spot_img

Săptămâna Filmului Maghiar (SFM)

În perioada 10-18 noiembrie 2019 Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează Săptămâna Filmului Maghiar (SFM) Ajuns la a 13-a ediție SFM oferă publicului o imagine amplă asupra noilor producţii cinematografice maghiare, prezintă varietatea, spiritualitatea, prezentul acestei arte.

”Filmele maghiare au cucerit și în acest an multe trofee internaționale, precum și la festivalurile din România (One World Romania – Tuza-Ritter Bernadett: O femeie captivă / Egy nő fogságban, Cinepolitica – Szász Attila: Iarnă eternă / Örök tél, Ceau Cinema – Reisz Gábor: Versuri pocite / Rossz versek). Mai există filme maghaire care au menirea de a fi văzute și de publicul bucureștean. În ultimii ani multe filme maghiare au ajuns în cinematografele din România – anul acesta vom avea în focus și o întâlnire cu distribuitorii de film, vom prezenta politica de distribuție de film de la Fondul Național de Film din Ungaria.

Vom avea o secțiune specială cu tematica anului comemorativ „30 de ani în libertate”, pe de altă parte, datorită Programului Național de Digitizare și Restaurare a Filmului lansat în 2017 pentru conservarea pe termen lung a resurselor cinematografice maghiare. Prin acest program 25-30 de lungmetraje maghiare vor fi reînnoite în fiecare an datorită lucrărilor coordonate ale Arhivei de Film și ale Laboratorului de Film din cadrul Fondului Național al Filmului.

Proiecţiile din cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), filmele fiind subtitrate în limba română. Anul acesta evenimentele SFM vor ajunge din nou şi în alte locaţii, vom avea proiecții în cadrul anului comemorativ „30 de ani în libertate” la Universitatea Bucureşti Facultatea de Ştiinţe Politice (Calea Plevnei 59), Pavilion 32 @ Institutul Goethe (Calea Dorobanți nr. 32) şi Point Art Hub (Eremia Grigorescu 10), o expoziție cinematografică va putea fi vizitată la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (Str. Gina Patrichi nr 8), vom avea un masterclas la UNATC (Str. Matei Voievod nr. 75-77), un cineconcert la ArCuB (Str. Lipscani nr. 84-90) și Disco Retro la Hangar Gastropub (Șoseaua Pipera nr. 44).

Ungaria a lansat un program de restaurare digitală a filmelor clasice maghiare, iar Institutul Balassi aduce în centrul atenţiei şi aceste filme printr-o secţiune specială a ediţiei actuale a Săptămânii Filmului Maghiar. În această idee, precum şi legat de Anul comemorativ „30 de ani în libertate”, deschidem cea de-a 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar cu o delicatesă cinematografică, pelicula Martorul de Bacsó Péter. Această variantă necenzurată a filmului a fost prezentată publicului pentru prima dată la Festivalul de la Cannes din acest an, în secţiunea Cannes Classics. Acum 38 de ani în cadrul aceluiaşi festival a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard în prezenţa regizorului. Filmul va fi prezentat de Ráduly György, directorul Arhivelor Cinematografice Maghiare.

Tot în secţiunea Filme de patrimoniu restaurate prezentăm publicului două filme de desen animat ale lui Dargay Attila: Szaffi şi Mateiaş Gâscarul, dar şi peliculele Piaţa Moscova, respectiv În derivă. Filmul de cult Piaţa Moscova, regizat de Török Ferenc constituie din nou o atracţie pentru public din anul 2017 de când rulează în cinematografe versiunea restaurată digital. Varianta restaurată a peliculei În derivă de Gaál István a fost prezentată pentru prima dată publicului internaţional în august 2019 în programul Venice Classics de la Festivalul Internaţional de Film din Veneţia, iar acum va ajunge pentru prima dată și la București.

Proiectăm o iniţiativă ce merită toate laudele: Asociaţia Filmtett din Cluj prezintă, cu titlul Transsylvania Film, procesul de restaurare a două filme mute turnate la Cluj cu 101 ani în urmă. Datorit lui Gyalui Jenő, dramaturgul de odinioară al studiolului lui Janovics Jenő, s-au păstrat pentru un secol mai multe secțiuni de role cuprinzând sute de cadre și multe fotografii de scenă din peliculele A kancsuka hazájában (În țara cnutului, 1918) și A métely (Contagiunea, 1918). Cu ajutorul acestora, respectiv în baza scenariilor și materialelor de presă de epocă Zágoni Bálint şi echipa lui au reușit reconstituirea celor două filme.

Reflectând asupra schimbării regimului din Europa de Est şi din Ungaria din 1989, dedicăm o secţiune specială Anului comemorativ „30 de ani în libertate”, în programul căreia figurează atât filme documentare, cât şi lungmetraje artistice: Bacsó Péter: Martorul, Török Ferenc: Piaţa Moscova, Forgács Péter: UnitateGermană @ Balaton – Pământ de miere, Gazdag Gyula: Cronici maghiare I-II, Schiffer Pál: Elektra Kft., sau introducere în economia politică a capitalismului, Almási Tamás: Fără ajutor. Satira lui Bacsó Péter, filmul de cult al lui Török Ferenc, filmul documentar al lui Forgács Péter despre urmărirea turiştilor estgermani la Balaton, documentarul lui Gazdag Gyula despre momentele cheie din istoria Ungariei din perioada 1956-1989 văzute prin prisma a patru destine personale, precum şi alte două filme documentare care prezintă distrugerea a două perle ale industriei socialiste maghiare (Uzinele Metalurgice din Ózd şi Videoton) – sunt toate filme care reflectă la schimbarea de regim din Ungaria din punctul de vedere al omului mic ridicat sau doborât de valurile schimbăriilor.

Bereczki Csaba, directorul pentru distribuție internațională din cadrul Fondului Național de Film din Ungaria revine la București pentru o proiecție dedicată distribuitorilor de film din România, organizatorilor de festivaluri de film, precum și jurnaliștilor de specialitate, unde va prezenta politica de distribuție internațională a filmului maghiar.

SFM este un forum important de dialog și cooperare dintre cineaștii din cele două țări, în acest spirit regizorul Almási Tamás va veni la UNATC unde va susține un masterclass despre seria de documentare realizate într-un deceniu în Ózd, fosta acropolă a metalurgiei socialiste maghiare: În trap / Szorításban (1987), Primii 100 de ani / Az első 100 év (1990), Decelerarea / Lassítás (1991), Fabrica e a noastră / Miénk a gyár I.-II.(1993), Clamă de oțel / Acélkapocs (1994), Sterp / Meddő (1995), Petrenko / Petrenkó (1995), Fără ajutor / Tehetetlenül (1997).

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti vor avea premiera bucureşteană mai multe lungmetraje maghiare premiate deja la diverse festivaluri internaţionale, precum: Pálfi György: Vocea Domnului , Bergendy Péter: Trezoreria, Topolánszky Tamás: Curtiz, Ujj-Mészáros Károly: X – Radiat din sistem, Nagypál Orsi: Deschis. La proiecţia filmului Trezoreria va fi prezent regizorul Bergendy Péter, al cărui peliculă intitulată Examenul a fost inclus în programul SFM din 2012, iar pe actorul din rolul principal Anger Zsolt, publicul l-a putut vedea în mai multe ediţii anterioare (Investigatorul, 2008; Coach Surfing, 2014; Noaptea mea e ziua ta, 2016; Bucla temporală, 2017).

Ca şi în anii trecuţi, programul cuprinde şi filme pentru tinerii spectatori. Astfel la sfârşitul săptămânii, sâmbătă şi duminică, cei mici vor putea urmări două filme de desene animate: Szaffi, respectiv Mateiaş Gâscarul, capodopere care au bucurat mai multe generaţii şi de care se bucură şi astăzi adulţii cu suflet de copil.

În secţiunea de filme documentare ale Săptămânii Filmului Maghiar publicul poate urmări pelicule în care personajele principale provin din medii marginalizate, dar care cu voinţă de fier, prin devotament şi perseverenţă înving greutăţile şi dovedesc că în orice circumstanţe există speranţă şi cale de ieşire, şi că merită să-şi urmeze fiecare drumul ales. Ghetto Balboa în regia lui Bogdán Árpád urmăreşte un băiat rrom care prin „luptă” ajunge în liga pugiliştilor profesionişti. Bogdán Árpád, ale cărui filme l-a putut urmări publicul bucureştean şi la ediţii anterioare, precum pelicula Viaţă nouă fericită distinsă în 2007 la Berlinale cu Premiul juriului (2010), sau scurtmetrajul Tensiune înaltă (2011) ori Geneză (2018), va fi prezent la ediţia din acest an. Filmul documentar Lecţii uşoare de Zurbó Dorottya aduce în atenţia publicului o tânără somaleză care împlineşte în faţa publicului vârsta majoratului. Kafiya în lupta ei pentru viaţă învaţă şi îşi asumă cultura și valorile a unei societăți total străine pentru ea, fiind nevoită să ţină în secret toate acestea în faţa mamei ei rămasă acasă. Euforia existenţei regizată de coregrafa şi dansatoarea Szabó Réka ne povesteşte despre bucuria de a exista, prin dansul unei femei de 90 de ani, supraviețuitor din Auschwitz. Pelicula care a obţinut Marele Premiul la Festivalul de Film de la Locarno şi Premiul pentru drepturile omului la Festivalul de Film din Sarajevo în 2019 este un exemplu cum un om care a trecut prin situaţii foarte crunte, poate trăi cu demnitate şi se poate bucura de viaţă fără ca traumele prin care a trecut să o amărască. Pelicula Trei dansuri de Halász Glória urmăreşte trei generaţii de studenţi la balet clasic de la Universitatea de Dans din Budapesta, băieţi care din dăruire pentru balet s-au rupt devreme de familie și se confruntă cu regulile stricte ale procesului de devenire ca artişti, prin suferinţe fizice şi psihice.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti doreşte să aducă în faţa publicului bucureştean şi producţiile cinematografiei maghiare din Transilvania. În acest sens anul acesta proiectăm filme despre trecutul şi prezentul acesteia. Alături de filmele realizate în urmă cu 101 ani la Cluj, reconstituite de Zágoni Bálint, în program vor fi prezente şi două regizoare de origine din Transilvania: Szőcs Petra cu filmul Deva şi Moldovai Katalin cu filmul Ca şi până acum, un film selectat pentru secţiunea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes în 2019. În Bucureşti îi puteţi întâlni personal pe Moldovai Katalin şi pe asistentul de regie al filmului Deva, Bodor Balázs.

Săptămâna Filmului Maghiar acordă importanţă şi genului marginalizat de distribuitorii de filme: scurtmetrajele. Astfel prezentăm scurtmetraje distinse cu premii internaţionale: Mentorul de Szabó Szonja, Actor prost de Márton Dániel, Lauretta de Brauner Máté, În trei de Lengyel Balázs, Portar de rezervă de Vékes Csaba şi Ca şi până acum de Moldovai Katalin.

În interpretarea Takarmánybázis Zenei Labóratóriuma veţi putea auzi şi vedea un gen relativ nou prin producţia Csoma – opéra cinematique, un spectacol care dezvăluie vocea interioară a tibetologului Kőrösi Csoma Sándor, şi evocă călătoria sa către Tibet, respectiv legendele ale căror personaj principal a devenit. Protagoniştii spectacolului sunt Szemző Tibor, Gőz László şi Kéringer László. Vom omagia pe transilvanăneanul care a plecat din secuime către Tibet chiar acum 200 de ani.

Programul SFM cuprinde în acest an un retrodisco cu muzica perioadei schimării de regim. Vom dansa la Hangar Gastropub în spiritul Anului comemorativ „30 de ani în libertate”. prin „îndrumarea” lui DJ ABASC.

Expoziţia Lucrurile care nu se văd prezintă activitatea unui scenograf de filme Damokos Csaba, recent câştigător al premiului de cel mai bun scenograf la Festivalul Alexandre Trauner Art/Film de la Szolnok, pentru ultimul să film la care a colaborat, Valan – Valea îngerilor, turnat la Bălan în ianuarie-aprilie 2018.

 

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediția a 13-a, îl găsiți pe siteul: www.ccu.ro ”- anunță Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508