Școala de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“ și cercetarea fundamentală în economie

sept. 16th, 2019 | By | Category: Postcard

În perioada 8-14 septembrie 2019 a avut loc la Constanța cea de-a III-a ediție a Școlii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, organizată de Seminarul de Logică și Metodologie a Cunoașterii Economice „Nicholas Georgescu-Roegen“ din cadrul Academiei Române. Tema științifică a acestei ediții a avut în vedere una dintre contribuțiile cruciale ale lui Nicholas Georgescu-Roegen în domeniul economiei, și anume Bio-economia

„Această disciplină aspiră să ofere procesului economic un model logico-teoretic bazat pe natura biologică nu doar a omului, ci și a resurselor planetei, adică pe principiile circularității, non-liniarității, sustenabilității și suficienței economice, combătând, de principiu, o creștere economică condusă exclusiv de optimalitatea câștigului net, așa cum se întâmplă, în mod cvasi-generalizat, astăzi, cu consecințe globale deja cunoscute“, declară prof. univ. Emil Dinga, cercetător în cadrul Centrului de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu“ al Academiei Române și coordonatorul Seminarului „Roegen“.

 

În cadrul Școlii de vară au fost prezentate patru rapoarte științifice privind Bio-economia, care au fost dezbătute de cei 18 participanți, îndeosebi doctoranzi, post-doctoranzi și cercetători din cadrul Seminarului „Roegen“, respectiv de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, precum și specialiști cu experiență, lectori permanenți ai Seminarului. Evenimentul a avut un caracter deschis, iar audiența a avut oportunitatea de a interveni cu întrebări sau comentarii față de ideile puse în discuție.

 

Seminarul de Logică și Metodologie a Cunoașterii Economice din cadrul Academiei Române, destinat cercetării fundamentale, a fost înființat în onoarea și sub patronajul intelectual al lui Nicholas Georgescu-Roegen, economist român naturalizat american, care a lucrat cu mari personalități ale științei cum ar fi statisticianul Karl Pearson sau economistul și filosoful social Joseph Aloïs Schumpeter. Deși inițial a făcut cercetare în economia neoclasică, ulterior onestitatea științifică l-a condus pe Georgescu-Roegen spre o teorie economică generată de două contribuții proprii, originale și fecunde: modelul entropic al procesului economic (bazat pe legea a doua a termodinamicii) și bio-economia (o teorie economică inspirată din „cumpătarea“ și naturalețea  procesului biologic). Aceste contribuții novatoare ca profunzime și potențial au determinat introducerea economistului român pe lista scurtă a candidaților la Premiul Nobel pentru economie.

 

Școala de vară de la Constanța este organizată în fiecare an, începând cu 2016, în parteneriat cu: Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius“ din Constanța și Phoenicia Holiday Resort, spre cinstirea memoriei marelui economist născut în acest oraș de la malul Mării Negre.

 

Ediția din anul 2020, a patra, a Școlii de vară „Roegen“ va dezbate subiectul entropiei economice.

 

 

Număr de vizualizări :624


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro