”Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri”, de Adrian Săvoiu

ian. 18th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 23 ianuarie 2020, ora 11.00, în sala de festivități a Liceului ”Alexandru Ioan Cuza” din București, va avea loc lansarea volumului Dincoace de Cortina de Fier de Adrian Săvoiu, publicat recent la Editura Art. Cartea cuprinde amintiri, scrise sub forma unor povestiri de sine stătătoare, care urmăresc cronologic cursul unei vieți „așa cum a fost”. Volumul înregistrează secvențe semnificative ale existenței, de la descoperirea lumii în cei dintâi ani de viață, la revelațiile adolescenței, primele iubiri și clipele de cumpănă. Nu lipsesc aspecte din istoria recentă a României la care autorul a fost martor: noaptea de coșmar a marelui cutremur din 4 martie 1977, demonstrația din 21 decembrie 1989 în Piața Universității sau mineriada din iunie 1990 de la București. Despre carte și autor sunt invitați să vorbească foști elevi ai profesorului Adrian Săvoiu, din promoții ale anilor 1990 și 2000: Dan Mircea Cipariu – scriitor și jurnalist, Peter Christian – traducător și om de afaceri, Corina Mica – jurnalistă, Grațiela Goruneanu – profesor, Liceul ”Alexandru Ioan Cuza” și Cristian Radu – povestitor urban. De asemenea, vor prezenta impresii de lectură: Reka Vadasz – director, Liceul ”Alexandru Ioan Cuza”, Florina-Irina Dima – profesor dr., Liceul ”Alexandru Ioan Cuza”, Andrei Topală (student, șeful Promoției 2018 a liceului) și Maria Bălașa (elevă, clasa a X-a F).

”Jumătate din viață am trăit-o dincoace de Cortina de Fier, cu toate privațiunile impuse de nedreapta divizare a Europei după al Doilea Război Mondial. Am început să simt frustrarea față de această stare de fapt încă din anii liceului, dar ea a devenit tot mai acută în perioada facultății și insuportabilă în ultimii ani ai comunismului. Am purtat cu mine în suflet această Cortină de Fier, pretutindeni, tot timpul cât a existat. Prăbușirea ei în 1989 nu a însemnat că pentru mine a dispărut atunci cu totul, pentru că rănile lăsate au fost prea adânci. Însă, așa cum încearcă să dovedească paginile acestei cărți, în România de zi cu zi, dincoace de Cortină, viața a continuat totuși să pulseze, încercând să mențină echilibrată veșnica balanță schimbătoare a Binelui și Răului”, scrie Adrian Săvoiu în cuvântul-introductiv.

 

Adrian Săvoiu (n. 1954) a absolvit în anul 1978 Universitatea din București, Facultatea de Litere, cu specializarea română-latină. Colaborări la Radio România și în reviste: ”Viața Românească”, ”Manuscriptum”, ”Jurnalul literar”, ”Memoria”, ”Limbă și literatură română”, ”Limbă și literatură” etc. A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel: Scrinul cu amintiri (2005), Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), Mănăstirea Nămăești în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012) etc. A îngrijit ediţii ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei.

A publicat albume cu fotografii de arhivă și diverse alte volume, precum Discursul oratoric românesc (2003), 77 de conferințe radiofonice (2008), Magazinul de bric-à-brac literar (2009), Antologia fabulei românești (2017), Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” – Câmpulung. 150 de existență (2017), Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie (2018), Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri (2019) etc. Este autor de manuale de limba şi literatura română pentru liceu și pentru Școlile de Arte și Meserii. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpulung”.

În prezent este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :1590


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro