spot_img

Înainte și după haos

Menționam, într-un articol anterior, faptul că această criză – provocată de pandemia cu care ne confruntăm și care se răsfrânge, cu multiplele ei consecințe, și asupra artei contemporane – ne oferă, printre altele, prilejul de a reflecta asupra paradigmei neoliberale în care am trăit până acum, excedați de informație, stimulați de concurență, tentați să achiziționăm mai mult decât avem nevoie, contribuind la creșterea continuă economică și influențând, în acest fel, încălzirea globală și schimbările climatice.

Firește că economia actuală scade dacă noi #stămacasă și cumpărăm doar strictul necesar, iar artiștii, fără de care întregul sistem de artă n-ar exista de fapt, sunt, dintre toți actorii care alcătuiesc scena de artă contemporană, cel mai grav afectați. Pe de altă parte tot ei, artiștii, alături de curatori și jurnaliști culturali, înglobând în practicile lor artistice, curatoriale și jurnalistice, comentarii critice la adresa neoliberalismului, sunt printre primii care au conștientizat și au preconizat impactul negativ, declinul și distopia pe care un continuu progres economic le presupune.  

Unul dintre acești artiști vizuali contemporani (chiar super-contemporani) – care tratează subiecte precum „tendința compulsivă de a consuma, exuberanța de a performa într-un ritm copleșitor, autodistructiv, transformarea individului într-un subiect narcisic care dezvoltă o relație erotică cu sine și cu societatea”, pentru a folosi un citat dintr-o amplă analiză a activității expoziționale a Centrului Artelor Vizuale Multimedia (CAV) din București, publicată recent de Daria Nedelcu în revista ARTA – este Pandele Pandele.

Implicat în paralel în mai multe proiecte, Pandele Pandele a realizat, din iulie 2018 la CAV, alături de Lucian Hrisav și Ioana Marșic, un program expozițional care chestionează „scripturile culturii consumeriste”, continuând să își dezvolte practica sa artistică în care abordează pictură, post-graffiti, ready-made, CGI (imagine generată de computer) și instalație. De curând, 15 lucrări recente ale sale au constituit selecția primului său solo show de la galeria Mobius din București, intitulat „WTFWJD – What The Fuck Would Jesus Do?”. Vernisată pe 7 februarie 2020, expoziția era inițial programată să se desfășoare până pe 21 martie 2020, însă a putut fi vizitată doar până la instaurarea stării de urgență.

Pentru galeria Mobius am o predilecţie aparte încă din 2016, când aceasta a adus pentru prima dată în România lucrări ale grupului de artiști AES+F din Rusia, un grup marcant, după părerea mea, reprezentat la Viena de către galeria Knoll. Momentan, Mobius s-a adaptat condițiilor de carantină și distanțare socială, recurgând la acțiuni de #takeover pe Instagram sau la alăturarea, împreună cu alte galerii de artă contemporană autohtone, în proiectul online „Exhibition Continues”, care se lansează azi, 20 aprilie 2020.

În cazul expoziției „WTFWJD – What The Fuck Would Jesus Do?”, galeria a optat, în ceea ce privește designul expozițional, pentru un mix între white cube și black box cu accente fetișiste, dacă ne gândim la peretele sau la stâlpul de susținere îmbrăcate în blăniță albă.

Branduri de țigări, băuturi răcoritoare și fast food, cărucioare de cumpărături, ochelari de soare, bancnote și Isuși – toate aceste elemente juxtapuse fără coerență în lucrările lui Pandele ne dau dimensiunea haosului din viețile noastre, care se reflectă și în lume (sau invers).

Faptul că am vizitat această expoziție personală la începutul lui martie 2020, în spațiul fizic al galeriei, nu online, mi se pare acum, retrospectiv, un adevărat privilegiu, astfel că un imbold oarecum nostalgic m-a determinat să scriu această scurtă recenzie târzie.

Ana-Daniela Sultana-Cipariu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508