spot_img

Expoziția „West-Vector-Восток“, la Galeria Posibilă

Asociația pentru cultură și Artă ARBOR în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte organizează, în perioada 12-29 septembrie 2019, la Galeria Posibilă, expoziția „West-Vector-Восток“, care pune față în față doi artiști din Republica Moldova: Ghenadie Popescu și Mark Verlan. Vernisajul expoziției, curatoriată de Vladimir Bulat, va avea loc pe 12 septembrie, începând cu ora 19.00, la Galeria Posibilă. În data de 13 septembrie 2019, la Seneca Anticafe, are loc lansarea publicațiilor celor doi artiști, în prezența unei selecții de lucrări având ca subiect cartea.

 

Cei doi plasticieni vor fi puși față în față în această expoziție ca să ne arate, pe de o parte raportul lor cu istoria mai veche și mai recentă a geografiei de dincolo de Prut (Moldova „înjumătățită“ de mai bine de două secole, Chișinăul „cosmopolit“ de-a lungul timpului, și depersonalizat complet, cum se prezintă astăzi!), dar și cum se raportează ei la întregul mecanism și la sistemul artistic internațional actual, căci ambii sunt niște artiști cu prezențe expoziționale de excepție, în marile orașe ale Europei, de la Apus și Răsărit. Astfel că o expoziție, precum este cea de față, își propune să-i poziționeze pe Mark Verlan și pe Ghenadie Popescu în contextul artei românești și în context internațional deopotrivă.

 

«Prins între endemice chingi existențiale, istorice, birocratice, moment în care atrage atenția lui Alexandr Pușkin, aflat în exil în acest oraș între anii 1820-1823, pe care-l numește „oraș blestemat“, până la fantasmele contemporane ale poetului Emilian Galaicu-Păun, materializate, mai ales, în poemul „Ch-ău“, orașul Chișinău este un loc care nu promite multe:

 

„Ch-ău oraș de cîmpie pleoștit ca o balegă-n drum
Ch-ău oraș de-ntuneric
oraș-ebonită pe care
un nebun îl învîrte în degetul mic ca pe-un disc și un milion de picioare
merg aleargă mereu de la margini spre centru

pe cerc

pe spirală…“

 

Trebuie spus din capul locului că artiștii plastici i-au găsit „ac de cojoc“ acestei stări de lucruri, mai ales unii dintr-o generație mai tânără, de când arta contemporană a început să mai conteze (instituțional, ideologic, social, logistic etc.): orașul Chișinău a devenit astfel un topos bun de: cântat, pictat, analizat, criticat, bălăcărit, adorat, admirat, ironizat, fotografiat, vizitat, ignorat, sub-minat, mângâiat, cizelat, mutilat, conservat, frământat precum un aluat etc.

 

Mark Verlan (n. 1963), pe de-o parte, și Ghenadie Popescu (n. 1971), pe de alta, deși nici unul născut în această urbe, ambii au făcut posibilă o expresie plastică unică, recognoscibilă, pasională și ludică aici. Mai ales, ludică! Asta pentru că epocile și regimurile politice și-au lăsat amprentele lor hidoase și nefaste, iar față de acestea s-ar cuveni o detașare emoțională și estetică, de care doar artiștii veritabili mai sunt capabili, prin inventivitatea și talentul lor.

 

Ambii artiști lucrează preponderent în formule netradiționale: performance, instalație, artă video, intervenție în spațiul public, poezie spontană etc. Mark Verlan mai face ocazional și pictură, când circumstanțele o solicită. De fapt, el e pictorul prin excelență. Vorba e că perceperea actului artistic al celor doi presupune o anume pregătire intelectuală, chiar și afectivă. Pentru că ei fac o artă fără uniformă academică.

 

Ne propunem prin această expoziție să recuperăm doi dintre cei mai expresivi artiști, puternici și surprinzători ai generației relativ tinere, formați în Chișinău, și destul de sumar cunoscuți în România.

 

Această expoziție va fi însoțită de câte un album pentru fiecare artist, dintre care 50 de exemplare vor fi alăturate între ele de un magnet – simbolul reuniunii expoziționale denumite: „West – Vector – Восток“, unde numitorul comun este vector, în timp ce vestul Europei este marcat prin vocabula „West”, iar estul european apare sub umbrela rusescului „Восток”, ceea ce desemnează estul… mai simplu spus, enclava geografică dintre Prut și Nistru este cuprinsă ca într-o menghină mustitoare de artă, cu arome și forme din răsărit și din apus», afirmă curatorul expoziției, Vladimir Bulat.

 

Program

Galeria Posibilă

Vernisaj

12 septembrie 2019

ora 19.00

Program de vizitare :

luni – duminică

17.00 – 21.00

str. Popa Petre, nr. 6

 

Seneca Anticafe

Lansarea publicațiilor și Artist talk

13 septembrie 2019

ora 19.00

Program de vizitare :

luni – duminică

9.00 – 21.00

str. Arh. Ion Mincu, nr. 1

 

 

Acest eveniment este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

Organizator: Asociația pentru cultură și Artă ARBOR

Co-organizatori: Galeria Posibilă, Seneca Anticafe

Sponsori: Vivre Deco, Fautor Winery, Crama Gârboiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508