițional mi-am propus un soi de ilustrare a etapelor procesului meu de creație (de la realizarea de hârtie manuală la maruflarea debrisului rezultat în urma trecerii timpului, de la încleierea materialelor textile la înfășurarea zercșilor, de la reprezentarea picturală a unor picturi-sculpturi care se mișcă pe roți la transferuri fotografice ale acelorași obiecte aflate în ipostaze trecute) în centrul căruia se află chiar interogația asupra producției, metamorfozei și distrugerii obiectului artistic. Creația artistică a devenit pentru mine aproape o responsabilitate socială de redistribuire a materiei și de reîntoarcere la meșteșuguri aflate în comuniune cu natura, dar în spatele lor se află, negreșit, dorința de frumos.” Maia Ștefana Oprea

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul său reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Șetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Tudoran, Andrei Mateescu, Claudiu Lazăr sau Matei Avramescu.

Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde.

Număr de vizualizări :665


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro