spot_img

Ana Blandiana susține un recital de poezie la Madrid, în Festivalul PoeMAd

Poeta Ana Blandiana participă la cel mai cunoscut festival internațional de poezie PoeMAD, care are loc în perioada 17 octombrie – 3 noiembrie 2019 la Madrid. Participarea poetei este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid. O voce cunoscută a literaturii românești contemporane, apreciată de cititorii și de critica de specialitate din Spania, Ana Blandiana se va întâlni cu publicul spaniol, duminică, 27 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Centrul Cultural Conde Duque din Madrid. Alături de Ana Blandiana, pe scena festivalului, va fi prezent autorul sloven Boris A. Novak, într-un recital unic intitulat „MANO A MANO”, moderat de poetul și criticul literar Jordi Doce.

„Recitalurile internaționale «Mano a Mano» ne aduc în primul rând participarea specială a două figuri esențiale ale poeziei europene actuale: scrierea, ca forma de rezistență, pe care o construiește cunoscuta Ana Blandiana, va dialoga cu modul estetic provocator în care Boris Novak descoperă imperfecțiunea emoționantă a lumii. Ambii autori vor fi însoțiți de poetul Jordi Doce”, declară organizatorii festivalului.

 

Recitalul de poezie al Anei Blandiana cuprinde mai multe poeme care vor fi publicate anul viitor de editura Galaxia Gutenberg, în volumul Un arhanghel murdar de funingine, traducători Viorica Pâtea şi Natalia Carbajosa. Volumul colectiv integrează cele patru poezii din Revista Amfiteatru (1984) care au provocat cea de-a doua interzicere a poetei; Arhitectura valurilor (1990), ultimul volum scris sub dictatura comunistă și primul publicat după revoluție; Orologiul fără ore (2016) şi un text compus din fragmente care reprezintă Poetica Anei Blandiana.

Ana Blandiana (n. 1942, Timișoara) este o figură legendară în literatura română. Oponentă de excepție a regimului Ceaușescu, Blandiana face parte din grupul de scriitori care și-au conceput vocația literară ca o formă de rezistență morală. Autoare a șaptesprezece cărți de poezie, două volume de povești fantastice, nouă eseuri și un roman, pentru care a primit numeroase premii naționale și internaționale, Blandiana este în prezent cel mai cunoscut poet român, invitat al multor festivaluri internaționale de gen, cărțile sale au fost traduse în douăzeci și cinci de limbi, în total optzeci de volume diferite. După 1989, Ana Blandiana a fondat și a prezidat Alianța Civică (1991-2001), o organizație independentă care a luptat pentru democrație și respectarea valorilor europene. Sub egida Consiliului Europei, a creat la Sighet Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței (1993), care este atât un muzeu, un centru de cercetare, cât și o școală de vară.

Romantică, contemplativă și vizionară, poezia sa cultivă un ton sincer și spontan al inflexiunilor metafizice. În Spania, cărțile de poezie Mi patria A4 (editura Pre-Textos, 2014, traducători Viorica Patea și Antonio Colinas), Soarele de dincolo și refluxul simțurilor (Pre-Textos 2016, traducători Viorica Patea și Natalia Carbajosa) și Octombrie, Noiembrie, Decembrie (editura Pre-Textos, 2017, traducători Viorica Patea și Natalia Carbajosa), precum și cărțile sale de proză Proiecte trecute (editura Periférica, 2008) și Cele patru anotimpuri (editura Periférica, 2011), ambele traduse de Viorica Patea și Fernando Sánchez Miret, au fost foarte apreciate de cititorii spanioli.

Editura Galaxia Gutenberg pregătește, pentru anul 2020, o ediție specială a poeziei Anei Blandiana, care reunește trei cărți esențiale ale universului său creativ, sub titlul Un arhangel murdar de funingine.

PoeMAD, ajuns în acest an la cea de-a noua ediție, este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de poezie din Spania. Reunind figuri emblematiceale poeziei contemporane, manifestarea transformă Madrid-ul în primă scenă a poeziei europene din capitala Spaniei. Festivalul Poeziei de la Madrid pornește de la conceptul de corespondență poetică și prezintă un program în care dialogul dintre culturi și discipline artistice trimite simbolic la Drumul Mătăsii ca fundal. În 2019, printre variatele activități care se vor desfășura în centrele culturale din Madrid, se va aduce un omagiu personalității și operei marii scriitoare portugheze Sophia de Mello, cu ocazia centenarului nașterii sale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508