spot_img

Număr aniversar 10 ani de „Orizonturi culturale italo-române”

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

”Numărul din mai este în mod tradiţional dedicat Salonului Internaţional de Carte de la Torino, revista „Orizonturi culturale italo-române” fiind partener media al României la cea mai importantă manifestare de gen din Italia. La ediţia din acest an a Salonului, amânată la fel ca toate manifestările culturale, urma să aibă loc un eveniment aniversar dedicat celor 10 ani de publicare, sub egida 10 anni di Orizzonti: risultati e prospettive / 10 ani de Orizonturi: rezultate şi perspective. În contextul actual, invităm cititorii la o ʽmasă rotundă la distanţă’, în speranţa întoarcerii la normalitate.

În deschidere, Afrodita Cionchin (italienist, director fondator) ne introduce în cei 10 ani de activitate ai revistei prin 10 cuvinte-cheie, urmată de colegii prof. Monica Fekete (italienistă de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Mauro Barindi (traducător literar) şi Antonio di Gennaro (filosof, coordonatorul rubricii „Spazio Cioran”).

Intervenţia eminentei italieniste, prof. Doina Condrea Derer de la Universitatea din Bucureşti, căreia i se datorează rubrica Umberto Saba traduceri”, evidenţiază faptul că, datorită temerității și determinării fondatoarei, revista „Orizonturile culturale italo-române” ocupă astăzi o poziție pe care revistele istorice de italienistică din România nu au reușit să o cucerească de-a lungul timpului.

O altă exponentă de marcă a italienisticii românești şi membru de onoare al comitetului de redacţie, prof. Smaranda Bratu Elian de la Universitatea din Bucureşti, subliniază valoarea revistei în misiunea plurivalentă de a construi punți solide între cultura română și cea italiană.

Dintre personalitățile care, cu ocazia aniversării decenale a „Orizonturilor culturale italo-române” iau cuvântul pentru a aduce laude revistei, nu avea cum să lipsească un reprezentant ilustru al românisticii italiene, prof. Bruno Mazzoni de la Universitatea din Pisa.

În continuare, Oana Boșca-Mălin, actualmente director adjunct la Accademia di Romania din Roma, are cuvinte de laudă pentru Afrodita Cionchin și valorosul său proiectul cultural în care, ca italienistă şi colegă de generație a acesteia, recunoaște punctul de convergență lunară a direcţiilor de interes în cele mai variate sectoare care, toate laolaltă, oferă o panoramă vie și mereu actualizată a ceea ce este nou în studiile de românistică și de italienistică din cele două ţări. „Orizonturi culturale italo-române” este, aşadar, în mod tot mai pronunțat un reper, un brand.

Următoarea pagină reuneşte intervenţiile invitaţilor prof. Viorica Bălteanu (italienistă de la Universitatea de Vest din Timişoara), prof. Elena Pîrvu şi prof. George Popescu, italienişti de la Universitatea din Craiova.

Ediţia română propune următoarele pagini: 10 ani de „Orizonturi”. Masă rotundă la distanţă (Afrodita Cionchin: 10 ani în 10 cuvinte-cheie; Monica Fekete: „Orizonturile” mele; Mauro Barindi: Scurtă cronologie a unei colaborări care a devenit prietenie; Antonio Di Gennaro: Importanța secțiuniiSpazio Cioran”); Doina Condrea Derer: Un deceniu fructuos ; Smaranda Bratu Elian: Mărturii și speranțe, la 10 ani; Bruno Mazzoni: Un motiv de bucurie (într-un an nefast pentru prezent); Oana Boşca-Mălin: Fiecare pas înainte deschide perspective noi ; „Orizonturi” 10: Viorica Bălteanu, Elena Pîrvu, George Popescu (Viorica Bălteanu: Un deceniu de meritorie activitate culturală; George Popescu: Un POD REGAL de fraternitate intercultural; Elena Pîrvu: Un gând la ceas aniversar); Baza de date „Scriitori români în limba italiană”: cât s-a publicat în 2019 (proiect coordonat de Afrodita Cionchin şi Mauro Barindi); „Elegie allucinogene”, publicat în 2019 în Italia. Dialog cu Ofelia Prodan ; Eliade, „Secretul doctorului Honigberger”. O nouă ediție în italiană (recenzie de Gabriel Badea); Giorgio Bassani, 20 de ani de la dispariţie (prezentare şi traducere de Livia Mărcan); Fronda juvenilă și perisabilul existențial. Poezia lui Giampaolo Bellucci (prezentare şi traducere de George Popescu); A fotografia Veneţia” cu Paolo della Corte şi Maurizio Rossi (rubrică îngrijită de Ioana Eliad).

Ediţia italiană prezintă pagini precum: 10 anni di Orizzonti. Tavola rotonda a distanza (Afrodita Cionchin: 10 anni in 10 parole-chiave; Monica Fekete: I miei «Orizzonti»; Mauro Barindi: Piccola cronistoria di una collaborazione diventata un’amicizia; Antonio Di Gennaro: L’importanza di «Spazio Cioran»); Doina Condrea Derer: Dieci anni di fruttuosi risultati; Smaranda Bratu Elian: Testimonianze e speranze, dopo 10 anni; Bruno Mazzoni: Un motivo di gioia (in un anno infausto per il presente); Oana Boşca-Mălin: Ogni passo in avanti apre nuove prospettive; Orizzonti 10: Viorica Bălteanu, Elena Pîrvu, George Popescu; Database «Scrittori romeni in italiano»: quanto si è pubblicato nel 2019; Ofelia Prodan: «Dentro una vespa vive una vecchia ramazza» (interviu realizat şi tradus în italiană de Mauro Barindi); Dialogo con Davide Zaffi: Noica e il suo «Anti-Goethe» non conformista (interviu realizat de Mauro Barindi); Cioran/1. «L’insonnia dello spirito». Lettere a Petre Ţuţea (Vivetta Valacca); Cioran/2. Nuova proposta in italiano, il dialogo con Edouard Roditi (traducere de Irma Carannante); «Fotografare Venezia» con Paolo della Corte e Maurizio Rossi (rubrică îngrijită de Ioana Eliad).

 

Numărul 5/mai 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută! ”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508