Conferința „Etape şi influenţe europene în natura statică a lui Theodor Aman”, la Palatul Suțu

feb. 19th, 2020 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 12.00, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința Etape şi influenţe europene în natura statică a lui Theodor Aman, cu Greta Șuteu, la Palatul Suțu. În continuarea seriei de conferințe Arta pe înțelesul tuturor, Secția de Artă a Muzeului Municipiului București vă invită să îl (re)descoperiți pe un mare maestru al picturii românești.

Pionier în introducerea majorităţii genurilor în plastica românească, Theodor Aman este cel care familiarizează publicul autohton şi cu natura statică, gen pe care artistul îl abordează constant în parcursul său artistic, evidenţiindu-se în principal prin compoziţiile cu flori şi fructe.

Tributar la început unui stil descriptiv, artistul evoluează permanent, exersând diferite modalităţi de expresie, de la naturalismul exacerbat de factură caravaggistă la abordările de tip baroc ale flamanzilor şi olandezilor, în care virtuozitatea execuţiei nu se mai limitează la decorativismul pur, ci este asociată cu introducerea unor detalii, de multe ori surprinzătoare, care au rolul de a construi un fir epic, o poveste prin care autorul urmăreşte să intre în dialog cu receptorul, să-i pună o problemă, să-i transmită un mesaj. Vom descoperi în multe dintre naturile statice de maturitate ale lui Aman trimiteri subtile către tema vanitas, către conştientizarea naturii noastre fragile şi trecătoare, către efemeritatea existenţei. Obiectele fidel reproduse nu sunt doar decorative, ci au o puternică încărcătură simbolică şi, după modelul baroc, ele sunt cele care construiesc şi dezvăluie povestea pe care vrea s-o transmită artistul. Trăiesc impetuos la întâlnirea cu lumina, generând jocuri cromatice spectaculoase şi devoalând faţete enigmatice ale realităţii, greu perceptibile pentru ochiul nostru.

Dincolo de evoluţia conceptuală, care marchează diversele etape, naturile statice ale lui Aman se impun prin precizia execuţiei, prin fineţea şi minuţiozitatea percepţiei vizuale, prin sensibilitatea cu care armonizează valorile cromatice şi luminoase, reinterpretând şi reconstruind lumea înconjurătoare din secvenţe transpuse cu delicateţe, graţie şi eleganţă.

Surpriza acestui eveniment este că Secția de Artă vă va prezenta si o lucrare a maestrului, găzduită în prezent de depozitul Pinacotecii București, dorind astfel, ca în fiecare lună să aducă în fața publicului larg câte o operă din depozitele Muzeului Municipiului București.

Conferința va fi deschisă de doamna Elena Olariu, Director Adjunct Artă – Muzeul Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :523


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro