Despre „Universul satului românesc în versuri”, la Iași

dec. 18th, 2019 | By | Category: Eveniment

Joi, 19 decembrie 2019, ora 17.00, la Muzeul Mitropolitan Iași – Sala „Sinaxar”, sunteți invitați să participați la evenimentul cultural „Universul satului românesc în versuri”, organizat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Editura Doxologia și Muzeul Mitropolitan Iași, în cadrul proiectului „Anul omagial al  satului românesc”. Se va lansa volumul de poezie „Muzeu de sate” – autor Emilian Marcu, prezentat de scriitorii Daniel Corbu, Vasile Fluturel, Constantin Mănuță și Valentin Talpalaru. Actrița Ina Paladi va susține un recital cu poeme din volumul lansat. Participă etnograf Dr. Angela Paveliuc Olariu cu o scurtă alocuțiune despre tradițiile satului românesc. Sub bagheta dirijorului dr. Costel – Mirel Nechita, corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane Iași va încheia întâmplarea culturală cu tradiționalul concert de colinde. Moderator: Rodica Rodean-președinte Asociația „Universul Prieteniei” Iași.

Proaspătul laureat al Academiei Române, cu premiul  „Ion Creangă” pentru proză, scriitorul Emilian Marcu s-a născut la 28 septembrie 1950, în comuna Heleșteni, județul Iași și este absolvent al Institutului de Biblioteconomie, Bucureşti.

Debutează, cu poezie, în 1974, în revistele  „Familia” și „Amfiteatru”, iar  editorial cu volumul  „Nunta în sâmbure”, la Editura Junimea.

A publicat numeroase volume de poezie, proză și critică literară;  a primit numeroase premii și distincții; publică la cele mai importante reviste culturale, având și o rubrică permanentă de critică, „Vitrina cărților”, la revista  „Convorbiri literare”.

Poezia sa este tradusă în SUA, Serbia, Spania, Franța, Anglia,  Elveția, Ucraina, Rusia.

 

Corul „Sanctus“ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei continuă o tradiţie muzicală de peste 140 de ani. Cea mai prolifică perioadă a corului a fost cea în care, la bagheta dirijorală, s-a aflat renumitul muzician Gavriil Musicescu, cel care a preluat conducerea corului la 15 ianuarie 1876. De la 1 iulie 1996, la conducerea corului Catedralei Mitropolitane Iaşi este lectorul univ.dr. Costel -Mirel Nechita. Corul este format din persoane în mare parte fără studii de specialitate, cu meserii obişnuite, dar cu o credinţă profundă şi cu pasiune faţă de cântarea corală religioasă.

 

 

Număr de vizualizări :773


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro