Ziua profesorului de franceză în România și în Țările din Europa Centrală și Orientală

nov. 28th, 2019 | By | Category: Postcard

Le « Jour du prof de français » va fi sărbătorită pentru prima dată pe 28 noiembrie 2019 în întreaga lume. Întâlnirile, competițiile, pregătirile, distincțiile vor pune în centrul atenției profesorii de franceză din Europa Centrală și de Est. Obiectivele acestei celebrări sunr valorizarea meseriei de profesor de limba franceză, consolidarea legăturii și solidarității dintre ei, dar și promovarea culturii francofone.. Tema din acest an este « Innovation et créativité » (Inovație si creativitate). Mai multe activități sunt coorganizate în România de Ministerul Educației și Cercetării din România, Federația Internațională a Profesorilor de Franceză (FIPF), Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni (ARPF), Institutul francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) prin Biroul său regional pentru țările Europei Centrale și de Est (BRECO).

În cifre

  • Cu 300 de milioane de vorbitori, franceza este a cincea cea mai vorbită limbă din lume după chineză, engleză, spaniolă și arabă
  • Limbă de predare pentru un număr de peste 80 de milioane de oameni din 36 de țări și teritorii
  • Limba străină învățată de peste 50 de milioane de oameni
  • Peste 6000 de profesori de franceză în România și aproape 1,1 milioane de studenți

 

Celebrarea evenimentului  « Jour du prof de français » în România

 

09h30 – 11h30 – ZIUA PROFESORILOR DE FRANCEZĂ LA BUCUREȘTI

Profesorii se vor întâlni la Institutul francez din București pentru un moment de întrevedere între ei. Cu această ocazie, librăriile Kyralina și Sitka vor oferi cadrelor didactice de franceză o reducere de 20% la cărți și vor instala standuri expoziționale.

➔ Locul: Institutul francez al României (București)

 

10h – 13h: TRANSMISIE LIVE CU RFI

RFI România va difuza o emisiune live despre predarea limbii franceze. Actorii și profesorii francofoni din regiune vor fi intervievați de Mihaela Dedeoglu, Directoare de program.

 

14:00 – 15:00: CONFERINȚĂ

O conferință intitulată „Și lumea va vorbi franceză”, susținută de Roger Pilhion – Specialist al Francofoniei, va fi organizată de Institutul Francez din Iași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Iași și Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni.

➔ Locație: Colegiul Național Costache Negruzzi, Iași

 

 

17h00 (UTC + 2): WEBINAR PENTRU PROFESORII DE FRANCEZĂ

Un webinar cu tema „De la youtube la sala de clasă, mod de utilizare. Profesor la  adolécrans cu documente autentice ”, condusă de Emilie Lehr, va fi organizată de BRECO prin Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrală și de Est (CREFECO) și Institutul francez din România. Această sesiune va permite profesorilor să-și inoveze metodele de predare.

Înscrieri : https://forms.gle/UpXCcAJNKYKuHpnd9

 

ABONAMENTE OFERITE PROFESORILOR

OIF va oferi un abonament de un an la site-ul « Le français dans le monde » (LFDM) profesorilor de franceză care au pregătit elevii câștigători ai celei de-a 5-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Franceză care a avut loc în Republica Moldova. În acest abonament sunt incluse accesul personalizat la fișele educaționale, la sunetele și imaginile de pe site, știri despre didactica limbilor și o revistă practică pentru utilizare la clasă.

CONCURS DE SCRIERE CREATIVA « Merci, mon prof »

Pentru a pune în valoare profesorii de franceză, dar şi pe cei care predau în limba franceză în universitățile sale membre, Agenția universitară a Francofoniei în Europa centrală şi orientală (AUF în ECO) a lansat un concurs de scriere creativă intitulat « Merci, mon prof ». Laureatul va fi anunțat în data de 28 noiembrie pe site-ul www.auf.org. Cel mai bun articol va fi recompensat cu un premiu oferit de AUF atât studentului câștigător, cât şi profesorului său.

CONCURS DE POEZIE

Pentru a da cuvântul profesorilor de franceză din Europa Centrală și de Est, BRECO a organizat concursul de poezie pe tema « Ma langue française ». Câștigătorii vor fi anunțați pe 28 noiembrie în cadrul întâlnirii de la Institutul francez din România, marele premiu fiind un sejur la Tunis, oferit de OIF, în cadrul Congresului Mondial al FIPF. Detaliile referitoare la acest concurs sunt disponibile pe site-ul https://crefeco.org/display.php?en/PoesieContest

Comunicarea despre evenimentul Le Jour du prof de français

Întrucât tema acestei celebrări este inovația, comunicarea va fi în mare măsură axată pe domeniul digital.

COLABORARE CU RADIO FRANCE INTERNATIONALE

  • În fiecare vineri, RFI transmite o emisiune în colaborare cu OIF intitulată «  En français, s’il vous plaît». Programarea și ecoul evenimentului Le Jour du prof de français vor fi în centrul acestei emisiuni vineri, 29 noiembrie.

 

OPERAȚIUNI PE REȚELE SOCIALE

  • Elevii vor putea să mulțumească profesorilor lor prin publicarea unui text, unei fotografii sau unui videoclip pe rețelele de socializare (Facebook, Twitter și Instagram) folosind hashtag-ul #MerciMonProf

 

  • De asemenea, profesorii de franceză își vor putea împărtăși experiențele, iar hashtag-ul va fi #MoiJenseignelefrançais

 

  • Va fi creat un cadru special pentru fotografia de profil și toți profesorii de franceză din regiune vor fi invitați să îl folosească.

 

COLAJ DE FOTOGRAFII APARȚINÂND ELEVULUI ȘI PROFESORULUI

Persoanele publice sunt rugate să facă un colaj cu fotografiile proprii cu profesorii lor de limba franceză și apoi să le publice pe Instagram în formă de mozaic.

 

Contăm pe sprijinul dvs. pentru o difuzare la scară largă a acestor informații.

Pentru a vizualiza activitățile organizate în întreaga lume pentru această celebrare, accesați site-ul https://www.lejourduprof.com/

 

 

 

 

Număr de vizualizări :753


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro