17 organizații culturale din România finanțate prin Europa Creativă

iun. 4th, 2020 | By | Category: Postcard

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles a dat publicității rezultatele selecției de proiecte de cooperare europeană finanțate prin Programul Europa Creativă – Cultura în anul 2020.

Apelul de proiecte EACEA 32/2019, cu termen-limită în 27 noiembrie 2019, a fost deschis pentru organizațiile active în sectoarele culturale și creative din 41 de state participante la Subprogramul Cultura. Au fost depuse 383 de propuneri la nivel european, din care au fost selectate 113, astfel: 93 de mai mică amploare (cu minimum 3 țări participante) și 20 de mai mare amploare (implicând cel puțin 6 țări eligibile). Valoarea totală a granturilor acordate este de 47.127.894 €. Ținând seama de competiția ridicată, rata de succes în cadrul acestui apel este de aproape 30%.

România are cea mai mare rată de succes a proiectelor de mai mică amploare depuse anul acesta, respectiv 60%, fiind urmată de Polonia cu 50%, Franța cu 48,57% și Spania cu 47,62%.

17 organizații din România vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil în urma acestui apel de proiecte, 3 dintre ele în calitate de lideri ai proiectelor de cooperare culturală europeană. 13 operatori sunt implicați în proiecte de mai mică amploare, iar 4 în proiecte de mai mare amploare. Totalul granturilor UE acordate celor 17 operatori culturali români în această rundă de selecție este de 848.495 €.

Liderii români ai proiectelor de cooperare de mai mică amploare sunt: Teatrul Dramatic George Ciprian din Buzău, coordonator al proiectului Tele-Encounters: Beyond the Human, Asociația La blouse roumaine IA din București, coordonator al proiectului Giving (Back) the Credit to the Heritage Communities și Asociația Kasta Morrely din Iași, coordonator al proiectului Fashion Sustainability in the Spotlight, New Trends of Intercultural Learning.

Alte 10 organizații sunt partenere în proiectele de mai mică amploare selectate: Institutul Național al Patrimoniului din București, în proiectul Giving (Back) the Credit to the Heritage Communities; Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, în proiectul Retold Stories – Sustaining Cultural Memories in Open-Air Museums; Asociația Fapte din Cluj, în proiectul Play Ground; Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, în proiectul ReFresh Plus – Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites and Legends; Asociația Culturală Replika din București, în proiectul Festival of Love; Ipazia Production SRL din București, în proiectul Co-creating Europe through the Arts; Centrul Național de Artă Tinerimea Română din București, în proiectul MusXchange 2020-22: Transnational Exchange of Pre-professional Musicians in Support of Innovative Career Development and Audience Engagement; Librairie Kyralina din București, în proiectul L’Europe des librairies indépendantes; Asociația Tranzit.ro din Iași, în proiectul Cultures for Resilience și Asociația Romanian Artists Worldwide din București, în proiectul MEWEM EUROPA – Mentoring Program for Women Entrepreneurs in Music Industry in Europe.

4 organizații sunt partenere în 4 proiecte câștigătoare de mai mare amploare: SC Expresion C&M SRL din București, în proiectul Europavox; Asociația Centrul Cultural Clujean în proiectul Stronger Peripheries: a Southern Coalition; Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, în proiectul People Power Partnership și Asociația Editorilor din România în proiectul Aldus Up – Building Bridges in the Book World.

Deciziile de acordare a granturilor urmează a fi încheiate în următoarele 2 luni, iar proiectele vor putea demara din ultimul trimestru al anului, în funcție de calendarul acestora.

De la începutul programului, în 2014, și până în prezent, 6 operatori culturali din România sunt lideri în 8 proiecte de cooperare europeană selectate, iar alte 69 de organizații sunt partenere în 94 de proiecte de cooperare coordonate de operatori din alte țări. Totalul granturilor UE primite de organizațiile românești implicate în proiecte de cooperare în acești 7 ani este de aproximativ 4,7 milioane €.

Mai multe informații pe website-ul : www.europa-creativa.eu/cultura. / transmite  Biroul Europa Creativă România.

 

***

Europa Creativă 2014-2020 este programul de finanțare al UE dedicat sectoarelor culturale și creative. Are două subprograme, Cultura și MEDIA, și un mecanism de garantare a creditelor bancare. Subprogramul Cultura finanțează: proiecte de cooperare, proiecte de traduceri literare, platforme europene pentru promovarea artiștilor, rețele europene care contribuie la profesionalizarea și la întărirea capacității sectoarelor de a lucra la nivel transnațional, precum și o serie de inițiative emblematice (premii pentru patrimoniu cultural, literatură, arhitectură și muzică, Marca patrimoniului european, Capitalele europene ale culturii).

În cadrul subprogramului Cultura, România participă până în prezent la 94 de proiecte de cooperare culturală europeană, 5 proiecte de traduceri literare, 4 platforme europene pentru promovarea artiștilor și are organizații membre în 22 dintre rețele europene finanțate.

Biroul Europa Creativă România promovează programul la nivel național, acordă asistență tehnică gratuită operatorilor care vor să acceseze finanțarea, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate. Biroul este găzduit de Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii și face parte dintr-o rețea internațională de structuri similare în 41 de țări.

Număr de vizualizări :643


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro