”Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri”, de Adrian Săvoiu

nov. 19th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Art a apărut volumul ”Dincoace de Cortina de Fier” de Adrian Săvoiu, o carte de amintiri, scrise sub forma unor povestiri de sine stătătoare, care urmăresc cronologic cursul unei vieți „așa cum a fost”. Volumul înregistrează momente de mare încărcătură emoțională, întinse pe mai bine de 50 de ani, de la descoperirea lumii în cei dintâi ani de viață, la revelațiile adolescenței, primele iubiri și clipele de cumpănă ale existenței. Nu lipsesc aspecte din istoria recentă a României, privite din perspectiva martorului direct: noaptea de coșmar a marelui cutremur din 4 martie 1977, demonstrația din 21 decembrie 1989 în Piața Universității sau mineriada din iunie 1990 de la București.

”Jumătate din viață am trăit-o dincoace de Cortina de Fier, cu toate privațiunile impuse de nedreapta divizare a Europei după al Doilea Război Mondial. Am început să simt frustrarea față de această stare de fapt încă din anii liceului, dar ea a devenit tot mai acută în perioada facultății și insuportabilă în ultimii ani ai comunismului. Am purtat cu mine în suflet această Cortină de Fier, pretutindeni, tot timpul cât a existat. Prăbușirea ei în 1989 nu a însemnat că pentru mine a dispărut atunci cu totul, pentru că rănile lăsate au fost prea adânci. Însă, așa cum încearcă să dovedească paginile acestei cărți, în România de zi cu zi, dincoace de Cortină, viața a continuat totuși să pulseze, încercând să mențină echilibrată veșnica balanță schimbătoare a Binelui și Răului”, scrie Adrian Săvoiu în cuvântul-introductiv al cărții.

Volumul Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri poate fi găsit la standul Editurii Art de la Târgul de Carte Gaudeamus, care se desfășoară între 20 și 24 noiembrie 2019 la București.

 

Adrian Săvoiu (n. 1954) a absolvit în anul 1978 Universitatea din București, Facultatea de Litere, cu specializarea română-latină. Colaborări pe teme de istorie literară la Radio România și în reviste: ”Viața Românească”, ”Manuscriptum”, ”Jurnalul literar”, ”Memoria”, ”Limbă și literatură română”, ”Limbă și literatură” etc. A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel: Scrinul cu amintiri (2005), Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), Mănăstirea Nămăești în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012) etc. A îngrijit ediţii ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. De asemenea, a publicat albume cu fotografii de arhivă și diverse alte volume, precum Discursul oratoric românesc (2003), 77 de conferințe radiofonice (2008), Magazinul de bric-à-brac literar (2009), Antologia fabulei românești (2017), monografia Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” – Câmpulung. 150 de existență (2017), Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie (2018) etc. Este autor de manuale de limba şi literatura română pentru liceu și pentru Școlile de Arte și Meserii. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al Câmpulungului”.

În prezent este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :1742


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro