spot_img

Institutul Blecher Live

Duminică, 26 aprilie 2020, ora 19.00, Institutul Blecher vă invită la o întâlnire cu poeții Moni Stănilă, Olga Ștefan, Mircea Andrei Florea și Toni Chira.

”Anunțasem acum nouă-zece zile această a treia ediție virtuală a Clubului de lectură Institutul Blecher. Pe 26 aprilie vom fi în izolare de o lună și jumătate, nu tocmai o dată de sărbătorit, ce-i drept (decât fiindcă e Duminica Tomei), însă eu zic că-i vremea să ne mai strângem, nu mai mult de două ceasuri, pentru o întâlnire bazată pe împărtășire poetică de la distanță, de felul celor din 29 martie și 12 aprilie, care unora le-au prins bine.

Invitații acestei ediții, cei patru poeți care vor citi, sunt Moni StănilăOlga ȘtefanMircea Andrei Florea și Toni Chira. Din Chișinău, Cluj, București și Dej vor veni imaginile și glasurile care se vor rosti începând cu ora 19 (iar întâlnirea va dura probabil, la fel ca acum două săptămâni, până la 21).

Pe lângă Moni, Olga, Mircea și Toni, vor mai fi două momente speciale, unul cu Gelu Diaconu, care ne va vorbi din biblioteca lui despre proiectul pornit în 2018, platforma culturală „O mie de semne”, precum și despre traducerea în românește a lui John Berryman făcută acum câțiva ani de către Radu Vancu, iar Ana Toma, regizor de emisie și de această dată, se va ocupa de o înregistrare în care Octavian Soviany ne va citi din traducerile pe care le-a făcut recent din poezia lui Arthur Rimbaud.

Poate mai merită spus că toți cei patru protagoniști au mai citit la Institut, iată și când: Moni Stănilă la edițiile 9 și 203, Olga Ștefan la ediția 176, Mircea Andrei Florea la edițiile 107 și 129, iar Toni Chira a debutat acum vreo șapte luni, la ediția 206. Cât despre Octavian Soviany și Gelu Diaconu, ei sunt printre scriitorii care au participat cel mai des, Soviany având între 2010 și 2019 opt lecturi (plus încă una la care n-a ajuns și am citit eu din ceea ce avea să devină romanul „Moartea lui Siegfried”), iar Diaconu – șase (prima în aprilie 2010, iar cea mai recentă la începutul primăverii trecute).

Moni Stănilă (n. 1978, Tomești, jud. Timiș) a publicat un volum „de convertire”, Iconostas (2007), după care s-a apucat serios de literatură, scoțând volumele de poezie postoi parovoz. confesiunile dogmatistei  (2009), Sagarmatha (2012), Colonia fabricii (2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (2017) și romanele Al 4-lea (2013), Războiul solomonarilor (2018) și Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019). Are în pregătire un roman (Țipă cât poți) și un volum de poezie (ale noastre dintru ale noastre) noi. Din 2010 locuiește la Chișinău, unde organizează cenaclul „Republica”.

Olga Ștefan (n. 1988, Hunedoara) a fost o poetă de o precocitate intimidantă, însă putem vorbi despre cărțile sale începând cu toate ceasurile (2006), urmată după un deceniu de Saturn, zeul (2016) și de Charles Dickens (2017). Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai” (2010) și a programului masteral „Istoria imaginilor – Istoria ideilor“ (2012), este din 2019 doctor în științe filologice. Are în curs de apariție un nou volum, Civilizații.

Mircea Andrei Florea (n. 1996, București) a absolvit Facultatea de Matematică a Universității București. A publicat în „Poesis internațional” încă din 2016, iar duminică va citi la Institutul Blecher pentru a treia oară, din volumul cu care probabil va debuta.

Toni Chira (n. 2003, Dej) învață la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, unde a pornit în ianuarie 2019, împreună cu poetul Radu Zăgrean, cenaclul „Clepsidra”, transformat la sfârșitul aceluiași an în „TRILL”. A fost co-organizator al Maratonului de poezie online din 27 martie. Scrie poezie, teatru, anunțându-se deja ca unul dintre cei de la care suntem îndreptățiți să avem mari așteptări.

Gelu Diaconu (n. 1962, București) a publicat volumele de poezie Antipoeme (2008), Resurse interioare (2012), Blues (2013), Resurse umane (2016), Mother (2018), Ziua în care a murit John Lennon  (2019) și romanele Fabian (2006), Sebastian (2018) și Oblivion (2019, exclusiv online). A pornit platforma culturală omiedesemne.ro, devenită în scurt timp una dintre cele mai frecventabile publicații literare românești de pe Internet, și căreia i s-a dedicat cu o abnegație pe care o mai vezi rar în zilele noastre.

Octavian Soviany (n. 1954, Brașov) a debutat cu Ucenicia bătrânului alchimist (1983), căreia i-au urmat cincisprezece volume de poezie și antologii (printre care Turnul lui Casanova, 1996; Scrisori din Arcadia, 2005; Dilecta, 2006; Pulberea, praful și revoluția, 2012; antologia Apocalipsul suav, 2015), șapte cărți de proză, dintre care cea mai recentă e primul volum al tetralogiei Lelian, Micul Saturnian (2019), volume de teatru și mai multe lucrări de critică și istorie literară, printre care ampla Cinci decenii de experimentalism. Compendiu de poezie românească actuală (2012). A tradus în românește opera poetică baudelairiană, primul volum dintr-o plănuită integrală a poeziei lui Paul Verlaine, alte cărți de Alexandre Dumas, Théophile Gautier și Guillaume Apollinaire.

Moderator: Claudiu Komartin
Powered by: Tomagraph” – anunță Institutul Blecher

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508