„Săptămâna culturilor străine”, la ICR Paris

sept. 16th, 2019 | By | Category: Postcard

De la George Enescu la Vladimir Cosma, trecând prin Brâncuși și Cioran, artista Augusta de Schucani revizuiește aceste icoane cu o tehnică eminamente personală, inovatoare și iconoclastă. Ea își va expune portretele la Institutul Cultural Român din Paris, cu un vernisaj ce va avea loc vineri, 20 septembrie, la ora 19, în cadrul „Săptămânii culturilor străine” organizată de FICEP. Indiferent dacă sunteți francez sau român, în marea lume a culturii răsună numele tuturor acestor figuri: prin aura și contribuția lor evidentă la istoria muzicii, artei, literaturii sau filosofiei, ele au transformat, în felul lor, peisajele artistice din aceste două țări strâns legate.

Pentru a dezvălui sub o altă privire acești bărbați și femei iconoclaști, Augusta De Schucani le-a pictat portretele în reprezentări colorate, aproape fantasmagorice, ale căror stranie frumusețe dă un relief neașteptat trăsăturilor artiștilor. Cele mai multe dintre ele, pe care nu le-am văzut până acum decât în fotografii alb-negru, brusc au prins viață și claritate: deoarece stilul inedit al Augustei de Schucani vine de la modul său de a picta pe suporturi transparente și suprapuse, adesea de dimensiuni mari. Tehnica sa este mixtă, folosind culori acrilice și termice.

 

Pentru „Pinacoteca Celebrităților”, artista s-a inspirat dintr-o veche expoziție de la Centrul Pompidou „American Icons”. Din dorința de a-și face cunoscută țara, ea amintește aceste nume celebre ale imaginarului românesc, care au marcat și cultura franceză: Brâncuși, Cioran, Enescu, Martha Bibescu, Eliade …

Galeria Macadam a Institutului Cultural Român din Paris găzduiește aceste surprinzătoare „Icoane Românești”, alianță perfectă și aliaj între un panteon clasic și o modernitate artistică, începând cu 12 septembrie și până la 20 octombrie.

 

Vernisaj: 20 septembrie, ora 19h, la Institutul Cultural Român din Paris, 1 Rue de l’Exposition, Paris 75007

Institutul Cultural Român din Paris, un pod între cultura românească și franceză

Începând cu 1990, Institutul Cultural Român din Paris a contribuit la înflorirea culturii românești în Franța și la întărirea legăturilor seculare care unesc cele două țări. Acesta organizează în localurile sale din arondismentul 7 expoziții, dezbateri, întâlniri literare sau artistice și oferă cursuri de limba română pentru toate nivelurile. De asemenea, Institutul oferă un serviciu de informare și documentare în domeniul istoriei, limbii, societății și culturii țării.

 

 

Număr de vizualizări :502


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro