Tehnici de realizare a scoarţei şi ceramicii româneşti din patrimoniul UNESCO, prezentate la Lisabona

dec. 16th, 2019 | By | Category: Postcard

Peste 100 de exponate din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, între care covoare, vechi piese de mobilier și vestimentație, precum și ustensile casnice sau din inventarul meșteșugarului tradițional, provenite din toate ariile etnografice majore locuite de români, sunt expus la ICR Lisabona şi vor putea fi văzute până la 30 ianuarie 2020. Expoziția „Obiecte de zi cu zi din lumea țărănească tradițională din România” prezintă două dintre tehnicile prin care au fost realizate unele dintre obiecte. La Lisabona, publicul poate vedea în expoziție tehnici care au fost incluse în ultimii ani pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO: Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti (2016) și cea de realizare a Ceramicii tradiţionale de Horezu (2012). 

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București a fost creat în 1936 de marele sociolog și folclorist Dimitrie Gusti, creatorul școlii românești de sociologie și, pe plan internațional, unul dintre cei mai proeminenți sociologi ai epocii. Muzeul este în prezent una dintre cele mai importante atracții turistice ale Bucureștiului și depozitarul unui excepțional ansamblu de creații arhitectonice și de artă populară tradițională. Muzeul este în același timp un prestigios centru de cercetări etnografice și sociologice și laborator de restaurare.

Număr de vizualizări :611


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro